@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Milli Marşlar Telifli midir?



 

Millî marş ya da ulusal marş; bir ülkenin bağımsızlığının ve gücünün simgesi olan, yurtseverlik duygusunun ifadesi olarak hükûmet tarafından onaylanmış ya da halk arasında benimsenmiş, genellikle bestelenmiş haliyle çeşitli etkinliklerde seslendirilen sözlü müzik parçasının adıdır.
Büyük devletlerin, tarihlerindeki önemli olayların coşkusundan çıkan ve milletlerin maneviyatını güçlendiren  “milli”  marşları pek çok yerde kullanılabilir; özellikle ulusal bayram ve kutlamalarda yaygın olarak kullanıldığı gibi spor etkinliklerinde de çalınır. 

Ülkemizde hemen hemen herkesin bildiği İstiklal Marşı'nın dışında bir çok milli duygularımızı kabartan marşlar mevcuttur. Bunu daha okula gitmeyen çocuklardan tutun da yaşı bir hayli ilerlemiş herkes bilir ve söyler.
Ulusal marşımız olan İstiklal Marşı bağımısızlığın sembolü gibidir. Her ne kadar bir zamanlar Almanalr Milli marşımıza sahip çıkıp, Türkiye'den telif istediyse de bunda başarılı olamadı. Zira milli marşların kamu malı olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Ve öyle de oldu.

Ülkemizde İstiklal Marşı dışında pek çok marş vardır ki güftesi Behçet Kemal ve Faruk Nafiz Çamlıbel’in, bestesi Cemal Reşit Rey’in “Onuncu Yıl Marşı”. Harp Okulları marşları, Mustafa Kemal’in Samsun’dan çıkıp Sivas’a giderken arkadaşlarıyla söylediği  “Güneş ufuktan şimdi doğar, yürüyelim arkadaşlar”  marşı, Cumhuriyet dönemi öncesnden bzie miras kalan “mehter marşı” bunlardan çok daha önemli ve anlamlı! Osmanlı döneminin en duygusal marşı  “Plevne-Gazi Osman Paşa Marşı” halen dillerimizdedir.
Ve bir çok marşımız vardır ki, Gençlik Marşı, Harbiye Marşı, İleri Marşı, Silahlı Kuvvetler Marşı, Sakarya Marşı, Biz Atatürk Gençleriyiz, Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa, Zırhlı Birlikler Marşı, İzmir Marşı, Akdeniz Marşı, Ankara’nın Taşına Bak, Denizaltı Filosu Marşı, Alay Marşı, Eskişehir Marşı, Yüce Harbiyelim Marşı, Karadeniz Marşı gibi hepimizin hafızalarına öyle ya da böyle yer etmiştir. Okul marşlarından da söz etmiyorum.
Şimdi artık kamu malı sayılacak bu marşlar telif hakkı olur mu,?
Bunu neden yazdık.. 
Milli günlerimizin coşkusu içinde yaptığımız iki adet videomuz vardı. Görüntülerim arka planı olarak kullandığımız "milli marş"ımız olan Dağ Başını Duman almış"ı ekledik. Ve youyube video kanalı bu videodaki müzik için telif hakkı ihlali uyarısı gönderdi.


Telif hakkı talep edeni yazınca inanın siz de şaşıracaksınız. Believe diye bir Paris merkezli bir şirket Ve bu şirket Tuna Müzik Yapım adına bu telif hakkını kendisine mal etmiş. Bu herhangi bir kişisel şarkı değil bir milletin ortak duygusudur. 

Her ne kadar gelir almadığımız videolardaki yayınlanacak olan reklamların gelirlerini kendilerine mal ettiklerinden videomuz yasak kapsamına girmedi ama bu durumda bile itiraz ettik. İtirazımızda milletimizin malı olan milli marşlar kimsenin tekelinde değildir, dedik. 6 Kasım ve 12 Kasım 2020'de yaptığımız itirazlarda haksız olursak sayfamızın kapanmasına da razı olduğumuz halde sonuç bekliyoruz.

Bir millete mal olmuş eserler neden birilerin tekeline girer, Anlayamadık gitti.

Erol Kara - 23.11.2020

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

1 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.
  1. Efendim ama şarkılar kamu malı olsa bile bunların hakkı ortaya çıkabilir, yaptığınız ise bi bakıma farklı.
    Şarkıların hakkı olur, ve bunlar şirketlerce dağıtılır.
    TSK Armoni Mızıkası dinleyecisi çok fazla var dijital ortamda olması gayet güzel yanlış anlamasın ama evet Milli Marşlar kişi yada bir prodüktör tarafından yapılınca teliflidir.
    Kamu malı sadece sözlerdir ama şarkılar ise şirket yada kişikerindir.

    YanıtlaSil