Ülkemizin en pratik ve en çok tanınan. Yediden yetmişe hiç kimsenin hayır diyemediği milli yiyeceğimiz Lahmacun.. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde “lahm-ı acînlı börek” denilerek söz edildiği bilinir. Arapça et anlamına gelen lahm ve macun anlamına gelen acîn sözcüklerinin birleşmesi ile oluşan lahm-ı acîn “macunlaşmış et” ya da " macun gibi et içeren börek" gibi bir anlam kazanmaktadır.
Lahmacun ülkemizde kuşgözü, fındık, Gaziantep lahmacun, Urfa lahmacun, kuşgözü, tabakaltı isimleri ile hazır yemekteki yerini korumaktadır. Gelelim asıl konumuza..
Bu kez her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz bir lahmacun tarifi verecek değiliz. Bu yazımızda iyi bir lahmacun nasıl olur. Bozuk lahmacun nasıl anlaşılır. tarzı sorulara cevap bulmaya çalışacağız.
Bol yeşillikli, bolca limon sıkılmış çıtır çıtır bir lahmacuna kimse hayır demez. Demez ama bugün 2 TL'den 6 TL'ye kadar lahmacun bulmak mümkün. Mümkün ama 2 TL lik lahmacunla fiyatı yükselen arasında ne fark var.
İşin en özü,lahmacun damaktan damağa değişen bir tat hazzına sahiptir. Bir kişinin sevdiği lahmacunu bir başkası beğenmeyebilir. Ancak yine de, lahmacunun iyisini anlamanın en pratik yolu pişmiş lahmacunu kaldırdığınızda kıymasının dökülmemesidir.
Lahmacunun önce hamuruna bakılmalıdır. Bel vermiyorsa iyidir. Hamuru çıtır çıtır olmalıdır İnce olmalıdır. Piştiğinde lahmacunun ortası sulu kalmalı. Eti taşmamalı. Kıyması da kuzu kıyması olmalı ve yağlı olmalı. Mükemmel bir lahmacun için etinin kıyma makinesinde değil zırhla çekilmiş olması gerekir ama nerede bulacağınızı pek bilemiyoruz.
Sahte lahmacun genellikle tavuk ya da hindi gibi hayvanların deri, kıkırdak bölgeleri ve yağlı kısımlarını alıp kıyma haline getirerek lahmacun harcı olarak kullanabilmektedir. Bunlardan uzak durmak gerekir. Nasıl belli olur derseniz, ilk kanıtı fiyatı. Diyeceksiniz ki, o lahmacundaki etin rengi beyaz olmaz mı ? Olmuyor, efendim. Zira kullanılan bozuk domates, çürük biber, buruşmuş sararmış kıvırcıklar ve evinize sokmayacağınız soğanlarla birlikte harman yapılan beyaz et mamullerinin rengini kırmızıya çeviren kullanılan baharat ve kırımızıya çevrilmiş ucuz salçanın karışımı ile görüntü kırmızı et görüntüsü veriyor. Bir de pişip de siz istediğinizde yeşilliğe boğulup kağıda sarılıp elinize verildiğinde bir şey anlamıyorsunuz. Ne yediğinizi anladınız mı ?
Derleme : erolkaranet / 21.10.2020