@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Nedir ?



 Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı hakkında merak edilenleri derledik.

Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın hazırladığı Öğretmenli̇k Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları Madde 4’te “Pedagojik Formasyon: Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı” olarak tanımlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2020 yılı  sonu itibariyle yani 01.01.2021 yılı öncesi formasyon eğitimi alanların haklarını saklı tutarak bu tarihten sonraki formasyon sistemini yürürlükten kaldırdı.

Öğretmenlik lisans bölümlerini okumayanlar, okudukları bölümlerin uygun olması koşulu ile formasyon eğitimi alarak öğretmenlik kamu alım başvurularında bulunabiliyordu. Bu programlar belli bir ücretle açılmaktaydı ve üniversitelerin takdirleri ile işliyordu. MEB bu sisteme son verdi.

Öğretmenlik bölümleri dışında lisans eğitimi görev ve lisans bölümleri öğretmenlik alanları ile iltisaklı kişiler, Öğretmenlik Meslek Bilgisi -ÖBM- Tezsiz Yüksek Lisans Programı -TYL- eğitimi alarak öğretmenlik yapma hakkına kavuşacaklar.

Yüksek lisans programları MEB tarafından düzenlenecek ve 2021 yılından itibaren uygulanmaya başlanacaktır.

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKASI MERAK EDİLENLER

  • Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası kaldırıldı. Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası olanların hakları korunacak. Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu  resmî yazıyı tebliğler dergisinde yayımladı.
  • Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası  olmayanlar MEB ve YÖK'ün koordinesinde; Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı alacaklar. 
  • Süreç Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikasındaki gibi olacak. Önce Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programını alınacak sonra KPSS Genel Kültür, Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri, ÖABT (Alan sınavı) girilerek puan üstünlüğüne göre öğretmen olarak atanılabilecek. 
  • Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı ne zaman, nasıl, hangi bölümlere verilecek henüz belli değil.
  • MEB TTK'nın 80 no'lu kararının 8. maddesi çok önemli. Buna göre 
  • Madde 8 - Bu Esasların 7 nci maddesinde belirtilen nitelikleri taşıyan potansiyel adaylarla
  • ihtiyacın karşılanamadığı atama dönemleriyle sınırlı olmak ve belirtilen nitelikleri taşıyan adayların atanmalarından sonra gelmek koşuluyla; ek Çizelgede yer verilen yükseköğretim programlarından mezun olanlardan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamamış olanlar, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda 75 ve daha yukarı puan aldıkları takdirde, pedagojik formasyon eğitimleri daha sonra yaptırılmak üzere alan öğretmenliklerine atanabilirler. Hâlen Devlet memuru olup mezuniyeti itibarıyla eğitim kurumlarına atanabilecek durumlarda olanlardan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamamış olanların durumu da bu kapsamda değerlendirilir. Bu şekilde öğretmenliğe atananların pedagojik formasyon eğitimleri adaylık dönemi içinde gerçekleştirilir. Birden fazla alanda öğretmenliğe başvuru hakkı bulunanların, bu alanlardan birine ait pedagojik formasyon belgesi diğer alanlar için de geçerlidir. 
Bizi izlemeye devam edin..Son Güncelleme : 01.03.2021

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.