BTK, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu telekominikasyon ya da tabiri caizse iletişim sağlayan kurumların denetllenmesi amacıyla kurulan bir yaplanma. Vatandaşlara iletişim konusunda hizmet veren şirketleri denetleyen kuruma bir çok vatandaş yaşadıkları sıkıntıları dile getirmek züere müracaat ediyor. Tabi, BTK'nın vatandaşa verdiği hizmet sadece bu değil
5809 Sayılı Kanuna ile Bilgi teknolojileri ve İletişim Kurumuna verilen yetkilendirme de tüketicinin Eşit hizmet alabilme hakkı, Tüketicinin ve son kullanıcının korunması, Şeffaflığın sağlanması ve bilgilendirme, Abonelik sözleşmeleri, Kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğin korunması, Hizmet kalitesi, konularında düzenleme yapma ve bu hususları gözetme görevi vermiştir....
Vatandaşlara https://tuketici.btk.gov.tr/ sayfası üzerinden IMEI İşlemleri, Adına Kayıtlı Hat Sorgulama, İnternet Veri Kullanımı Hesaplama, Güvenli İnternet Profilini Öğrenme, Borç ve Alacak Bilgileri Sorgulama, Baz İstasyonlari Ölçüm Bilgileri, Tüketici Şikayeti, Sabit Abonelik Sorgulama, Numara Taşıma Sorgulama, Zararlı İçerik İhbar Etme gibi hizmetler de sunmaktadır.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu hizmetleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır. Tüketiciyi Koruma konusunda destek olmakla yükümlü olan BTK'ya her nedense vatandaş bazı kurumların uyanıklığı yüzünden şikayetlerini ulaştıramamaktadır. Zira kurumlar BTK'nın şikayet sayfalarında vatandaşların sorunlarını çözmüş gibi işlem yaparak sorun açıp çözümleri de kendilerine göre yer vermeleri nedeniyle bir tüketici aynı konuda şikayeti dile getirmek istediğinde sistem buna izin vermemektedir.
Mesela, Türktelekom ile ilgili bir sorunu olan vatandaş e-devlet üzerinden şikayetini dile getirip gerekli bölümleri olması gereken şekilde doldurmakta hatta elindeki belgelerin bir suretlerini de ekleyebilmektedir. Tüm işlemleri yapıp gönder butonuna tıkladığında "Buna benzer bir sorununuz çözümlenmediği için yeni bir şikayeti gönderemezsiniz" tarzı bir uyarı ile karşılaşmaktadır.
Oysa vatandaş ilk defa BTK sayfasına girmiştir. İlk defa bir şikayet gönderecektir. Daha önce sistem üzerinden bir işlem yapmadığı halde "daha önceki" tarzı bir uyarıda şaşkına dönmektedir. Konuyu biraz daha incelediğimizde vatandaşa ait hat üzerinde yapılmış şikayetlerin şikayet edilen kurumun bizzat kendisi tarafından açıldığını görmekte. Hatta belki de hiç çözülmeyen tüm sorunların çözülmüş gibi cevaplandırıldığı görülmektedir. Kurumun kendince açtığı şikayet ve çözümlerin de kapanmamış olması yüzünden yeni bir şikayet girilememektedir. Böylece vatandaş BTK'ya şikayet gönderememektedir.
Vatandaşın gıyabında şikayet edilen kurumun (burada Türktelekom) açtığı şikayetlerin varlığı, vatandaşın şikayet açmasına engel olmaktadır.
Bir çok vatandaş telekom firmalarıyla ilgili sorunları BTK'ya ancak şikayetcom gibi dertlerini yazabildikleri siteler üzerinden yapmak zorunda kalmakta ya da şikayetten vaz geçmektedir. Konuyu paylaşmak için BTK'nın sosyal medya sayfalarında da bir iletişim ya eposta adresi olmaması da durumu daha da güçleştirmektedir. BTK'nın tek iletişim telefonu olan 120 nolu hat arandığında da çağrı elemanları bu hat üzerinden sadece çalıntı ihbarlarının alındığını, başkaca bir şikayet konusunun alınmayacağını öğrenmektedir.
BTK'nın sistem üzerinden düzeltme yaparak vatandaşın şikayet etme hakkının kurumların oyunu ile engellenmesinin önüne geçmesi, bir çok sosyal medya üzerinden ya da verecekleri eposta adresi ile vatandaşın kendilerine ulaşmasını kolaylaştırması gerektiğine inanıyoruz.
Derleme @erolkaranet - 1.03.2021