Hukuk Fakülteleri arttıkça avukatların sayısının arttığı herkesce malım. Ofis açan avukatlar, ofis açamayan avukatlar. İşsiz avukatlar, işçi avukatlar. Artık deyim nerede ise elinizi sallasanız avukata çarpacak. Giderek bir avukat enflasyonu ile karşı karşıyayız. Hatta , duyumlara göre bir çok avukat olmuş kişinin avukatlığını saklayarak orada burada branşlarıyla ilgisi olmayan işlerde çalıştığı da söyleniyor. Bu ne kadar doğru bilinmez ama bazı hukuk bürolarında da avukatların ofisboy olarak hatta çağrı elemanı olarak kullanıldığı dedikoduları da ayyuka çıkmaktadır.
Neyse lafı fazla uzatmayalım , avukatlık mesleğine gönül vermiş ve ben bu işi yapacağım diyen avukatlara rehber olması amacıyla internetten, forum alanlarından ,adliye koridorlarından derlediğimiz meslekte yapılan hatalara ya da ne tavsiye edebiliriz konularına değinmek istiyoruz.
1. Hukuk mesleği ilginç ve karmaşık bir meslek olarak görünmese de aslında bir çok olayda şeytana pabucu ters giydirmek var. Adamı ipten alan avukattan adamı ipe götüren avukat ünüyle yaşamak hem iyi hem kötüdür. Bunun için avukat olmayı hatta savcı, hakim olmayı kalpten istemek gerek. Bu mesleği sevmek gerek. Yoksa tercihler " tüh hukuk çıktı" deyip zoraki okuyup zoraki mezun olup bir de zoraki staj görerek zoraki bu mesleğin unvanı ile dolaşırsanız kaybedersiniz. Ta ki iyi para kazanıncaya kadar. Bu nedenle avukat olmadan önce avukat olmayı isteyip istemediğini iyice sorgulayın. Bugün avukat olup yapmayanlar da çoğunlukta.
2. Müvekkilin gözünde her zaman en iyi avukat, deneyimli avukattır. Deneyim "yenilen kazıkların bileşkesi" derlerse de siz kazık yemeden deneyim sahibi olmanız lazım. Kazık yerseniz müvekkil kaybedersiniz. Şehri tek etmeniz gerekebilir.
3. Bilhassa yaşlı kurtları gözlemleyin. Hal ve hareketlerine, yol yordum şekillerine iyi bakın. Çok biliyorum havalara girmeden bunun artık pili bitmiş demeden bu üstatlara harfiyen dikkat edin. Kimbilir ne heyecanlı hikayeleri vardır. Bu arada genç olmak da yaşlı olmakta iyi avukat anlamına gelmez. Adliyenin, dosyaların, memurların gözünde kurt olmaya bakın. Müvekkile güven verin. Yutulmayın.
4. Müvekkile güvenmek mi.. Sakın ha.. Müvekkilin her söylediğine inanmamak gerekiyor. Avukatlarda yalan çok diyen insanlara nazire olarak yalan söyleyen çok sayıda müvekkil bulabilirsiniz. Bunlar sizi öyle bir yerde ters köşe eder ki kendi kalesine gol atan sporcu durumuna düşersiniz.
5. Akraba , dost, tanıdık vs. Bunlarla fazla içli dışlı olma. Hatırla gidersen masrafı da cebinden ödersin. Davayı kaybedersin bütün tanıdıkların gözünden düşersin. Maskara durumuna bile düşürürler. Yaptığınız işi beğendiremezsiniz. Para alamazsın, derdini anlatamazsın .
6. Dilekçeleri yazarken sallamayın. uzatmayın. Sade ve net olun. Okuyanı bıktırmayın. Hele bugün sosyal medya tutkunluğu varken kimse dönüpte senin sayfalar dolusu dilekçeni okumaz.
6. Sakın işini biriktirme. Akşama yazarım, sabaha giderim deme. Ne gerekiyorsa ne zaman gerekiyorsa planlı ama zamanında yapmaya bak.. Kafanı fazla meşgul etmeden bir taşla 8-10 kuş vurmayı düşünmeden. Hele hele internetin ağırlaşması, kopması bir yana UYAP'ı gerektiği gibi kullanama durumlarına düşmemek için sistemsel çalışmalarını anında yap. Kurtul. Sonra sistem yoktu, internetim koptu İşlem yarım havale havada kaldı, der durursun.
