@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikeni Tabanlığı Nasıl Kullanılır




Topuk Dikeni Nedir?

Sabah yataktan kaktığınızda yere basmada zorlanıyor musunuz? Bu ağrı birkaç adımdan sonra azalıp, gün içinde ayakta durmakla artıyor mu? Yürümek, ayakta durmak sizin için ızdırap vermeye mi başladı? Zayıflamak istiyorsunuz fakat topuk ağrınız egzersiz ve spor yapmanıza engel mi oluyor? Yukarıdaki sorulara yanıtınız evetse, topuk dikeni hastalığınız olabilir. Ayaklarınızın ortopedik sorunlarından bir tanesi de topuk dikeni olarak bilinen rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta, ayak tabanındaki ince kasların ( fasya ) topuk kemiğine yapışma yerinde bir zorlanma, aşırı yük binmesi ya da bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar, kilo fazlalığı olanlar ve uzun süre ayakta durarak çalışanlarda bağlı olarak yangı (enflamasyon ) oluşur. Zamanla bu bölgede anormal bir kemik dokusunun oluşması topuk dikenine neden olur. Yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Düztabanlık, topuk dikeninin oluşumunu kolaylaştıran bir başka rahatsızlıktır.

Peki topuk dikeni nedir ve nasıl tedavi edilir?

Topuk Dikeni, aslında topuk kemiği olarak da bilinen Kalkenus Kemiğinde oluşan bir kemik - kıkırdak yapısının adıdır. Hastalığın en önemli belirtileri, sabahları kalktığınızda topuk üzerine basmakta zorluk, şiddetli topuk ağrısı ve bu ağrının gün içinde ayakta durmakla ve yürümekle artış göstermesidir. Şikayetler istirahatta azalır, gece ağrısı nadirdir. Genellikle uzun süre ayakta kalmaktan ve anatomik olmayan tabanlardan kaynaklanan bu rahatsızlık, pek çok insanın şikayetçi olduğu durumlardan bir tanesidir. 

Topuk Dikeni Nasıl Anlaşılır?
Topuk dikeni temelde ortopedik bir sorundur. Özellikle sabahları ilk kalktığınızda ayak topuklarınıza basmanızı engelleyen bu rahatsızlık, gün içinde tekrar edebilir veya ilerleyen zamanlarda kendisini tekrar gösterebilir. Özellikle sert tabanlı ayakkabı veya terlik kullananların rahatsız oldukları bu sağlık sorunu, genellikle topuk kısmında meydana gelen kıkırdak yapısının iğneyle kırılması sonucunda ortadan kaldırılır. Ancak topuk dikeni için yeterince önlem almazsanız ilerleyen zamanlarda tekrar topuk dikeni veya epin topuk sorunuyla karşı karşıya gelebilirsiniz.

Eğer siz de topuk dikeni veya epin topuk sorunu ile karşılaşıyorsanız yapmanız gereken şeylerin başında bir doktora görünmek var. Teşhis edilmesi zor değildir. Röntgen filmlerinde topuk kemiğinden yere doğru olan bir çıkıntı gibi görünür. Gülün dikenini andırır. 

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Doktor gözetminde topuk dikeni kırılması son derece yaygındır. Ancak gerekli önlemleri almazsanız aynı sorun kendisini tekrar gösterebilir. Topuk dikeni için alınacak önlemlerin başında topuk dikeni için ayakkabı, topuk dikeni için terlik, epin yastıklı terlik,ortopedik tabanlı terlik,topuk dikeni terliği olarak da anılan terlik modellerini kullanmalısınız. 

Eğer siz de topuk dikeni sorunundan şikayetçiyseniz, epin topuk terlik tercih etmekten başka yapabileceğiniz bazı şeyler de yok değil. Peki nedir bunlar? Ya da soruyu biraz daha farklı bir biçimde soracak olursak; topuk dikenine ne iyi gelir? Farklı kaynaklarda, günlük olarak uygulanabilecek topuk dikeni egzersizleri rutinlerinden söz edilebilir mi? Rahatsız olanlar için topuk dikeni bitkisel tedavi yöntemleri var mıdır? Elbette her ortopedik rahatsızlık için basit egzersiz ve yöntemlerden söz edilebilir. Ancak unutmayın ki, epin topuk terlik / epin topuklu terlik veya anatomik tabanlı terlik modellerinden birisine sahip olmazsanız ve ayakkabı veya terliğinizin tabanı rahat değilse, topuk dikeni sorunu yine kendisini gösterecektir.

