17. yüzyılda Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan, Karaköy Meydanı’nı genişletmek için Adnan Menderes döneminde yerinden yok ettirilen Karaköy Mescidi olarak da bilinen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii’nin yeniden yapılmasının engeli olan özel mülkiyet engeli Ocak 2020 ayında kaldırılmıştı.
Yıllardır gündemde olan projenin eski mescidin altındaki işyerlerinin sahipleri tarafından yargıya taşınınca, meydanın ortasındaki 50-100 metrekarelik bölüm tahta levhalarla kapatılmıştı.
Adnan Menderes’in başbakanlığı döneminde Karaköy Meydanı’nı genişletmek amacıyla yıktırılan ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından eski yerinde yeniden yaptırılmak istenen ‘Karaköy Mescidi’ projesi özel mülk engeline takılmıştı.
Cumhurbaşkanı tarafından önündeki özel mülkiyet engelinin kaldırılıp iki arsanın kamulaştırılması sonrasında vatandaşlar heyecanla caminin yapılmasını bekliyorlar.
17. yüzyılda Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Karaköy Mescidi, zaman içerisinde hasar görünce caminin 20. yüzyıl başlarında yıkılıp yeniden yapılmasına karar verildi. Yeni proje ise Padişah 2. Abdülhamit tarafından dönemin ünlü İtalyan mimarı Raimondo D’Aronco’ya verildi. İtalyan mimar D’Aronco, Art Nouveau tarzındaki camiyi 1903 yılında tamamladı ve alt katında dükkânların bulunduğu mescit, 1958 yılına kadar Karaköy Meydanı’nda ibadete açık kaldı.
Adnan Menderes’in başbakanlığı döneminde caminin yıkımı gündeme geldi. Karaköy Meydanı’nın genişletilmesi için caminin yıkılarak parçalarının Kınalıada’ya taşınmasına ve burada yeniden inşaa edilmesine karar verildi. Tüm parçaları numaralandırılan mescit yıkıldı. Mescide ait parçalar da Kınalıada’ya götürülmek üzere bir gemiye konuldu. Ancak, sefer sırasında yan yatan gemideki parçaların ikisi hariç tamamı denizde kayboldu.
İBB’nin 2010’da hazırladığı ‘Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı’nda da, eski mescidin bulunduğu 474 metrekarelik alan, ‘cami alanı’ olarak ayrıldı. Projenin ihalesi ise 19 Haziran 2012’de yapıldı ve AGS Mimarlık mescidin çizimlerini yaptı. Hazırlanan proje Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca da onaylandı.
Ancak, uygulama aşamasına geçilemeden mescit için özel mülkiyet engeli çıktı. Mescidin altında daha önceden var olan dükkânların mülkiyetini elinde bulunduran kişilerle İBB mahkemelik olmuştu.
@erolkaranet