Temel kullanım olarak kullanılan elektrik, su ve doğalgaz faturalarındaki kuruşlu küsuratlar kurum, bayi ve banka veznelerinin haksız kazancı oldu. Vatandaşın üstünü alamadığı kuruşlu küsuratlar yüzünden binlerce veznede önü alınamaz şekilde hem haksız hem de vergisiz kazanç birikimleri birilerinin ceplerini doldurmaya başladı.
İstanbul'da hizmet veren CK Enerji Boğaziçi Elektrik kurumunun elektrik harcamalarını kuruşlu hatta kuruştan da küçük para birimleriyle faturalandırması tüketicinin cebinden haksız alınan meblağlara dönmesine neden oluyor.
Vatandaş, faturalarda bulunan küsuratları ödeme yaptıkları yerlerde fazlasıyla ödemek zorunda kalıyor.
Fotoğraftaki örnekte görüldüğü şekliyle faturadaki harcamada görülen 0,01'den 0,99'a kadar kuruşlu küsuratlar için piyasada bulunmayan, bir çok veznede yer bulamayan 1 - 5 ve 10 kuruşlar yerine 25 kuruş ödenmekte, Bankamatikler başta olmak üzere yine veznelerde 10 kuruş ve üstü bozuklar hatta 25 kuruşlar da 50 kuruşlarla ödenmeye devam ederken vatandaşın cebinden haksız çıkan bu meblağlar birilerinin cebine haksızca inmektedir. Bu arada 0,50 kuruş üzeri olan bedellerde tama döndürülerek o şekilde tahsil edilmekte bahane olarak vatandaşa "bozuk yok" denilmektedir.
Bu kazançlardan en fazla faydalananların da vezne çalışanlarının olduğu belirtilmektedir.
Konu hakkında şikayetçi olan vatandaşlar küsuratları alamadıkları 10 kuruşluklar için ya 50 kuruş ya da lira vererek ödeme yaptıklarını söylüyorlar. Bilhassa İstanbul'da tek küsüratlı fatura gönderen Elektrik kurumunun bunu tama tamamlayıp diğer kurumların yaptığı gibi bir sonraki faturada eksiltip artırarak tahsili yoluna gidilmesi istenilmektedir.
Damlaya damlaya göl olur atasözümüzün en çok hatırlanması gereken konu durumuna gelen bozuk para üstü verilmeyişi totalde büyük meblağlara tekabül ediyor. Aynı zamanda işletmeler de vergisiz haksız kazanç sağlamış oluyor.
BAYİLER DE KÜSURATLI HİZMET BEDELLERİ ALIYOR
Yukarıda bir örneğini gördüğünüz Fatura Tahsilat makbuzunda kurum küsratsız fatura göndermiş. Vatandaş bu faturayı tahsilat merkezlerine götüüdüğünde alınan hizmet bedeli de faturaya göre farklı tutarlarda çıkınca burada da küsuratlı bir bedel ile karşılaşıyor. 39 TL gelen bir fatura için 2,55 TL hizmet bedeli isteyen bayi toplamda 41,55 TL alması gerekirken "bozuk para yok" bahanesinin arkasına sığınarak bu parayı 42 TL olarak tüketiciden tahsil ediyor.
Faturalardaki ya da tahsilat sırasında alınan hizmet bedellerindeki kuruşların hemen hemen liralara dönecek şekilde fazlasıyla ve sorgusuz sualsiz alan, hatta yüzleri dahi kızarmadan ve hatta biraz itiraz edecek olanlara da "bozuk para getir kardeşim, biz onca insana nereden bozuk para bulacağız" diyerek hoş olmayan çıkışlarda bulunan çalışanların tavırları da konuşulur oldu.
Erol Kara - erolkaranet - 19.10.2020