Topuk Dikeni Egzersizleri

Siz de topuk dikeni ya da epin topuk olarak bilinen ortopedik rahatsızlıktan yakınıyorsanız, gün içinde yapabileceğiniz bazı egzersizler mevcut. Gün içinde uygulayabileceğiniz topuk dikeni egzersizleri genellikle ayak tabanındaki kasları esnetme prensibine dayanıyor. Bunun için sıcak su dolu bir şişeyle yapabileceğiniz egzersizlere ek olarak çeşitli aparatlarla da işlem yapabilirsiniz. Ayağınızı sıcak suya koymak, ayak tabanlarınızı gevşetip esnetmek ve daha pek çok işlem sonrasında ayak tabanlarınızın daha çok rahatladığını kendiniz de göreceksiniz. Ancak yukarıda da tekrar ettiğimiz gibi epin topuklu terlik veya ortopedik terlik - ayakkabı kullanmazsanız bu sorunlar tekrar kendilerini göstereceklerdir. Baldır kaslarına ve ayağın taban kaslarına yönelik germe egzersizleri, hasarlı bölgenin esneklik kazanmasına yardımcı olacağından hem iyileşmede hem de hastalığın tekrarlamasının önlenmesinde etkilidir.
Bir başka yöntem şekli de şu olabilir. Sabah yataktan kalkmadan önce ayaklarınızı düz uzatın. Topuk dikeni olan ayağınızı bir kemer yardımı ile parmaklarla birlikte 5 kez geriye çekip bırakın. Yani kemeri bir kement gibi yapıp ayak parmaklarınıza geçirin ve olabildiğince kendinize doğru çekin.Ayağınız bilek hizasından geriye doğru kıvrılsın. 1-2 saniye tutup bırakın. aynı hareketi 5-6 kez yapın ve sonra yataktan kalkın. bu hareketi her gün sabah yataktan kalkmadan önce 10 gün civarında yapın.Topuk dikeninizin yavaş yavaş kaybolduğunu kendiniz de fark edeceksiniz. Yumuşak ayakkabı giyin. 

Topuk Dikeni Tedavisi

Ayakların topuk kısımlarında meydana gelen rahatsızlıkları ortadan kaldırmaya yardımcı ürünler nelerdir? Pek çok alternatif olmakla birlikte, hangi tedavi yöntemi seçilirse seçilsin mutlaka yapılması gereken şeylerin başında topuğa ve ayağın tabanına binen basıncın azaltılması gelir. Aksi takdirde hastalık tekrarlamaya meyillidir. Topuk yastığı, tabanlık kullanımı, kilo vermek ve germe egzersizleri mutlaka tedavinin bir parçası olmalıdır. Topuğa binen basıncı azaltmak için, özellikle hastalığın başlangıç döneminde silikon topuk yastığı ya da silikon tabanlıklar kullanılır. Topuk dikeni ile beraber düztabanlık da varsa ark destekli silikon tabanlık önerilmektedir. Sadece topuk dikeni olanlarda ise ortası çukur topuk yastıkları kullanılır. Ayakkabı içine kolaylıkla yerleştirilen bu şok emiciler, ayağın tabanına ve topuğa binen yükü azaltır, ağrı ve enflamasyonun ( yangı ) azalmasına yol açarak iyileşmeye yardımcı olurlar. Topuk rahatsızlığı olmasa da uzun süre ayakta çalışmak zorunda olanlar da koruma amaçlı bu tabanlık ya da topuk yastıklarından kullanabilirler.
Ardından topuk dikeni, epin topuk olarak da bilinen kıkırdak yapısını özel bir iğne ile kırarak bu sorunu ortadan kaldırırlar. Fizik Tedavi yöntemlerinden ultrason, mikrodalga ve lazer etkili olabilmektedir. Son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan şok dalga tedavisinin ( ESWT ) doğru uygulandığında başarı oranı yüksektir. Topuğa kortizonlu iğne yapmak da iyi bir alternatiftir. Yapılan araştırmalarda şok dalga (ESWT), lazer ve topuğa kortizon enjeksiyonu tedavilerinin üçünün de etkili olduğu, ve aralarında fark olmadığı anlaşılmıştır.
Ayakkabı seçiminde öncelikle sağlığınızı düşünmenizi tavsiye ederim. Yüksek topuklu ya da çok düz ayakkabılardan uzak durmakta fayda vardır. Topuk kısmında air ( hava ) özelliği olan ayakkabılar tercih edilmelidir.

Derleme : erolkaranet/ 29.11.2020

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.