Ayağınızın alt kısmının ateşlenmesi ve yanma hissi oluşmasına ayak yanması adı verilir. Ayak yanmasının en önemli belirtileri ayaklarda özellikle geceleri rahatsız eden yanma, karıncalanma, iğnelenme ve kaşınma hissidir. Ayakta ateşlenme ve yanma hissi günümüzde birçok insanın karşılaştığı yaygın bir sorundur. Ayak yanması bazı durumlarda gündüzleri de rahatsız edebilir ve hastada strese, uykusuzluğa neden olur. Ayaklarda devamlı olarak yanmadan dolayı ayakta durmak zorlaşabilir.
İnsanın hayatını kabusa çeviren bu durumun temelinde pek çok neden yatabilir. Peki bu sorun neden kaynaklanır ve tedavisi var mıdır?
Genel olarak 50 yaş ve üzeri kişilerde, kadınlarda hamilelik döneminde ve özellikle de menopoza girmiş kadınlarda gece ayakları örtmeme ve yanma sıklıkla yaşanır. Genelde geceleri artsa da gündüzleri de çok rahatsız eder.
Aşırı kilo, kronik yorgunluk, uzun süre ayakta kalmak, alerjik problemler, B 12 vitamini eksikliği, travmalar, sinir sıkışması, karaciğer ve böbrek problemleri, kan dolaşımı ile ilgili sorunlar, artrit gibi rahatsızlıklar, basma bozukluklarından, kanda hemoglobin yüksekliğinden, amiloidoz birikiminden, şeker hastalığından, B vitamini eksikliğinden, tarsal tünel sendromundan, lomber disk hernisi (bel fıtığı), romatoid artrit, hipotiroidi (tiroid azlığı), siyatik sinir hasarından, böbrek yetmezliği, huzursuz bacak sendromu, ayak mantarı enfeksiyonları, kansızlık, sedef hastalığı, alkol ve sigara kullanımı gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Taban düşüklüğü olan kişilerde, ayak altı yanması yaşarlar.
Yanan ayaklar sendromunda, genetik faktörü olan görme tembelliği ve görme alanında bozuklukların eşlik ettiği vakalarda bildirilmiş ve bu durum özel bir sendrom olarak tanımlanmıştır. Tiroid bezinin aşırı çalıştığı hallerde vücudun ihtiyacından daha çok enerji üretildiği için sürekli olarak bir sıcaklık hissi oluşur.
El ve Ayak Yanmaları İçin Öneriler
Ayak tabanı yanması problemleri için nöroloji veya endokrinoloji (metabolizma hastalıkları uzmanı) bölümüne başvurmanız gerekmektedir. EMG, MRI, Ayak grafisi ve kan testleri uygulanmalıdır.
Öncelikle altta yatan nedenin bulunması ve uygun tedavinin yapılması gerekir. Bunun yanı sıra vitamin takviyesi, ayak bakımı ve hijyeni tedavide önem taşımaktadır. Ağrının ve yanmanın ilaçlarla giderilmesi de önemlidir.
Giyilen çoraplar, ayak yanması şikâyetinde oldukça önemlidir. Sentetik çoraplar ayaklardaki teri emmediği için ayaklarda yanmaya sebep olur. Pamuklu çoraplar giymek ayakların yanmasını azaltır. Ayrıca ayakkabıların hava alması, dıştan dikişli olması ve ayakları terletmeyecek şekilde olması oldukça önemlidir.
- Epsom tuzu ile ayak yanmasını geçirmek için; sadece ayaklarınız için kullanacağınız içinde ayaklarınızı kapatacak şekilde ılık su bulunan bir kabın içine 1 bardak kadar epsom tuzu ekleyin. Tuz eridikten sonra ayaklarınızı 15 dakika kadar bekletin. Düzenli olarak yapacağınız bu kür sonrası ayaklarınızı duru su ile yıkayın
- Elma sirkesi, ayak yanmasını iyileştirmek için tercih edilen doğal ve ekonomik ilaçlardan biridir. Bir kabın içine 1 bardak elma sirkesi dökün ve ılık su eklemesi yapın. 20 dakika kadar elma sirkesi bulunan suyun içinde ayaklarınızı dinlendirin.
- Doğal antibiyotiklerden biri olan zerdeçal, ayak yanmasının da bir tedavisidir. Ayak yanmasına kesin çözüm bulmak için düzenli olarak gün içinde zerdeçallı su içmeniz tavsiye edilir.
- Zencefilli bir maske hazırlayarak ayak yanmasından dakikalar içinde kurtulabilirsiniz. 1 fincan Hindistan cevizi yağı ile 1 tatlı kaşığı zencefili karıştırın. Hindistan cevizi yağı olmadığı durumda zeytinyağı da kullanabilirsiniz. Karışımı ayaklarınıza maske olarak sürün ve 10 dakika kadar bekleyin.Sonrasında ayaklarınızı soğuk suyla yıkayın ve belirli aralıklarla bu yöntemi deneyin.
- Ayaklarda yanma problemi için bir başka çözüm yolu buzlu su tedavisini deneyebilirsiniz. Buzlu suyu ayak tabanına uyguladığınızda, kan dolaşımınızı kontrol altına alacaksınız.
- Kekik ayak yanması durumunda hemen etkisi gösteren bitkisel tedavi yöntemlerinden biridir. Öncelikle iki ayrı kekik suyu hazırlayın. Biri ılık diğeri soğuk olmalı. 10 dakika ılık suyun içinde bekleyen ayaklarınızı 5 dakika da soğuk suda bekletin ve her hafta düzenli olarak deneyin.
- Acı kabak yaprağından hazırlanan bir macun sayesinde, ayak yanmasının bitkisel tedavisi yapılır.