@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Bir Hayale Küçük Bir Davet - Hacca Gidemeyenlere Bir İpucu






BİR HAYALE KÜÇÜK BİR DAVET

Hacer’ül-Esved’in parçaları Sokullu Mehmed Paşa Camii’nin içinde ihlâs ve coşkuyla kendisine dokunacak Mü’minleri bekliyor.
Müslümanların kalbi Hazreti Âdem aleyhisselam’dan bugüne daime “en güvenilir şehir” Mekke_i Mükerreme için çarpar.
Aslında Mekke‘yi Mekke yapan Allahın evi ( Beytullah) diye isimlendirilen Kâbe’dir. Kâbe’nin süsü de kara taş, Hacerül Esved’dir.
Mümin, inanan insanı özlemidir, hac… Hac İslam’ın en önemli ibadet şartlarından sayılmıştır. Ülkemizde her ne kadar yaşlılara ait bir ibadet gibi görülse de son yıllardaki gençlerin çoğalması fark edilmeyecek gibi değildir. Hacca gitmeyi arzu edenler ve bu arzularına Rablerinden aldıkları davet üzerine “lebbeykbuyur Allah’ım" diye icabet edenler yıllardır hasretle yandıkları yere gitmek için can atarlar.
Kuş gibi gidip kuş gibi gelirler.
Haccın en önemli rükünlerinden olan tavaf ise Kâbe-i Muazzama etrafında 7 tur atılmasıyla olur. Her tur için şavt adını veren Hacılar “Bismillah, Allahu Ekber” diyerek başladıkları noktada ellerini kaldırdıkları yerin işareti olarak konulan siyah bir taşa doğru ellerini uzatırlar.
Bu Hacerül Esved’dir.
Kulun rabbiyle olan ahdini yenilediği, Rabbiyle el ele tutuştuğu bir araçtır.
Altın çerçeve içinde muhafaza edilen bu mübarek taş öpenlerin, el dokunduranların heyecanla anlattığı anılardan biri olur. 
Ya gidemeyenler…
Boynu bükük, elleri semaya açılmış vaziyete “Ey Allah’ım bize de nasip eyle” diye ömürlerinde bir kez gitme dileğini eder, dururlar.
Hacerül Esved’e el sürmeyi yüz sürmeyi dokunmayı hayal ederler.
Bir kez görmek için neler feda edeceklerini anlatmaya yazmaya kalem kağıdın yetmeyeceğini bilmek gerekir.
Allah’u Teala’nın tüm güzellikleri bahşettiği İstanbul bu güzellikler ine bir de en kutsal taşın küçücükte olsa parçalarını taşımakla değerine değer katmaktadır.
Marmara denizinin yamacında yer alan ve denizi tepeden seyreden Sokullu Mehmet Paşa cami bu dünyanın en kıymetli taşını taşımaktan gurur duyar gibi tüm haşmetiyle yer almaktadır. Sultanahmet Meydanından Kumkapı Kadırga istikametine gitmek için ara sokaklardan aşağıya doğru indiğimizde bu şanlı caminin minarelerini görür gibiydik.
Görür gibiydik diyorum zira dar ve eski İstanbul evlerinin son örneklerini taşıyan evlerden zaman zaman camiyi kaybeder gibiydik. Birkaç sokak sonra dik bir yokuşuna geldiğimizde bizi karşılayan Sokullu Şehit Mehmet Paşa cami gururlu bir edayla duruyordu.
Kabe i Muazzamanın en değerli aksesuarı olan Hacerül Evsedi koynunda taşıyan Caminin bu kibri, gururu aslında yakışıyordu da.
Bir tarafı vakıf tarafından öğrenci yurduna ayrılan geniş avlunun diğer tarafı Camiye giriş kapısıydı. Eski Osmanlı eserlerinden önemli bir yapıt olarak görülmeye değer caminin içine girdiğimizde birkaç turistin resim çekmekte, birkaç Müslüman’ının tek başına namaz kılışlarını gördük. Bir müddet caminin içerisine baktık. Görünürde Hacerül esved parçalarını göremedik. Görevli olduğunu söyleyen 50 yaşlarındaki bir kişi bize rehber olmuştu.
Derdimizi anlattık.
O da 4 ayrı yerde duran Hacerül Esved taşlarından her birini ayrı ayrı gösterdi ve bizde onları daha yakından görmenin heyecanın yaşadık.
Birincisi, giriş mahfilinin altındadır. 2×3 cm. uzunluğunda
İkincisi, mihraptaki Kur’ân ayetinin hemen altında 3×1,5 cm. ebadında
Üçüncüsü, minber kapısı üzerinde 1,5 cm.lik kare şeklinde
Dördüncüsü, minber külâhının altında 1,5 cm ebadındadır.
Rehber hem bu küçük çok eğerli Hacer ül Esved parçalarını gösterirken ben de ona dokunabildiklerime el sürmeye çalışıyorum. Evet, çok mutluydum. Belki çok genç olmama rağmen Hacca gidemesem de Hacer ül evsedi görmenin bahtiyarlığına erişmiş oldum.
Dünyanın en değerli kutsal taşına el sürerken Hacıların yaşadığı heyecanın aynısını yaşamış gibiydim. Çok mutluydum. Parasızlıktan Kabe yollarına çıkamayanlara tavsiye ederim. Yolunuzu oraya düşürün ya da bir gün sadece orayı görmek için gidin. Dünya gözüyle Hacer ül evsedi Osmanlının şaheser camilerinden birinde görün. Sokullu Mehmed Paşa Camii İstanbul’da Kadırga semtinde, Sultan Ahmed Camii’nin hemen yakınındadır.
Az kalsın unutuyordum.
Bu taşın bir parçası da Süleymaniye Camindeki Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesin girişinde imiş. Türbe kapısı üstüne yerleştirilen Hacer’ül-Esved’in bu parçası 5 cm.lik bir uzunluğa sahipmiş.
Allah’ım Mümin kullarını Kâbe’ne davet et.
Beytullah’ın hasretiyle tutuşan kalplerin duasını kabul et.



SOKULLU MEHMET PAŞA CAMİİ

Yapım yılı: 1571–1572 • Bulunduğu Yer İstanbul Fatih Eminönü Mahallesi Kadırga semti 
  • Adres: Şehit Mehmet Paşa Yokuşu Sokak Kadırga Eminönü 
  • Ulaşım tarifi: Tramvay kullanarak Sultanahmet durağında inilmeli. Atmeydanı’ndan Kadırga yönüne doğru devam edin. Külliye, Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası’nın arkasında yaklaşık 200 metre uzaklıktadır. 
  • Eser tipi: Cami
  • Günümüzdeki kullanımı: Cami 
  • Mülkiyet sahibi: Vakıflar 
  • Eser hakkında bilgi: Kadırga’daki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin camisi olarak inşa edilmiştir. Pek çok yazar tarafından Sinan’ın sadrazamlar için inşa ettiği küçük boyutlu camiler içinde en güzeli olarak betimlenir. Ününü göz alıcı İznik çinileriyle berraklaşan, dengeli ve aydınlık iç mekânına borçludur. Caminin insana yakın ve dengeli oranları avluya bakan cephesine de yansır. Özellikle medresesinin dershane odasının altından Cami’nin perspektifi çok etkileyicidir
DİLARA NUR KARA - 10 Mayıs 2008

Yukarıdaki yazı, Genç Öncüler Dergisinin Haziran 2008 yılında yayınlanan 12. sayısında yer almıştır.










Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam