
Karpuz, özellikle yaz aylarında olmazsa olmazlardandır. Bunda hiç şüphe yok. Yüksek su içeriği, onu sıcak çarpması ve diğer ilgili sorunlara karşı güçlü bir silah yapar. Yazın severek yediğimiz karpuz besleyici maddelerle doludur. Potasyum ve A, C ve B vitaminleri bakımından zengindir. Ancak karpuzun olmazsa olmazı meyveye koyu kırmızı rengini veren antioksidan olan likopendir. Çok sayıda çalışma, likopenin faydalı etkilerini desteklemiştir. Antioksidan, felç riskini azalttığı ve ayrıca kan basıncı seviyelerini düşürdüğü bilinmektedir.
Artık karpuzun neye iyi geldiğini ve neden günlük beslenmenize dahil etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Bugün karpuz yemeye başlayın ve sıcağı daha önce hiç olmadığı gibi yenin!
Diğer meyveler kadar lif içermeyebilir ancak karpuzun kalori içeriği ve yağ içeriği düşüktür ve bol miktarda su içerir. Bu, karpuz meyvesinin önemi ile ilgiliydi, şimdi karpuzun besinsel faydalarına bir göz atalım
- Kalori ; Karpuzun kalorisi oldukça düşüktür. Tek bir porsiyon karpuz yaklaşık 46 kalori içerir.
- Vitaminler ; Karpuz vitaminlerle doludur. Karpuzdaki başlıca vitaminlerden ikisi A ve C vitaminleridir. Karpuzdaki A vitamini karotenoidler şeklinde bulunur. Karpuz aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bir fincan taze karpuz yaklaşık 12 miligram C vitamini içerir.
- Potasyum ; Bir fincan doğranmış karpuz, potasyum için önerilen Günlük Değerin yaklaşık %4'ünü içerir.
- Lif ; Yaklaşık 175-200 kalorilik taze karpuz, size çözünür ve çözünmez liflerin güzel bir karışımı olan 3-4 gram diyet lifi verir.
- Karbonhidratlar ; Tek bir porsiyon karpuz, diyet lifi, nişasta ve şekerlerin bir kombinasyonu olan yaklaşık 11.6 gram karbonhidrat içerir.
- Yağ içeriği ; Meyve çok daha az yağ içeriğine sahiptir. Tek bir porsiyon sadece yaklaşık 0,2 gram toplam yağ içerir.
- Likopen ; Faydalarının çoğundan sorumlu olan karpuzun içindeki en önemli besinlerden biridir.
Tüm bunlar karpuzun besin değeri ile ilgili. Şimdi bakalım karpuzun inanılmaz faydaları nelermiş!
Karpuzun Sağlığa Faydaları

Araştırmaya göre, her gün bir dilim karpuz yemek, kötü kolesterol birikimini durdurarak kalp hastalıklarını önleyebilir Düzenli karpuz tüketimi, kan damarlarında daha az yağ birikmesiyle de bağlantılıdır.
Karpuzun bu kalp-sağlıklı özellikleri, meyvede bulunan bir kimyasal olan sitrüline atfedilebilir. Bir Kentucky çalışmasına göre, sitrülinin ateroskleroz üzerinde faydalı etkileri olabilir . Sitrülinin ayrıca postmenopozal kadınlarda arteriyel sertliği azalttığı bulunmuştur .
2. İltihaplanmanın Tedavisine Yardımcı Olur
Karpuzda bulunan bir diğer birincil bileşik, büyük faydaları olan likopendir. Bir Amerikan çalışmasında likopenin antiinflamatuar özellikler sergilediği bulunmuştur . Farklı karotenoidler arasında likopen en iyisi olarak kabul edilir. Aslında, likopenin iltihaplanma için faydalı etkilerinin, önemli bir karotenoid olan beta-karotenden bile daha iyi olduğu düşünülmektedir.
3. Nemli Kalmanızı Sağlar
Karpuzun yüzde kaçının su olduğunu merak mı ediyorsunuz? Meyvenin adından da anlaşılacağı gibi, karpuzun %90'ı sudur, bu da onu en iyi hidrasyon kaynaklarından biri yapar ( 7 ). İdrar söktürücü olması açısından alkol veya kafeinden çok daha iyidir. Doğal bir kaynak olduğu için böbrekleri strese sokmadan idrara çıkmayı artırır.
4. Kanserle Mücadeleye Yardımcı Olur
Likopen övgüyü yine alıyor. Bir araştırmaya göre, karpuzdaki likopenin kanser isyanının boyutunu azalttığı bulunmuştur. Likopen, karpuzlara karakteristik kırmızı rengini veren pigmenttir ve güçlü bir antioksidan olduğu için belirli kanserlerin başlamasını önler.
