Geçtiğimiz yıl HaberTürk gazetesi yazarı ile Antalya'lı bir vatandaşın dolandırılmasıyla gündem olan İncirlik Üssü dolandırıcıları hız kesmiyor. Yeni avlar peşinde koşan dolandırıcıların tuzağına pek çok kişi düşmeye devam ediyor.
"Dolandırıcı 'yüzbaşı Michael Butler'a dikkat" başlığı ile olay anlatan Habertürk yazarlarından Esra Boğazlıyan az daha dolandırıcıların tuzağına düşecekti.
'Dolandırıcı 'yüzbaşı Michael Butler'a dikkat' başlıklı yazısında Boğazlıyan, "Her şey, sahibinden.com’a bir kamera ilanı koymamla başladı. İlanı koyduktan bir gün sonra ise WhatsApp’tan bir mesaj aldım. Adının Michael Butler olduğunu ve İncirlik Üssü’ne atanan bir Amerikan askeri olduğunu yazdı. Kamerayı 'Stockholm'e göndermesini' istediğini belirten Boğazlıyan, "Stockholm’de yaşadığını söylediği kuzeninin adının Jennifer Smith olduğunu yazdı ve kuzeninin adres bilgisini paylaştı. Jennifer Smith ismini görünce iyice işkillendim. Çok uydurma bir isim gibiydi. Mr. And Mrs. Brown gibi bir şey" dedi. Bu hikayede her şey bir garipti ama ‘acaba neye çattım’ın merakıyla devam edip kendini Yüzbaşı Butler olarak tanıtan kişiyle yazışmayı sürdürdüm. Anlaşmamıza göre bir sonraki sabah parayı hesabıma gönderecek, ben de kamerayı kargolayacaktım. Ancak kargo için bir şirkette ısrarcıydı. Başka bir kargo şirketinden göndermemi istemiyordu.Bu işte bir bit yeniği olduğu kesindi. ‘Dur bakalım ne çıkacak’ diye düşünürken ertesi sabah bir mail aldım. Bank of America’dan gelen bir mail. Michael Butler’ın havuz bir hesaba para gönderdiğini ancak kargo takip numarasını gönderilen mail’e girdiğimde paranın kendi hesabıma geçeceğini yazıyordu. Gelen mail’in bir bankadan gelmiş olması mümkün değildi. Zira mailde Bank of America’nın bir şubesinden fotoğraf, renkli yazılar ve genel müdürünün bir fotoğrafı bulunuyordu. Mail’i aldıktan sonra Michael Butler’e tekrar yazdım. ‘Mail’i aldım ama bu alışveriş hiç güvenilir gelmedi bana’ dedim. ‘Dinle beni… Ben bir Amerikan askeriyim ve güvenilirim’ diyerek askeri kimlik kartını gönderdi, beni ikna etmeye çalıştı. Bu arada internette ‘Michael Butler-sahibinden’ kelimelerini aradığımda karşıma çıkan ilk yazı, sahibinden.com’a dadanan dolandırıcılarla ilgili şikayetlerdi. Son birkaç ayda onlarca kişi çeşitli forum sitelerinde dile getirmiş başlarından geçen olayları. Hepsinin hikayesi de benimle aynı. İncirlik Üssü’ne yeni atanan bir yüzbaşı… Bazen İsveç’teki bazen Nijerya’daki, bazen Mısır’daki akrabasına hediye almak istiyor… Ve en son da Bank of America’dan mail geliyor hepsine. Kimine tıpkı benim gibi yüzbaşı Michael Butler olarak yazmışlar kimine de yüzbaşı Carol Watson… Biraz daha araştırma yapınca gördüm ki bu tezgah yeni değil, 2015’ten beri çeşitli online alışveriş siteleri üzerinden, en çok da sahibinden.com üzerinden aynı taktikle dolandırıcılık yapan bir çete var. Bu çetenin Nijeryalı olduğu bilgisi var. Hatta birkaç yıl önce yine kendisini ‘Amerikan askeriyim’ diye tanıtarak sosyal medya üzerinden tanıştığı bir kişiyi dolandırmak isteyen bir Nijeryalı yakalanmış.
Boğazlıyan'ın haberi böyle, şimdi gelelim 140 Bin dolarlık dolandırıcılık olayına..Sabah Gazetesinin haberine göre, Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden tanışarak güven sağladığı Zeki A. isimli vatandaşı ‘Amerikan askeriyim, emekli olacağım, 1,5 milyon doları sana göndereyim, iş kuralım’ vaadiyle 140 bin lira dolandıran şüpheli suçüstü yakalandı. Şüphelinin aslında Nijerya vatandaşı olduğu, İstanbul’da ikamet ettiği belirlendi. Şüpheli hakkında Ağır Ceza’da dava açıldı.
