
2015 yılından beri uygulamaya konulan Tekirdağ Malkara'daki Trafik Denetleme (EDS veya TEDES) sisteminde yaklaşık 5 yıldan beri önü arkası kesilmeyen bir ceza tepkisi var ki, bu cezaya muhatap olanlar beddua etmekten de geri kalmıyorlar. Bedduaların ardı arkası kesilmezken Malkara trafik denetlemenin haksız denilen ve ucunda büyük rant var diyerek tepki gösterilen bu uygulaması zaman zaman Tekirdağ'ın üst düzey yöneticilerinin beyanları da medyalık olmaktadır. Hatta EDS ve TEDES uygulaması İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun dahi tepkisine neden olduğu haberleri de aşikarken..
İstanbul- Çanakkale otoyolunun üzerinde bulunan Malkara ve Keşan ilçelerinden geçen her 100 sürücünün 90'ının bu cezadan kurtulmadığı ve bu durumu bilen binlerce kişinin de geçmek istemediği D100 Karayolu yasadışı denilecek boyuta gelen hız sınırının değiştirlmemesi ile kafalarda soru işaretlerine neden olmaktadır.
Malkara'ya hizmet getirmekten çok, gelişmesine katkı sağlamaktan ziyade TEDES sistemini getirmekle ünlenen Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul belediyenin web sitesi üzerinden sistem hakkında açıklama yaparken "Nampet Işıklı Kavşağı ile Total Işıklı Kavşağı gidiş-dönüş istikametlerine toplam 4 adet kamera kullanılarak düzenli ve güvenli trafik akışını sağlamak, trafik kural ihlalinde bulunan araçları tespit etmek amaçlanmıştır. Trafik kurallarını ihlal eden araçların plakaları tespit edilerek anında ceza işlemi elektronik olarak gerçekleşecektir. Sistemin işleyişinde; kavşak noktalarında trafiği gözleyen kameralar kırmızı ışık ihlali yapan araçları ve radar görevi gören diğer kameralar ise hız ihlali yapan araçları tespit edip fotoğraflamaktadır. Fotoğrafların Trafik Kontrol Merkezine iletilmesi sonucunda ihlali yapan araç sürücüsü hakkında yasal cezai işlem yapılmaktadır. 3 aylık alt yapı çalışmalarından sonra Türkiye'de Belediye olarak bir ilki gerçekleştirdiğimiz gelir paylaşımlı model projemiz 12.01.2015 tarihinde hizmete başlayacaktır." özündeki fikri açıkça beyan ederek gelir paylaşımını vurgulamıştır.
2014 yılında Belediyenin duyurusunda kullandığı fotoğraflar ( Kaynak : Malkara Belediyesi)Çanakkale yolu üzerine bulunan ilçeye rantiyenin nasıl sağlanacağı yolunda bulduğu çözümü gelir paylaşımı olarak vurgulayan belediyenin hizmet yerine hezimet getirmesinden, ceza yoluyla gelir elde edeceğini beyaz etmesinden daha çirkin ne olabilir. Oysa bir belediye Deli dumrul vazifesi yerine şehre uğramadan sadece gelip geçen araçlara daha uygun yol geçisi sağlaması gerektiğini unutmuşa benziyor. Yarın bir gün açılacak olan Çanakkale 1915 Köprüsüyle daha çok trafiğe sahip olacak ilçede bölünmüş yol olarak ayrılan yolun rant haline getirilmesi devlet konumundaki bir kamu kuruluşunun girişimi tüm şikayetlerde zorbalık olarak tanımlanmaktadır.
Geçtiğimiz ay bir kaç kere geçtiğimiz ve EDS'lere özellikle dikkat edecek şekilde yol almamıza rağmen sadece Malkara'da cezadan kurtulmamamız bizi bu araştırmaya yönlendirdi. Ve gördük ki, Malkara'da kesilen cezalar Deli Dumrul'un cezasından da beter.