İki fincanlık bir karpuz porsiyonu, serbest radikallerle savaşan ve çeşitli kanser türlerine karşı koruyan yaklaşık 20 miligram likopen içerir. Bir araştırmaya göre, likopen, özellikle prostat kanseri hücrelerinde kemopreventif özellikler sergiler .
Likopen, aksi takdirde rahim kanserine yol açabilecek HPV (insan papilloma virüsü) enfeksiyonunun tedavisinde de faydalı bulunmuştur .
5. Kas Ağrısını Gidermeye Yardımcı Olabilir
Antrenmandan sonra ağrıyan kaslarınız sizi rahatsız ediyorsa, anahtarı karpuz tutabilir. Meyve, ağır bir egzersizden sonra ağrılı kasları yatıştırmaya yardımcı olan elektrolitler ve amino asit sitrülin ile doludur İran'da yapılan bir araştırmaya göre, karpuzdaki sitrülin kas yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Sitrülin ayrıca etkilerini kontrol etmek için karpuz suyuna harici olarak eklenmiştir ve kas ağrısı üzerinde herhangi bir etkisi olan sadece karpuzlarda doğal olarak oluşan sitrülin olduğu kanıtlanmıştır. Sitrülinin laktik asit çıkarma sürecini hızlandırdığı ve böylece kas ağrısını azalttığı bulunmuştur. Karpuz suyu içmek ayrıca kaslarınızın daha fazla oksijen almasına yardımcı olabilir – bu onların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
6. Sindirime Yardımcı Olur
Gördüğümüz gibi karpuz çok miktarda su içerir ve bu nedenle sindirime yardımcı olabilir. Ayrıca lif içerir, böylece sindirimi teşvik eder ve kabızlığı önler.

7. Hamile Kadınlar İçin İyidir
Karpuz, hamilelik sırasında sık görülen bir durum olan mide ekşimesini hafifletir. Ayrıca sabah bulantılarını hafifletmeye yardımcı olur. Meyvedeki mineraller, üçüncü trimester kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilir. Karpuz, hamile kadınlar için başka şekillerde de iyi olabilir.
8. Makula Dejenerasyonunu Önleyebilir
Gördüğümüz gibi, karpuzlar, makula dejeneratif hastalık riskini azalttığı bulunan mükemmel bir likopen kaynağıdır. Mayo Klinik'e göre likopen, makula dejenerasyonu gibi göz bozuklukları için potansiyel bir tedavi olarak önerilmiştir (bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen). Antioksidanlar, serbest radikallere karşı koruma sağladıkları için göz sağlığı için çok önemlidir. Serbest radikallerin etkisi korkutucu olabilir - göz merceğinin bozulmasına ve hatta körlüğe neden olabilir. Güçlü bir antioksidan olan likopen bunu engeller.
9. Astımı Önler
Tekrar selam likopen! Anahtar antioksidanlardan biri olan likopen, vücudun soğuk algınlığı ve gribe karşı tepkisine yardımcı olur. Daha da ilginci, bu antioksidanın çocuklarda astım alevlenmelerini azalttığı bulunmuştur.
Karpuz ayrıca astımı olan kişilerin her nefesini panik içinde almak zorunda kalmadan düzgün nefes almalarını sağlar. 17 astımlı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, likopenin hastalık üzerinde terapötik bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir. Bir rapora göre, yeterli likopen ve A vitamini alımı astımlı hastalar için faydalı olabilir.
10. Kan Basıncını Kontrol Eder
Karpuz en zengin doğal sitrülin kaynağıdır. Florida Eyalet Üniversitesi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre sitrülin, sağlıklı kan basıncını korumak için gerekli bir amino asit olan arginin ile yakından ilişkilidir. Konsantre karpuz suyu tüketen gönüllüleri içeren bir başka çalışma, içlerinde sitrülinden dönüştürülmüş olması muhtemel artan arginin seviyeleri buldu . Karpuz ayrıca yüksek tansiyonu düşürdüğü bilinen besin maddesi olan iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum ayrıca fiziksel egzersiz sırasında kan basıncını düzenleyen bir elektrolittir.

