Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2016 yılından bu yana hizmete koyduğu "Küpe Sorgulama" sayfası küçük ve büyükbaş hayvanların sorgulanması için çok yararlı olduğuna inandığımız bir sistemdi.
O zamandan bugüne küçük ya da büyükbaş hayvan almaya kalkan bir vatandaş sorgulamayı oradan yaparak hayvan hakkında doğru bilgiye ulaşmaya çalışır.Hatta bakanlığın "Küpesorgula" denilen ve https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ diye girilen bu adresine hayvanların kulağındaki numarayı girdiğinizde hayvan hakkında bilgi alırsınız.
Güvenilir bir sistem olarak pek çok kimsenin en azından sağlıklı bir hayvan alıp almadığı buradan belli olurdu.
Bakanlık sistemle ilgili açıklamasında "Hayvanların küpelenmesi ve kayıt altına alınmasındaki amaç, hayvan hareketlerinin kontrolünü sağlamak, hastalıklı hayvanların hareketini önleyerek hastalıkların yayılmasını önlemek ve dolayısıyla sağlıklı gıda elde ederek halk sağlığını korumaktır." diyordu.
Görünüşte güzel bir sistem demek istiyoruz.Ancak "di" geçmiş zaman ekini de eklemek istiyoruz."Sistemdi" diyoruz zira son kurban bayramında dini vazifemizi yerine getirmek için satın aldığımız hayvandaki kulağı sorguladığımızda "şok" denecek bir sonuca ulaştık.
Satın aldığımız hayvanın küpe numarası TR40827389..
SORGULAMA SONUCU İSE ÖLÜ..
Karşımızda canlı kanlı , duran hatta yerinde duramayacak kadar hareketli hayvan Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre "ölü" görünüyordu.
İşte o sorgulama sonucu
Evet, sayfada resmini gördüğünüz bu hayvan sorgulama sonucunda "ölü" olarak kayıtlara geçmiş durumda.
Satıcı, "Ne ölüsü hayvan karşında. Bakanlığın bilgisi yanlış" dedi.
Bizde, karşımızda canlı kanlı duran hayvana baktığımızda satıcıyı haklı görmek zorunda kaldık.
Şimdi, merak ediyoruz ölü olan bir hayvan nasıl canlı kanlı karşımızda olabiliyordu.
Herhalde bunun cevabını da Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri verecektir.
Bu arada sisteme inanmalı mıyız yoksa dikkate almaya değmez mi demeliyiz.
Sizce ne yapmalıyız..?
Erol Kara - 02.08.2020