@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Ada Masalı Dizisinde Mekanı Sağ Gösterip Sol Vuruyorlar




Bir tv kanalında başlayan yaz dizilerinden Ada Masalı filmindeki mekanı görenler yerin güzelliğini dillerinden düşürememektedir. Beyaz badanalı, bol çiçekli ve denizin kenarında yer alan mekan izleyenlerin merakını cezbedince de araştırmaya da başladılar.

Dizide adı sıkça geçen Kırlangıç Adası ne yazık ki, filmde görünen mekanlar değil. Filmde görünen yerler İzmir ilinin Seferihisar ilçesine bağlı olan Sığacık Mahallesi olarak belirtiliyor.

Genelde her filmde yapılan mekanların farklı şekilde isimlendirilmesi olağan gibi gözükse de Sığacık halkı kendi beldelerinin farklı isimle tanıtımının yapılmasından da rahatsızlar.

Yine bir çok haber sitesi magazin sayfalarında söz birliği etmişcesine Kırlangıç Adası'nı okurlarına anlatırken Yunanistan'a bağlı küçük bir Ege adası olduğunu belirtiyor. Bunlara göre,  "Kırlangıç Adası Yunanistan'ın Teselya bölgesinde bulunan bir ada, şehir ve belediyedir. Ada, Ege Denizi'nde yer almakta olup Şeytan Adaları'nın bir parçasıdır. Kırlangıç belediyesi, Kırlangıç Adası'nın yanı sıra Adelfoi, İblislik, Keçi, Güvercin, Biber, Psathoura ve İskandil adalarını da barındırmaktadır. " deniliyor ve bu bilgilerin wikipedia'dan alındığını da biz araştırmamızda öğreniyoruz.

Kırlangıç Adası

Yunanca Alonissos denilen ada dinlenmek ve dinlendirici tatiller için Yunanistan'ın en iyi beldelerinden biridir. Güzel plajları ve denize ulaşan yoğun bitki örtüsüne sahip koyları ile yeşil bir cennet gibidir. Ulusal Deniz Parkı ile ünlüdür . 

Oysa İzmir ilinin Seferihisar ilçesine bağlı olan Sığacık Mahallesinde çekilen filmde sık sık Kırlangıç Adası tekrarlansa da bunun sadece bir fantazi olduğunu, senaryo gereği olduğunu vurgulamak isteriz.

Evet ülkemizde de Kırlangıç Adası olarak bilinen bir yer mevcut ancak kayalıklarla dolu bir belde olduğu için turistik bir belde değildir. Yer Muğla, Ortaca'dadır. Ortaca, Muğla ilinin en güzel ilçelerinden biridir. Akdeniz ile Ege Bölgesi sınırında olan Ortaca, İzmir ve Antalya' ya eşit uzaklıktadır. Fethiye ve Marmaris arasının orta yerinde oluşuyla da; adından da anlaşılacağı gibi Ortaca ismini almıştır. Ortaca ticaretin, sanayinin, turizmin, tarım ve hayvancılığın, doğal ve tarihi güzelliğin tümünü bünyesinde kapsayan bir konuma sahiptir. İnsanlarının sıcakkanlı, misafirperver oluşu ayrı bir özelliktir. Ortaca şehir merkezinden 15 dakikada Sarıgerme Plajı, Aşı Koyu Plajı ve İztuzu Plajı'na ulaşılır. 30 dakikalık bir sürede de yaylalara ya da Dalaman Çayı üzerinde rafting yapılan merkeze ulaşılabilir. İsteyen hava yoluyla İstanbul Ankara'ya; isteyen kara yoluyla İzmir ve Antalya'ya sabah gidip akşama dönebilir. Gezilecek yerlerden biri olan Kırlangıç Adası ya da diğer adıyla Kamil Adası 
Kargıcak Koyu yakınlarında bulunan bu küçük ada, yapı itibarıyla tamamen kayalıktır. Yaz kış her mevsim bu ada üzerinde uçuşan ve konaklayan binlerce kırlangıç kuşları vardır. Bu nedenle bu küçük kara parçasına Kırlangıç Adası da denmektedir.

Gelelim dizideki herkesin merak ettiği Sığack Mahallesine..
Sığacık, İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı bir mahalledir. 1522 yılında inşa edilmiş bir Osmanlı kalesi olan Sığacık Kalesi ve Teos antik kenti sınırları içerisinde yer alır. Sığacık, Seferihisar merkezine uzaklığı 5 kilometreden azdır. Kuzeye bakacak şekilde küçük bir yarımada üzerinde yer almaktadır.

Sığacık

Sığacık. Sığacık adı, sığınma kelimesinden türetilmiş. Sığacık mahallesi iki bölümden oluşuyor. Sığacık kalesi içi ve dışı olmak üzere. Sığacık kalesinin Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Aydınoğulları döneminde tamir edilmiş. Sığacık kalesi; 1522 yılında, Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferi sırasında, Donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından tamir edilmekle birlikte Teos antik kentinden getirilen taş bloklarla güçlendirilmiş. Beşgen şeklinde bir plana sahip. Kale, dış ve iç surlardan oluşuyor. Dış surların bazı bölümleri yıkılmış Kale surlarında dört kapısı var. İki kapısı, denize bakan iç surların üzerinde bulunan iki burç ta bulunuyor. Surların büyük bir bölümü ayakta. Büyük taş blokları kullanılmış, surların inşaatında. Güney-kuzey yönünde üç ana sokak bulunuyor.
Sığacık kale içi sokaklar üzerinde; 284 adet, genelde iki katlı ve beyaz badanalı, bitişik nizam binalar yer alıyor. Kerpiç ve ahşap-bağdadi olarak yapılmış. Binaların bazıları cumbalı. Kapıları ahşaptan. Dar olan sokaklarda ağaç görülmüyor. Ancak, evlerin arka taraflarında yer alan avlularda bahçe düzenlemeleri göze çarpıyor. Bu iç mekan düzenlenmesinde; meyve ağaçları, özellikle nar, sardunyaların yanı sıra kırmızı, mor begonviller kullanılmış. Begonviller; butik oteller ve evlerin sokak cephelerinde de yer yer görülüyor. Beyaz badanalı sokaklarda begonviller renk cümbüşü yaratıyor, beyazın monotonluğunu ortadan kaldırıyor. Kalenin merkezinde Sığacık cami ve bitişiğinde, şimdi kullanılmayan harap halde bir hamam yer alıyor. 
İzmir Seferihisar’ın deniz kokan mahallesi Sığacık, tarihi kalesi, el emeği ürünlerin satıldığı yerel üretici pazarı, kale içindeki şirin ev pansiyonları, leziz deniz ürünlerinin servis edildiği restoranları, masmavi denizi ve plajları ile Ege Bölgesi’nin en güzel kaçış rotalarından.
Türkiye‘de Sakin Şehir Ağı’nın (Citta Slow) ilk üyesi olan Seferihisar‘ın en çok ziyaret edilen bölgesi olan Sığacık, uzun yıllar kendi halinde bir balıkçı köyüydü. Şehirden kaçışın artması ve şehre yakın alternatif rota arayanların ilgisiyle Sığacık’ta hafta sonları yer bulmak zorlaşıyor.

Yukarıda Kırlangıç Adası diye söylenen Yunan Adasını ve dizi filmde Kırlangıç adası diye izlediğimiz aslında Sığacık Mahallesinden görüntüler bulunuyor. Ve hakkaniyetle siz karar verin. Neresi daha güzel.. 

Derleme : @erolkaranet - 25.06.2021
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.