11. Cilt Ve Saç Sağlığını İyileştirir
Karpuz, kolajen sentezi için gerekli olan besin olan iyi bir C vitamini kaynağıdır. Kolajen cildinizi esnek tutar ve saçınızı güçlendirir. Bir Alman araştırmasına göre, likopen ve beta-karoten cildi güneş yanığına karşı koruyabilir. Beta-karotenin ayrıca sedef hastalığı ve vitiligo gibi belirli cilt durumlarını önlediği bilinmektedir. Karpuzdaki A vitamini, cilt sağlığına katkıda bulunan bir diğer önemli besindir - onarır ve yeni cilt hücreleri oluşturur. Besin olmadan, cildiniz donuk ve pul pul görünür.
12. Kemik Sağlığını İyileştirir
Besin kemikler için iyi olduğu ve yara iyileşmesine yardımcı olduğu için C vitamini burada önemli bir rol oynar. İsviçre'de yapılan bir araştırma, likopen takviyesinin osteoporoz ve kemik kırıklarını önleyebileceğini öne sürüyor. Karpuzdaki A vitamini kemik büyümesiyle bağlantılıdır.
13. Kilo Kaybına Yardımcı Olur
Karpuzun sağlığa en iyi faydalarından biri, sağlıklı kilo vermeye de yardımcı olmasıdır. Evet, yüksek su içeriği göz önüne alındığında, karpuz sizi daha az kaloriyle doldurabilir. Suyun ayrıca metabolizmayı hızlandırdığı ve sonunda kilo kaybına katkıda bulunabilecek toksinleri ve yağları temizlediği bulunmuştur. Bir dilim karpuz yaklaşık 86 kalori, 1 gramdan az yağ içerir ve kolesterol içermez. 22 gram karbonhidrat ve günlük lif ihtiyacınızın% 5'ini sağlar, bu da onu yağ yakma ve kilo kaybı için harika bir besin haline getirir.
14. Böbrek Desteği Sunar
Karpuzlar iyi bir potasyum kaynağı olabilse de, diğer gıdaların çoğuna kıyasla yüzdesi daha düşüktür. Bu nedenle, düşük potasyumlu meyve seçeneklerine bağlı kalması gereken kronik böbrek hastalığından muzdarip insanlar için iyi olabilir.
Bununla birlikte, kronik böbrek hastalığından muzdarip bazı kişilerde, böbrekler kandaki fazla potasyumu atamayabilir. Bu, kandaki potasyum seviyelerini yükseltebilir ve komplikasyonlara yol açabilir.
15. Bağışıklığı Güçlendirir
C vitamini açısından zengin olan karpuz, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Meyve ayrıca bağışıklık sisteminin antikor üretmesine yardımcı olan B6 vitamini içerir. Vitamin ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna da yardımcı olur. Meyve, bağışıklık sistemini düzenleyen ve onu enfeksiyonlardan koruyan A vitaminine sahiptir.
16. Diyabet Tedavisine Yardımcı Olur
Karpuz ve diyabet arasındaki bağlantı nedir? Karpuzun yüksek bir glisemik indeksi olmasına rağmen, daha düşük bir glisemik yüke (belirli bir yiyeceğin kişinin kan şekerini yükselteceği değer) sahiptir ve bu nedenle şeker hastaları için uygundur.
Nijeryalı bir çalışmada, karpuzun anti-diyabetik özelliklere sahip olduğu bulundu. Başka bir çalışma, karpuz posası suyunun faydalı etkilerini gösterdi - kahverengi yağ dokusu kütlesini arttırır ve aşırı beyaz yağ kütlesini azaltır, bu da sonunda diyabetin tedavisine yardımcı olur.
Ancak, bazı küçük ölçekli çalışmalarda aksini belirttiği gibi, bu konuda doktorunuzun tavsiyesine uyun.
17. Cinsel Sağlığı Destekleyebilir
Karpuzdaki amino asit sitrülin, kan damarlarını gevşetir ve genişletir ve erektil disfonksiyonun tedavisine yardımcı olabilir. Sitrülin, kan damarı genişlemesine yardımcı olan nitrik oksit için bir öncü olan arginine dönüştürülür. Bir İtalyan araştırmasına göre, oral sitrülin takviyesinin hafif erektil disfonksiyondan muzdarip erkeklerde ereksiyon sertliğini iyileştirdiği bulunmuştur. Karpuz ayrıca doğal bir viagra görevi görebilir ( 48 ). Karpuzun içindeki maddeler, özellikle bitkisel besinler insan vücudu ile reaksiyona girer ve bu tür reaksiyonları tetikler.
18. Hücre Hasarını Önleyebilir
Likopen açısından zengin olan karpuz, hücreleri kalp hastalığına bağlı hasarlardan korur. Likopen serbest radikallerle savaşır ve hücre hasarını önler.
19. Sıcak Çarpmasını Önler
Yüksek su içeriği göz önüne alındığında, karpuzun hipertermiyi önlediği bilinmektedir. Çin tıbbında da büyük önemi vardır - karpuz, ısıyı temizleyen, sinirlilik ve susuzluğu gideren az sayıdaki meyveden biridir. Ayrıca kabuğun en dış tabakasının kullanıldığı ısı bitkinliğini de giderir.
20. Sağlıklı Diş Etlerini Teşvik Eder
Karpuzdaki C vitamini kılcal damarları ve diş etlerini sağlıklı tutar. C vitamini eksikliği diş eti kanamasına ve diş eti iltihabına (diş eti iltihabı) neden olabilir ve karpuz bu durumları önleyebilir. Karpuzdaki C vitamini, ağızda diş eti hastalığına ve diğer diş eti enfeksiyonlarına yol açabilecek bakterileri de öldürebilir.
21. Enerji Düzeylerini Artırır
Karpuz, vücudunuzdaki enerji üretiminden sorumlu olan iyi bir B vitamini kaynağıdır. Meyvenin kalorisi düşük ve enerjisi yüksektir ve günün daha iyi bir bölümünde aktif kalmanıza yardımcı olabilir.
Aktifliğnizin zirvesinde kalmak için karpuza sahip olmanızın bir başka nedeni de potasyumdur. Potasyum, yorucu bir günün ardından sizi yorgun hissetmekten alıkoyan bir elektrolittir.
Gördüğümüz gibi karpuz sadece suyuyla dolu değil, aynı zamanda büyük faydaları da var. Karpuzla ilgili ilginç gerçekleri öğrenince şaşıracaksınız

Karpuz hakkında ilginç bilgiler
- Şimdiye kadar yetiştirilen en büyük karpuz 122 kiloydu
- Dünyada 96 ülkede yetiştirilen 1.200'den fazla karpuz çeşidi vardır.
- Karpuz, çiğ domatesten %40 daha fazla likopen içerir.
- Japonlar kare karpuz yetiştiriyor. Büyüyen meyveyi kare cam kutulara yerleştirirler ve meyve büyüdükçe kabın şeklini alır.
- Bazı kişiler karpuza meleklerin yemeği derler.
- Hem meyve hem de sebzedir. Tatlı ve tohum üreten bir bitkidir ve karpuz kabuğu tamamen yenilebilir.
Karpuzun Yan Etkileri
Karpuzun aşırı tüketiminin (ki bu çok nadir görülür ve birinin aşırı miktarda karpuz yemesini gerektirir) bazı yan etkileri şunları içerir:
1. Bağırsak rahatsızlıkları
Gördüğümüz gibi, karpuzun çoğu faydası likopene atfedilebilir. Ve aynı bileşik, meyve fazla tüketilirse yan etkilere de neden olabilir. Likopen doz aşımı bulantı, kusma, hazımsızlık ve ishale neden olabilir.
2. Hiperkalemi
Aşırı karpuz tüketimi, potasyum seviyelerinin normalin üzerinde olduğu tıbbi bir durum olan hiperkalemiye neden olabilir. Bu, düzensiz kalp atışları ve zayıf nabız gibi kardiyovasküler sorunlara yol açabilir.
3. Alerjik Reaksiyonlar
Bazı kişiler karpuzlara karşı alerjik reaksiyonlar geliştirebilir. Bunlar, hafif ila şiddetli döküntüleri ve yüz şişmesini içerebilir.
Merak Edilen Sorular
- Karpuzun şekeri var mı?
Evet. Tek bir porsiyon karpuz, büyük bir kısmı şekerden gelen 46 kalori içerir. Bu, şeker hastaları arasında spekülasyonlara neden olabilir, ancak çalışmalar karpuzun anti-diyabetik özelliklerini göstermiştir. Ancak, bir doktora danışmak en iyisidir. - Karpuz yemek için en iyi zaman nedir.
İstediğin zaman. Sabahları aç karnına veya kahvaltıda yiyebilirsiniz. Öğle yemeğinizin yanında veya akşam atıştırmalık olarak bile yiyebilirsiniz. Ancak şeker hastalığınız varsa, karpuzla birlikte tükettiğiniz diğer karbonhidratları da hesaba kattığınızdan emin olun.
- Çok fazla karpuz yemek ne işe yarar?
Karpuzun aşırı tüketimi hiperkalemi, hazımsızlık ve kızarıklık gibi yan etkilere neden olabilir.
Karpuzun faydaları ile ilgili bu yazının size yardımcı olacağını umuyoruz. Aşağıdaki yorum kısmından bildiklerinizi ekleyebilirsiniz.
@erolkaranet - 04.06.2021