
Önceleri Sultançiftliği olarak biliniyordu, bugün nüfusu kayıtdışılarla birlikte 600 bini geçen nüfusa sahip bir belde oldu.
Ardından Sultangazi olarak Sultançiftliği ve Gazi Mahallesinden esinlenerek ortak bir noktada buluşuldu. Kocaman bir ilçe oldu. Kabına sığmayan sürekli gelişen, dışarıdan gelenlerin ilk sığınağı haline gelen ve kayıtdışı yaşayanların mekanı oldu.
İlçede kim var kim yok tam olarak bilinemiyor. Ancak her milletten insanın odaklandığı ilçe tam bir küçük İstanbul oldu. Karmakarışık. Kalabalık. Tam bir yerleşim kaydı tutulamayan, tutulması imkansız hale gelen ve sürekli kültür çatışmasına neden olan ilçe oldu. Yapılan kurumsal binalar, yeni yollar ve Havalimanına yakınlığı ile hastanesi ile daha çok talep gören bir ilçe oldu.
Sultangazi değişimlere devam ederken geçen yıl ortaya atılan bir isim daha doğrusu Pandemi dolayısıyla reklam panolarına asılan "#evdekalSultanşehir" sözcüğü Sultangazi ismini beğenmeyen eski ilçe halkı ile yeni yerleşen ve kültür farkını, yaşam farkını hissettiren yeni katılımcılara da ilginç geldi.
Sultangazi adını iş müracaatlarında yazanlar "Gazi Mahallesi" nin kötü şöhretiyle karşılaşıp iş kapılarından dönme sıkıntısıyla birleşince rahatsızlık daha büyük oluyordu. Hatta bir zamanlar adresini Gaziosmanpaşa olarak dahi cv'lerinde yazanlar iş aramada başarısız oluyorlardı. Bugün Gaziosmanpaşa'lılar bu dertten kurtuldu lakin Sultangazi'li bu sıkıntıyı yaşamaya devam ediyor. Hoş, Gazi eski Gazi olmasa da yine de belleklerdeki yerini koruyor.
Şimdi, ortaya atılan "Sultanşehir" ismi yapılan anketlerde, kahve toplantılarında, sokak muhabbetlerinde ve misafirliklerde konuşuluyor ve daha cazip geliyor. Gerçi özde bir değişiklik oldurmasa da sözde bir sınıf atlaması gibi olacak. Sultanşehir'de oturmak.
Sultangazi, Sultanşehir olmalı. Hatta kendisinden daha üstün olmayan Altınşehir ya da Ataşehir, Bahçeşehir, Başakşehir vs gibi. Şehir olgusunu vermeli. En azından değişen nüfustaki eğitim seviyesine paralel olarak. Hastanesi ile, üniversiteleriyle, okullarıyla ve gelişen hizmetlere paralel olarak artık Sultangazi yavan kaçmaya başladı.
AKParti'li Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, ta seçim aşamalarında bu kelimeyi önemseyerek söylemeye başladığında buna inanmış gibiydi. Ne var ki, çatlak seslere bağlı olarak sadece kelime aralarında seslendirmeye başladığı bu kelimenin arkasında durmalı ve bu konuda da ısrarlı olmalıydı. Her ne kadar "Sultangazi'yi Sultanşehir yapacağız" derken sıfat takısı gibi kullansa da daha canlı bir halde tutmalıdır.
Bugün Sarıgazi ile karıştırılan Sultangazi isminin değişmesi elzemdir.
Her ne kadar olumlu olumsuz herşeye karşı gelen muhalefetin ilçe bazındaki temsilcilerinin muhalefet etmeye başlamaları geç olmamıştı.
