Kronik bir göz hastası..Senede 2- 3 kere rutin kontrollerini yaptırmak üzere doktorlar tarafından verilen randevulara göre hastaneye gitmekte. Bu gidişler bazen 4 ay da bir bazen 6 ayda bir olmaktadır.Hastamız hem glokom hem de retina dekolman hastası.
Bu kez retina kontrolü için yine 10 yıldır fazla zamandır gittiği İstanbul'un en köklü hastanesi olan Samatya semtindeki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine gider. Tarih , 25.12.2020 saat 08:45 Barkodunu alır. Sırası gelince muayene öncesi yapılan damla için ve ayrıca göz filmi (OCT cihazı) için odaya girer. İçeride bir hasta vatandaş, staj gören bir görevli öğrenci bir de hemşir bulunmaktadır.
Yaşı 60 civarında bulunan sıradaki hasta göz damlası sonrası göz tomografisi (OCT) için beklemektedir. Yazımızın öznesi olan hastamızda bay E.. sırasını bekler. Hemşir, onun da gözüne korneanın büyümesi için gerekli olan damlayı damlatır.
İlk kişi OCT makinesine oturur. Göz tomogrofisi çekilir. Sıra Bay E'ye gelir. Ülkemizi ve dünyayı saran Korona nedeniyle hastalara sık sık uyarıda bulunulan hastanenin bu OCT odasında bu tedbirlerin unutulduğunu gördük. Zira öndeki hastanın kalktığı makineye oturtulan Bay E, görevli olan ve çekimi yapacak olan hemşire bir önceki hastanın temas ettiği bölümlerin steril edilip edilmeyeceğini hatırlatır.
Hemşirden aldığı cevap ise çok düşündürücüdür.
Diyalog şu şekildedir.
"Bay E.. - Az önceki beyefendinin temas ettiği yerler steril edilmeyecek mi ?
Hemşir - Bak masada pamuk ve dezenfektan var. Al oradan dokunduğu yerleri sil"
Bu emrivaki diyalog sonrası yaşı 60'ları geçen ikinci hasta oturduğu makine önünden tekrar kalkar ve pamuğu dezenfekte ettikten sonra makinede temas edeceği yerleri siler.
Silme işlemini yapan hasta çekim sonrası odadan çıkar.
Muayene için girilen tüm odalarda hasta ve doktor arasındaki sosyal mesafe, eldeki kağıtlara dahi uzaktan bakma tercih edilirken hastaların temas ettiği makinelerın her hasta sonrası steril edilme görevi hastaların mıdır, merak ediyoruz.
Staj gören lise öğrencilerinin de ağbi ve ablalarından görüp taklit ettikleri ve ( tüm doktorları tenzih ederek - çünkü her bir ayrı bir değer ve olgun insanlar) bilhassa hemşir, hastabakıcı, sekreter ve genç asistanların "otur, kalk, bekle, git gel, aç gözünü, muayene olacağın yere git" tarzı emrivaki ve saygı çerçevesini aşan diyaloglarına alışmıştık ama kullanılan makinelerin steril edilme görevinin hastalara verildiğini bilmiyorduk.
Aynı durum göz tansiyon cihazlarının çekildiği yerde de söz konusu... Ne var ki sadece muayene eden doktorlar kendi kullandıkları cihazları bizzat kendileri steril ederken diğer alt kadroların umursamaz davranışlarının sebebi ne olabilir ki..
Ayrıca, tüm devlet hastanelerinde Korona döneminde aksamayan Görme Alanı çekimleri yaklaşık 9 aydır bu hastanede yapılamaması nedeniyle, bununla ilgili olarak hastalar farklı hastanelere giderek görme alanı çekimlerini, yapmaya çalışmaktadır. Ve cihaz halen devre dışıdır. Sebep ise korona tedbirlerinden dolayı imiş.
Bu soruların cevabını ilgili hastanenin yönetiminden ve bilhassa Göz Kliniği Eğitim Sorumlularından bekliyoruz
@erolkaranet - 28.12.2020