Büyüklerimizin yemeklerinden eksik etmediği bir gıda ürünü ile bugün mutfaklarımıza gireceğiz. Anadolu'nun hemen her yerinde bir zamanlar mutfaklardan eksik edilmeyen diyebileceğimiz vazgeçilmez gıda ürünü kuyruk yağı.. Anadolu insanının uzun yıllar sağlıklı yaşamasının sırrın...Yemekler ve kızartmalar için son derece sağlıklı ve aynı zamanda da lezzetli olan kuyruk yağını bize sözde bitkisel özde kimyasal olan fabrikasyon yağları unutturdu.
Markete giderek birbirinden süslü, albenili, renkli görünen ve bir o kadar kolay elde edebildiğimiz margarinlerin hayatımıza girmesinden sonra kasaplarda biler bulamaz duruma geldiğimiz kuyruk yağlarını kullanmamanın bizlere verdiği zararlar o kadar çok ki, hangi birini sayalım.
Bugün bazı marketlerde kilosu 72 TL'ye kadar çıkan fiyatlarla ender bulunan bir gıda ürünü olan kuyruk yağı, bazı yörelerde don yağı olarak bilinmektedir. Oysa asırlardan beri tüketilen kuyruk yağı o denli faydalı ki, bunu tavsiye etmeyecek bir doktorun ya da gıda uzmanının varlığı yok gibidir. Faydaları sayılamayacak kadar çok olan kuyruk yağı nedir, derseniz hayvanların kuyruk sokumunda yer alan yağlı bir et parçası, şeklinde cevap verebiliriz.
Asırlardır tüketilen kuyruk yağı, tepeden tırnağa kadar insan vücudu için faydalı olduğu kadar, vücut dışında da pek çok işe de yaramaktadır. Vücut tedavisinde ve cilt bakımında da kullanılan kuyruk yağı sanayi de de kozmetik ürünlerde, mum ve sabun yapımında da kullanılmaktadır.
Sözü uzatmadan kuyruk yağının faydalarına geçelim.
- Kas ve Kemik Gelişimini Destekler
- D vitamini en çok koyun kuyruk yağında bulunur.
- Omega-3 yağ asidi bakımından zengindir. Özellikle gelişim çağındaki çocukların kemik ve kas gelişimi için tüketilmesi öneriliyor.
- Damarlardaki besinler tıkanıklığının önüne geçerek kalp sağlığını korur.
- Kan basıncını dengeler.
- Sinir hücrelerini güçlendirerek felç, titreme, siyatik, romatizma, kulunç ve romatizma hastalıklarının önüne geçer.
- Vücuttaki serbest radikalli hücrelerin sayısını azaltır. Bağışıklık sistemini hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir.
- çeriğinde cilt hücreleri bulunan kuyruk yağı cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak uzun yıllar daha diri ve parlak görünümünü sağlar.
- Kolajen Üretimi Sağlar
- Ağrı Kesicidir. Kas, eklem, baş ağrısı gibi sorunları kuyruk yağı tüketerek önleyebilirsiniz.
- Boyun Fıtığına İyi Gelir
- Kuyruk yağı içinde D vitamini dışında A vitamini ve K2 vitamini öne çıkıyor.
- Yağ asidi, vitamin ve mineral yönünden çok zengin olduğundan her türlü sağlık sorununa karşı düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
- Çok eski zamanlardaki insanların kuyruk yağı dize sarmak gibi bir alışkanlıkları vardı. Bu alışkanlık sayesinde romatizma ağrılarının geçtiğini düşünürlerdi.
Kuyruk Yağı Kalori ve Besin Değerleri
- 1 yemek kaşığı kuyruk yağı: 79 kalori
- 100 gram kuyruk yağı: 787 kalori
- 0.29 gram Protein
- 8.61 gram Yağ
- 6.8 mg Kolesterol
- 2.3 mg Sodyum
- 1.7 mg Potasyum
- 0.2 mg Kalsiyum
- 0.02 gram Demir