
Deodorant, vücudun koltuk altı, ayak ve diğer bölgelerinde terlemenin bakteriyel arzından kaynaklanan vücut kokusunu önlemek için vücuda uygulanan bir maddedir. Deodorantların, ter önleyicilerinin bir alt grubu, ter bezlerini etkileyerek kokuyu etkiler ve terlemeyi önler.
Deodorant ve antiperspirantlar (ter önleyici) vücutta üretilen ter kokusunu bastırmak için kullanılan kozmetik ürünlerdir. Antiperspirant ürünler, cilt yüzeyine ulaşan teri engelleyerek kokuya neden olan bakterileri azaltmaktadır. Deodorantlar ise antimikrobiyal içerikleriyle vücut kokusunu önlemeye çalışmaktadır. Bu nedenle ter kokusunu önlemek için deodorant veya antiperspirant (ter önleyici) ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Deodorantların ve antiperspirant ürünlerin içerisinde bulunan kimyasallar, deri üzerinde ilerleyen dönemde kötü sonuçlara yol açar. Bu nedenle bir dermatolog tarafından onaylanmış ve eczanelerde satılan deodorant ve antiperspirant ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Kullanım esnasında belirli bir açı belirlenmelidir. Kullanılan deodorant, deriye doğrudan temas etmemelidir. Antiperspirant (ter önleyici) ürünlerde ise içerisindeki kimyasal maddelerin en az düzeyde olmasına özen gösterilmelidir.
İnsanıın güzel kokması için kullandığı deodorantlar dost mudur düşman mıdır, dersek buyurun yazımızı okuyun.
Alüminyum bileşenleri içeren deodorantın Alzheimer hastalığına yol açabildiğini söyleyen uzmanlar “Alzheimer hastalığının yükselen insidansı ile antiperspirant (terlemeyi ortadan kaldırmak için tasarlanan bir kozmetik ürün) ve deodorant kullanımı arasında ilişki olabileceği dikkat çekmektedir. Alüminyum, Alzheimer hastalığı gelişiminde risk faktörlerinden biridir. Parabenlerde olduğu gibi, alüminyumun oral ve çevresel maruziyetinden dolayı bu hastalık gelişimiyle aniperspirant ve deodoant kullanımı arasındaki ilişkiyi belirlemek oldukça zordur. Deodorantların içeriklerinde kanserojen etkili maddelerden amonyak, formaldehit, quaternium-18, koku amaçlı BHT ve BHA, renklendirme amaçlı FDC blue-1, FDC yellow-5, FDC green-3, DC red-33, DC green-5, FD Cred-4, FDC yellow-6 maddeleri de bulunabiliyor. Cildimize doğrudan uyguladığımız bazı ürünler, geçirgenliğin yüksek olması nedeniyle doğrudan vücudumuza girip kılcal damarlarımız yoluyla kan dolaşımına katılabilir. Eğer toksik ve kanserojen bir madde içeriyorsa vücudumuza bu zararlı maddeleri de almış oluruz. Özellikle koku verme amacıyla eklenen metilen klorid, toluen, metil etil keton, etilen glikol gibi değişik toksik kimyasallardan uzak durmak gerekir.” demektedir.
Deodorantlardaki Tehlikeli Maddeler. Bu İçeriklere Dikkat..
Eğer deodorant etiketinde metil, etil, propil, benzil, butil yazılıysa o ürünü almayın. Bunlar parabenler denilen ve toksik petrokimya bileşik türevlerinden toulen içerir. Eğer yutar veya solursanız sarhoşluk etkisi yapar. Deriyle teması bile oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalarda toulen maddesine sık maruz kalma halinde üreme fonksiyonları üzerine olumsuz sonuçlar görülmüştür. Bunu östrojen benzeri etkileriyle yaptığı öne sürülüyor. Ayrıca 10 yıldan fazla süredir parabenlerin kanser gelişiminden sorumlu maddeler arasında olduğu biliniyor.Triklosan bir tür ‘pestisit’ olarak kabul edilmektedir. Yağ hücrelerinde depolanır. Deriyi tahriş eder ve kontakt dermatite neden olabilir. Sonuç olarak alacağınız deodorantın ya da anti-perspirantın etiketini mutlaka okuyun. Bitkisel gliserin, bioflavanoidler ve liken, otlar veya bitkisel özler, iyonize su ve distile su, yeşil çay, aleo vera ve kabartma tozu gibi doğal malzemeler içeren ürünleri tercih edin.”
