Bir ziyaretçimiz, solunum egzersiz cihazı kullandığında 2 topu kaldırdığını ancak "genzimde hırıltılar oluyor..hırıl hırıl neden acaba balgam falanda yok bi operasyonda geçirmedim" diyerek hırıltıların sebebini sormuş.
Soru üzerine yaptığımız araştırmalarda ziyaretçimizde ilk etapta "geniz akıntısı" olduğu ihtimali üzerinde yoğunlaşan bir bilgiye ulaştık.
Hırıltılı solunum dar bir alandan geçen havanın oluşturduğu ses ile birilikte nefes alıp vermedir. Bronşları daraltan, bronş çapında azalmaya sebep olan her türlü hastalıkta bronş içinden geçen hava akımının ses oluşturması nedeni ile hırıltılı solunum meydana çıkar.
Konu, KBB ( Kulak Boğaz Burun) doktorları tarafından şöyle açıklandı.
İnsan vücudunda her gün burun, boğaz, solunum yolları, mide ve bağırsak yollarının astarlarındaki bezler mukus üretir. Mukus, bu alanları nemlendirirken bakteri ve virüs gibi yabancı maddelerin enfeksiyona neden olmadan yakalanmasına ve yok edilmesine yardımcı olan kalın, ıslak bir maddedir. Geniz akıntısı, bu bölgelerdeki bezlerin neden olduğu burun ve boğazın arkasında hissedilen ekstra mukustur. İnsanlar normalde burunlarındaki mukusu hissetmezler çünkü mukus buralarda tükürük ile karışır, boğazın arka kısmına zararsız olarak damlar ve yutulur. Ancak vücudun olması gerekenden daha fazla mukus üretmesi veya üretilen mukusun normalden daha kalın olması halinde mukus hissedilir hale gelir. Bu mukus fazlalığının burundan çıkmasıyla burun akıntısı olur. Mukusun burundan değil de burnun arkasından boğaza akmasıyla ise geniz akıntısı oluşur.
Geniz akıntısı belirtileri nelerdir?
Geniz akıntısı, sürekli olarak insanların boğazını temizlemesi gerekliliğini hissettiren bir durumdur. Çoğu zaman geceleri daha da yoğunlaşan bir öksürüğü tetikler. Hatta öksürüğe neden olan en yaygın hastalıklardan birisi geniz akıntısıdır. Çok fazla üretilen mukus sesin boğuk çıkmasına yol açabilir ve bununla birlikte boğaz ağrısı gibi belirtiler gösterebilir.
Geniz akıntısı nedenleri nelerdir?
- Aşırı baharatlı yiyecek tüketimi,
- Gebelik,
- Burunda sıkışmış nesneler,
- Parfüm, temizlik ürünleri veya çevresel dumanlardan tahriş edici kimyasallar,
- Sigara kullanımı,
- Doğum kontrol hapları ve tansiyon ilaçları,
- KOAH gibi kronik solunum rahatsızlıkları da geniz akıntısına neden olabilir.
Geniz akıntısının tanısı için kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanına muayene olmak gerekiyor.