Ve bir başka dolandırıcılık olayı Türkiye Gazetesinde yansıdı
Yıllardır biriktirdiği ve binden fazla parçadan oluşan pul koleksiyonu sahibi Kazım Şahin, koleksiyonunu internetten satışa sundu.Kendisini İncirlik Üssü'nde çalışan Amerikalı bir asker olarak tanıtan şahıs tarafından dolandırıldı. Pul koleksiyonunu kargoya vererek Nijerya'ya gönderen Şahin, ücretini de alamadı. Üstelik dolandırıcı şahıs, kendisinden gümrük ücret adı altında ekstra ücret de talep etti. Talihsiz koleksiyoncu hem koleksiyonundan hem de parasından oldu.Hem pul koleksiyonundan hem de parasından olan Kazım Şahin; “Toplamda 140 lira kargo parası, 800 lira Nijerya’ya gönderdiği artı 85 lira. 1200 lira kadar param gitti” dedi. Pullarımın değeri daha fazlaydı aslında 5-10 bin lira yapabilirdi ama ben de 3 bin 500 lira fiyat koymuştum şu anda elimden uçtu gitti” dedi.
Sahibinden.com üzerinden yapılan dolandırıcığa dikkat!!başlığı ile yaşadıklarını anlatan Ümit Büyükkaya adlı vatandaş ise olayı şu şekilde yansıtmış
"Yurt dışından aradığını veya yazdığını ileten (en çok whatsapp üzerinden yazışma başlıyor) yabancı kişi cihazı/ürünü almak istiyor. Sizden hesap numaranızı ve mail adresinizi alıyor. Parayı gönderdiklerine dair bilgi veriyorlar. Sonra hesabınıza bakıyorsunuz para yok. Mail adresinize bir mail geliyor. mail:
CREDIT EUROPE BANK <onlinecreditbanktransfer@accountant.com> ( onlinecreditbanktransfer@accountant.com ) dan geliyor. İçerisinde özetle;
Ürünü gönderin
Gönderdiğiniz ürün kargo numarasını bize yazın
ek olarak satıcıyada gönderin
Sonra paranın hesabınıza geçmesini bekleyin.
Altınada güzel bir not iliştirmişler. Paranızın hesaba geçmesi için acele etmeyin, En geç 30 dk içinde para heabınızda olacaktır.
Mail adresinin domaini yok, güvenlik sertifikası yok, yardım maillerinin karşılığı yok.....
Hepsi dolandırıcılık. Amaç ürünü alıp para vermemek. Ben ucundan döndüm. Siz siz olun bu kişilere çok dikkat edin.
Bir not daha whatsapp üzerinden iletişim kuran numara: +234 706 498 77 02.
Ürün transfer edilmesi istenilen bilgiler;
Name: Emmanuel Dayo James
Address: No 10 Osunte Street Offa
City: Offa
Location: Kwara State
Postal Code: 23402
Country: Nigeria
Asker Kılığında Aşk Dolandırıcıları
A Soldier's Perspective'in belirttiği gibi bu dolandırıcılıklar sık görülüyor ve tespit edilmesi zor. Dolandırıcılar gerçek bir askerin adını ve fotoğrafını kullanabilir veya tamamen sahte bir profil oluşturabilir. Gönderdikleri gerçek görünümlü e-postalarda kendilerini kariyerlerinin sonunda, yetişkin çocukları olan ve genellikle trajik bir olay sonucu eşini kaybetmiş kişiler olarak tanıtırlar. E-postalara askeri jargon yedirilir, kulağa çok etkileyici gelen unvanlar ve mekanlar kullanılır. Güçlü bir duygusal bağ kurmaya başlarlar ancak fiziksel tanışma gerçekleşmeden önce "asker" konuşlanır. Ardından güvenilir bir internet bağlantısı kurmak, eve doğru uçuşların biletlerini almak ya da askeriyenin sağlık kapsamı veya emeklilik planındaki sözde "kısıtlamalarını" tamamlamak için para istekleri gelir. Bu dolandırıcılar çoğunlukla sürekli para akışı sağlamak için doktor ya da avukat gibi rol yapan bir veya daha fazla suç ortağıyla birlikte çalışır. Çoğu durumda askeri dolandırıcılıklar, kurbanlar nihayetinde şüphelenene kadar aylarca, hatta yıllarca sürer. (Kaynak : Kaspersky)
- Aynı dolandırıcılık olayını yaşayanlar anlattı. tıklayınız
- 1 milyon doların yüzde 30'unu vereceğini söyledi Haber için tıklayınız
- Kendisini Amerikan subayı olarak tanıtan haberi için tıklayınız
- Nijeryalı Dolandırıcılar sahibinden.com’da haberi için tıklayınız
- Dikkat! Yeni tip dolandırıcılar iş başında haberi için tıklayınız
Yaşadığınız olayları sayfamızın altındakiyorum bölümüne yzabilir ya da eposta ile göndererek yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
Derleme :@erolkaranet- 20.05.2021