@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Ev Yapımı Tarhana Tarifi ve Püf Noktası




Tarhananın ana malzemesi nedir?

Önemli bölümü yoğurttan oluşan tarhana çorbası besleyicidir ve oldukça uzun süre bozulmadan saklanabilmektedir. Türkiye’nin dört bir yanında 50’den fazla tarhana çeşidinden bahsetmek mümkün ancak toz tarhana, Maraş tarhanası, Uşak tarhanası, Kastamonu tarhanası ve Konya tarhanası özellikle öne çıkıyor. Vücudumuzun mikroplara karşı dirençli olmasını sağlayan bu çorba evde yapılıp kurutulduğunda pişirme aşaması ile pratik yemek tarifleri arasına giriyor. Yöresel olarak farklılıklar olmasına rağmen genelde ana malzemeleri un, yoğurt, soğan, domates, kırmızı biber, yeşil biber, nane, tuz ve baharat şeklinde sayılabilir.

TARHANA YAPMAYA BAŞLAYALIM
Malzemeler
1 kilo yoğurt
1 kilo domates
1 kilo biber
1 kilo soğan
1 baş sarımsak
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
1 bardak tuz
Dilediğiniz baharatlar
10 gram kadar yaş maya
8 kilo un

Domates ve soğanın kabuklarını soyun. Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamurunuz yumuşak olacak. Üzerini örtün ve mayalamaya bırakın.
2 gün boyunca mayalanacak ve koyduğunuz kaptan taşma ihtimali var bu nedenle hamurunuzun 2 katı büyük bir kap seçin. Mayalandıktan sonra parçalar halinde bir örtünün üzerine serin ve kurumaya bırakın. 
Tarhana kurudukça daha küçük parçalara bölün. Kıvamı uygun hale gelince robotta un haline getirin, birkaç gün gölgede bekleterek iyice neminin kurumasını bekleyin. Tamamen kuruduktan sonra kavanozlara doldurun ve ağızlarını sıkıca kapatın.


TARHANA YAPMANIN VE SAKLAMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
  • Tarhana bekleme süresince sulanırsa biraz un ekleyebilirsiniz.
  • Tarhana yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu tarhananın iyice kuruduğundan emin olduktan sonra çekilmesidir. Aksi halde tarhana küf yapar ve bozulur.
  • Tarhananın kuruduğundan eğer çok emin değilseniz ya da hava koşulları kuruması için elverişli değilse 70-80 dereceye getirdiğiniz fırında bir süre kurutabilirsiniz.
  • Tarhana yaparken kullandığınız yoğurdun kalitesi de önemlidir. 
  • Tarhanayı ekşi seviyorsanız yoğurdun yanı sıra hamurun ekşiliğinden de faydalanabilirsiniz. 
  • Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz. Ancak dikkat, süreyi fazla uzatırsanız çok ekşi tarhanalar elde edebilir, hatta hazırladığınız hamurun bozulmasına sebep olabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
  • Yaz aylarında sıcak havalarda tarhana hazırlayacaksanız maya kullanmadan ısı yoluyla ekşimesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada tarhanayı ne kadar fazla bekletirseniz o kadar ekşiyeceğini de unutmayın.
  • Her yerinin tamamen kurumasını sağlamak için ara ara alt-üst etmeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Tarhana hamuru uzun süre beklediğinde mayalanıp ekşir, bu da tarhananıza farklı bir lezzet verir.
  • Tarhananın mayalanmasını hızlandırmak için içine fırından alacağınız ekmek hamurunu ya da 1 paket kuru veya yaş mayayı da ilave edebilirsiniz.
  • Tarhananın raf ömrü uzun olduğu için mümkün olduğunca ağzı kapalı cam kavanozlarda veya bez torbalarda serin ve gölge bir yerde uzun süre saklayabilirsiniz.
  • Çölyak hastası iseniz ya da gluten intoleransınız varsa tarhana hazırlarken glutensiz un kullanabilirsiniz.
@erolkaranet
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.