GündemSaros'a yazan bir vatandaş bu yolda kesilen cezaların haksızlığını şu şekilde dile getiriyor
"2016 yılında, Malkara-Keşan yolunda, otomobiliyle seyir halindeyken hız sınırı ihlaliyle kendisine trafik cezası uygulandığını iddia eden Hüseyin Kadri Gültekin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: "Trafik cezasının yapıldığı yer ekte görüleceği gibi Keşan –Malkara –Tekirdağ bölünmüş oto yoludur. Karayolları Trafik kanunu 50. Maddesine göre bölünmüş yollarda otomobiller için hız sınırı 110 km/saattir. Vatandaş olarak söz konusu yasal değişiklikleri çoğunlukla medyadan takip ediyoruz ve hız sınırının bölünmüş yolda 110 Km/saat olduğunu düşünerek hareket ediyoruz. Yukarıda belirttiğim bölünmüş yolda her 5 km de döner kavşak mevcuttur. Sayısız köy yolu giriş ve çıkışı vardır. Buralarda hız sınırı 50Km/saat olarak belirtilmiştir. Trafik cezasının uygulandığı alanda herhangi bir kavşak ya da yan yol girişi bulunmamaktadır. Herhangi bir notaya konan 70 Km hız tabelası fark edilse bile bölünmüş yol olmasının verdiği avantaj ile 110 Km/saat hızla giderken birden 70Km/Saat sınırına düşülmesi mümkün değildir. Benden alınan bu para cezasını ülkeme ve başta bulunan iktidara helal etmiyorum. Belli ki yapılan bu yolların ve bitmek bilmeyen onarımlarının parası ödediğimiz vergiye rağmen birde trafik cezaları ile tahsil edilmektedir.”
8 Eylül 2018 tarihinde sosyal medyada yaptığı açıklamada AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt YÜKSEL'in " Tekirdağ’da bulunan CHP’li Belediyeler özellikle EDS'ler üzerinden vatandaşımıza ceza kestirerek, gelirlerini arttırmaya çalışıyor. Bu nedenle de Emniyet Müdürlüğümüze baskı yapmaya çalışıyor." ifadelerini kullanması ortaya atılan iddialara adeta ışık tutuyordu. Ve bunu gündeme taşıyan GündemTekirdağ haber sitesi de bu tepkiye geniş yer veriyordu.
"TRAFİK CEZASI RANTINA BÜYÜKŞEHİR ENGELİ" başlığı ile Malkara'daki 50 KMlik hıza tepki gösterenlerden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı'nı manşete taşıyan Olayaktif'de haberinde şunları yazıyordu "Tekirdağ-Malkara yolunun tamamı bölünmüş yol olmasına rağmen hız sınırı hala eski sınır olan 50 km’de tutuluyor. Uluslararası yol niteliğinde olan ve Çanakkale, İzmir gibi şehirlere giden binlerce aracın her gün geçiş yaptığı yolda uygulanan 50 km hız sınırının hem trafiği hem de sürücülerin can güvenliğini tehlikeye atacak kadar düşük olduğu ifade edilirken, Malkara girişine kurulan EDS sistemi nedeniyle birçok vatandaşın aşırı hızdan ceza kesilmek suretiyle tuzağa düşürülmek istendiği kaydediliyor. Projeye ortak olan CHP’li Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul da hedefteki isimler arasında. Malkara girişindeki trafik ışıklarının olduğu noktaya kurulan EDS’nin kestiği cezaların %70’inin devletin kasasına, %30’unun da Malkara Belediyesi’nin kasasına gideceği öğrenildi. Malkara Belediyesi de sistemin kurulması ve işletilmesi karşılığında 7 yıllığına anlaştığı bir şirkete kasasına giren paranın yarısını, yani kesilen cezaların % 15’ini ödeyecek. Yolun trafik yoğunluğu nedeniyle ihaleyi alan firmanın 6 ay ile 1 yılda maliyetlerini çıkaracağı ve 6 yıl boyunca kâr edeceği belirtiliyor.