Deodorantların Vücuda Yan Etkileri Nelerdir?
Günlük hayatta hijyenine özen gösteren birçok kişi kötü ter kokusunu önlemek için deodorant kullanıyor. Bazı deodorantların içerdiği kimyasallar nedeniyle vücudumuza birçok yan etkisi bulunmaktadır.
Terleme, vücudun bir egzersiz ya da zorlanma sonucunda aşırı ısınmasını engelleyen doğal bir mekanizmadır. Ter, cilt yüzeyine çıktığında bakteriler ile temasa geçmektedir. Vücudumuzda doğal olarak milyonlarca zararsız bakteri bulunmaktadır. Ter kokusunun sebebi, cilt yüzeyinde bulunan bu bakterilerin teri hızla parçalaması sonucunda oluşmaktadır.
Antiperspirant ve deodorantın içeriği nedir?
Antiperspirant (ter önleyici) ürünler, alüminyum tuzlardan oluşur. Cilt yüzeyine uygulandığında terlemeyi önleyici bileşenler ter ve nem içinde çözünmektedir. Cildin üzerinde geçici bir kapatıcılık etkisi oluşturur. Alüminyum tuzlar antiperspirantların aktif içerikleridir. Bunlar cilt yüzeyine ter akışını azaltmak için çalışmaktadır.
Deodorantlar ise mineral tuzlardan oluşur. Kokuyu oluşturan bakteri oluşumunu engelleyen mineral tuzlar, cilt üzerinde bakteriler için bir bariyer oluşturmaktadır. Mineral tuz içeren deodorantlar, kimyasal oranı en düşük deodorantlardır.
Doğal olmayan deodorant ve antiperspirant ürünler, doğrudan deri ile temas ettiğinden cilt kanseri riskini arttırmaktadır. İçerisinde barındırdığı kimyasallar nedeni ile vücut üzerinde yanma, kaşıntı, tahriş, kabarma ve yara oluşumu gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Koltuk altına sıkılan deodorantların içerisinde barındırdığı alüminyum gibi maddelerin meme kanseri riskini de arttırdığı bilinmektedir. Alüminyumun deri ile birebir teması aynı zamanda birçok kronik deri hastalığı riskini de arttırmaktadır.
Alüminyum ve mineral tuzlar, kozmetik ürünlerde ter önleyici, emici, büzücü, opaklaştırıcı, renklendirici, kıvam verici, diş plaklarının oluşumunu önleyici gibi kullanımlarının mevcut olduğundan kullanılan ürünlerin onaylanmış ürünler olması hayati risk için büyük önem taşımaktadır.
Deodorant Elbiselere Zarar Verir mi?
Hemen baştan ifade edelim ki, deodorant giysilerinize zarar verebilir.
Deodorantlar ve ter önleyiciler, alüminyum klorür, alkol ve koku dahil birçok kimyasal madde içerir. Bu maddeler asit içerikli ter birleştiğinde, giysilerinizi lekeleyebilir
Pamuk, keten, suni ipek ve sentetik karışımlar lekelenebilir ve alüminyum klorürün zarar görmesi kumaşın kollarının altından yırtılmasına neden olabilir.
Deodoranttan Elbiselerinizi Nasıl Korursunuz?
- Düşük alüminyum içeriği ve nötr PH içeren bir ürün kullanın.
- Deodorant uygulamadan önce cildin tamamen kurumasını bekleyin
- Giyinmeden önce deodorantınızın tamamen kurumasını bekleyin.
- Atlet giymek lekelerden koruyabilir.
- Giysileri giydikten hemen sonra temizlemeye çalışın.
- Kirli giysileri sepette bekletmekten sakının.
- Bekleyen giysiler ter ile birleştiğinde sararmalara yol açabilir