Yeniden Refah Partisi Sultangazi ilçe başkan yardımcısı ve Sultangazi Spor kulübü kurucularından Özcan Çağıran kendisi ile yapılan konu hakkındaki röportajında "isim değişse ne olacak ki, sorunlar mı değişecek" diye açıklama yaparak "Değiştirebilirmi? evet değiştirebilir peki sizlere soruyorum ismini değiştirdiği taktirde Sultangazi' mizin sorunları değişecekmi ? insanımızın yaşam tarzı düzelip sosyal yaşam alanlarımız fazlalaşacakmı? yeşil alanlara büyük binaların yapılması duracakmı? Taş ocaklarının tozu bitecekmi? okullarımızdaki 50 ile 60 kişilik sınıflar 40 kişiye inecekmi? çocuklarımızın etkinlik yapacağı alanlar kürtürel faliyetler fazlalaşacakmı? Sıkıntılı esnafımızın sorunları bitecekmi?. Ben bunları cevaplamıyorum arkadaşlar cevapları sizlere bırakıyorum şimdi iki kişi istedi diye bunca yıldır bu ismin sıkıntısını çekmiş spor camiası olsun, taksicimiz olsun, vatandaşımız olsun, esnafımız olsun isim sıkıntısını aştığımız gün niye bir daha bir ilçenin ismi değiştirilmek istenir anlamadım." demişti. Küçük hesaplarla ya da gelenekselliği koruma adına açıklamasına karşı kendisine sorulacak soru "Refah Partisi adına "Yeni" eklediniz de ne değişti ki, kümede kaldınız" demek geliyor insana..İsmi değiştirmeseydiniz o zaman demezler mi.? Hatta Çağıran'a 8 yıldır Fetih 1453 Spor Kulübü ismiyle faaliyet gösteren futbol kulübünün yenileşmeye paralel olarak adını "Sultanşehir Futbol Kulübü" (*) adını aldığı konusunda bilginiz var mı desek..
Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Gelecek Partisi Sultangazi İlçe Başkanı Ramazan Altan "Sultangazi ilçesinin kuruluşunda emeği olmayanların geleceğiyle ilgili söz söylemeye hakları yoktur. O günlerde ortak aklında fikirleri doğrultusunda ortaya çıkan bizim inanç ve kültürümüzde de özel bir yere sahip olan SULTAN VE GAZI'liğin birleşiminden doğan Sultangazi ismini değiştirmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir." derken siyasete yeni bir partinin kanatları altında giren Altan'dan da bu çıkışı beklemiyorduk. Ve hatta "ilçe kurulmasında emeği olmayanların" sözü hiç hoş kaçmamıştı. Zira ilçe kuruluşunda emeği olmayan pek çok kişi ilçe yönetiminde söz sahibi iken, Dursun'un aday gösterildiğinde tepkisini neden koymadığı da soru işaretidir. Bunun altında yatan belediye yönetiminde söz sahibi olmamak mı yatıyordu, dersiniz.
CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Kemal Avseren de bu tartışmaya katılmış "Covid-19 temalı afişlerde "Evde Kal Sultanşehir" ifadesini kullandı. Sultangazi Belediyesi'nin bizzat Sultangazi'ye astığı afişlerde "Sultanşehir" adıyla anılan hayali bir ilçeye ve onun ahalisine seslenmesi hem vahim hem de komik bir durum oluşturmaktadır." diyerek bunun bir skandal olduğunu basına açıklamıştı.
Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Donat bile bir yazısında "Sultanşehir" adını vurgulayarak ilçedeki yenileşmeden övgü ile söz ediyordu
Sonuç olarak, Sultangazi adı ilçeye yerleşmek zorunda kalacak bilhassa kamu görevlilerinin "Gazi mi ya" tepkisi ve ön yargı ile akıllarda kalan olayları ile ilçede görev yapmaktan imtina etmeye çalışmaları dikkat çekerken bilhassa iş arayanların cv'lerinde görülen Gazi kelimesinden dolayı olumsuz sonuçlara katlanmasının önüne geçecek isim değişikliğine gidilmesi elzemdir.
Bir halk oylaması bizce en iyi çözüm olacaktır.
(*) ( Sultanşehir Spor Kulübü hakkında bilgi veren Sn. Oğuz Erkan'a teşekkürler
@erolkaranet - 08.09.2020