@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Sivrisinekten Kurtulmanın En Güzel ve Rahatlatan Yolu



Her yaz yaşanan sivrisinek kabusu bu yılda tekrarlandı.
Ve vatandaşlar , bilhassa sulak civarlarda yaşayanlar kendilerini ısıran sivrisineğe karşı ne yapacağını şaşırdı.
Sivrisineksavar diye alınan ilaçların da bir faydası olmadığını gören vatandaşlar ne yapacaklarının çaresini aramaya başladı. Oysa, sivrisinekten kurtulmanın en kolay, en güzel ve bunların yanında insana güzel kokular duyuran bir çözüm yolu var. Öncelikle herkesin az çok duyduğu, bahar aylarında pencerelerin önünü süsleyen, balkonların kenarında dizi dizi dizilen fesleğenler.. Bir çok kimsenin kokusuna bayıldığı fesleğen sivrisineklerin bir numaralı düşmanı.
Evimizde, elimizde hoş bir koku bırakan fesleğen, ülkemizde hemen her çiçekçide bulunur. Çiçekler içinde insana en yakın olanı ve el temasıyla çoğalan ve yayılan bir kokusu vardır. Akdeniz ve Ege'de boldur. Ehli keyif olanlar, fesleğenin rengi ve kokusunu iyi bildiklerinden onu balkonlarından eksik etmezler.
Fesleğendeki özellik, taşımış olduğu uçucu yağ ve bu yağda bulunan maddelerdir. Fesleğenin bir çok faydası da vardır, insan sağlığı ve bir çok yemeğe katkı olarak da kullanılan bir bitkidir.
Fesleğen dışında yine bir kaç bitkinin sivrisinek kovucu olduğunu da hatırlatmak isteriz.İşte bunlardan bir kaçı
  • Nane de tıpkı fesleğen gibi mutfakta ve sivrisinek kaçırmada işe yarıyor. Sivrisinekleri kaçırmasının yanı sıra nane, sivrisinek ısırığına da iyi geliyor. Tek yapmanız gereken ısırılan yeri naneyle sürtmek.
  • Lavantanın kokusunu hemen hemen herkes sever. Bilmediğiniz şey ise sivrisineklerin lavanta kokusundan nefret ettiği.
  • Limon otunun kendine has kokusundan sivrisinekler nefret eder. Limon otunda yer alan sitronella yağı hemen bütün sivrisinek kovucu spreylerin içinde yer alıyor.
  • Kadifeçiçeğinin kokusundan sivrisinekler nefret eder. Kadifeçiçeğinin içinde bulunan bir madde kullanılarak böcek öldürücü ilaçlar yapıldığı biliniyor
  • Biberiyenin kokusu sivrisinekler de dahil olmak üzere çoğu böceği kaçırıyor.
  • Okaliptüs yağı birçok açıdan işinizi görüyor. Keneler ve sivrisinekler bu yağdan nefret ediyorlar. Öte yandan okaliptüs yağı sivrisinek ısırıklarına da iyi geliyor
Fesleğen Çiçeği
Fesleğen için en iyi ortam bahçe ve balkon olacaktır. Ama dış ortamda bulunan fesleğenin kesinlikle soğuk ve rüzgardan korunması gerekir soğuk ve rüzgar fesleğen bitkisini olumsuz etkileyip sararmasına neden  olur.
Dışarıda yetiştirilecek bitkinin aralarında 20 cm boşluklar olmalıdır. Oluşturulan boşluk hava sirkülasyonunu daha iyi sağlayacağı için daha hızlı ve sağlıklı büyür. Fesleğen bitkisi bahçede yetiştirilebileceği gibi saksıda da tek tek yetiştirilebilir.
Fesleğen doğal sinek ve böcek kovucu olduğu için kapı önleri ve pencerelerin önlerine de konumlandırılabilir. Böylece sineklerden ilaçsız olarak korunabilir ev sahipleri.  Burada en önemli nokta fesleğen bitkisinin toprağının tamamen kuru olmasıdır.
Fesleğen bitkisini haftada bir kez sulamak yeterli olur. Fakat suyu bol verilmelidir. Toprağı nemli fesleğene tekrar su vermek bitkiyi aşırı sudan çürütüp kurutmaya neden olacaktır.

Fesleğen Bakımının Püf Noktaları
Fesleğen doğrudan ışık almayı seven bir bitki olduğu için dışarda, balkon ve bahçede rahatlıkla yetişir bununla beraber evlerde ve odalarda cam kenarlarında da rahatlıkla yetişir.
Fesleğen bitkisi günde en az 5 saat güneş almalıdır.
Fesleğen yetiştirmede en önemli detay ise toprak seçimi ve toprak bakımıdır.  Fesleğenin en büyük problemi toprağında oluşan küçük mantarlardır. Mantar hastalığın yakalanan bitki sararıp yaprağını döker bunun için ise; toprak seçiminde humuslu toprak seçilmelidir.
Fesleğen kökleri suyu sevmez bu nedenle toprak suyu tutmak yerine suyu süzmelidir.

@erolkaranet - 25.07.2021

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.