7. Müvekkilinle sohbet edeceksen davaya ait muhabbetler yap ve sırrını verme. Kendi derdinden zerre bahsetme. Sen, müvekkilinin derdini dinlemekle yükümlüsün. O senin derdini dinlerse bu adam kendine çare olmuyor bana mı olacak der, bir azilname gönderir. Unutma. Bir psikologa giden biri kendini anlatır. Müvekkilinin de kendisini anlatmasını sağla. Hem de ofiste fazla tutma. İşin olmasa bile randevum var, adliye gitmem gerek, az sonra başka birini alacağım diyerek yoğun bir tempo içinde olduğunu vurgula. Ofisin kahvehane değil. İkramlarını da sınırlı tut. Sohbetini de..
8. Adliye görevlileriyle bal şeker ol. Mübaşir, kalem personeli ve icra işlerinde dosyacıyla kardeş ol. Gerekirse arşiv memurlarını bile okşa. Sakın bunlara tesr düşme. İpeksi dokunuşlar yap. Ama mesafeli ol. Dostluğun cılkını çıkartmadan sosyal mesafe sağla. Ve sevimli gülücüklerle işini kolayca halletmenin çaresine bak. Kısaca bu arkadaşlarla ters düşme.
9. Dava açma, cevap verme, temyiz etme, başvuru yapma sürelerine dikkat et. Unutmayın ki, usul esastan önce gelir. Sürekli not. Takvimle çalışmaya bak. Alarmlarını kur ve işlerini son gün değil bir ve ya iki gün öncesinden işleme koymaya bak. Takipçi olmazsan iş takipçilğine dönersin.
10. Duruşma günlerini aynı güne getirme. Bir güne bir duruşma almaya bak. Boşuna terleme.Kaş yapayım derken göz çıkartma. Hırslı olmak istikbale zarar verir. Emin adımlarla ağır ağır yürü.
11. Para.. Para.. para.. Müvekkilinden para almadan iş yapma. Aldığın paranın hesabını ver. Belgelerini konuştur. Para bitmeden yine para iste. Sen ver ben veririm oyununa gelme. Sonra iflas eden esnafa dönersin. Daca sonunda Arasanda bulamazsın. Bulsanda alamazsın. İcraya versen ne olur, adamın canını mı alacaksın. .Para peşin kırmızı meşin. Parayı veren düdüğü çalar ilkelerinden vaz geçme. Bu seni küçük düşürmez. Para ver ki davayı sürdürelim konuşmalarını ispatlı, kanıtlı yap. Müvekkile güven ver.
12. Her aşamada müvekkilini bilgilendir. Aşamaları anlat. Sırrını verme. Şöyle yaptım böyle yaptım diyerek avukatlık öğretme. Bunu yaptım. Sonuçlandırdım. Bir kademe üste çıktık vs. Nasıl yaptığın müvekkili ilgilendirmez. ne yaptığın önemlidir.
13. Çift hat kullanın. İş ve özel telefonları karıştırmayın. Gece yarısı eşinle muhabbet ederken müvekkile en tatlı yerinde hesap verirsin. Bu da ertesi günkü ruh halini bile etkiler. Özel telefonun özel tut. Telefonuna cevap veremezseniz de en kısa zamanda müvekkilinize geri dönüş yapın:
14. İş yoğunluğu, duruşmaların çakışması ve benzeri nedenlerle duruşmaya giremeyecek iseniz, göndereceğiniz mazeret dilekçesinin dava dosyasına girdiğinden emin olun. Mazeret için masraf göndermeyi ihmal etmeyin ve mümkünse mazeretinizi belgeleyin.
15. Yazışmalar.. Aman sabırlı ol. yazışmalarına dikkat et. Kime hangi makam, hangi mahkemeye dikkat et. kendini gülünç duruma düşürme.
16. Müşteri velinimettir. Müvekkilde velinimettir. Yerinizi, durumunuzu ve gelecek olan işler hatırına saygı çerçevesinde , mesafeli olun. Saygı saygıyı getirir. Kendinize saygınızı başkasına saygılı olarak kazanırsınız. Bu yüzden müvekkilinizle aranızda saygı sınırları içinde bir münasebet olsun.
17. Müvekkilinizle asla ve asla, dava süresince kişisel ve özel ilişkilere girmeyin.
18. Birlikte çalıştığınız kişiler varsa, sekreter, ortak avukat, ofisboy vs Lütfen güven duyun güven verin. Neticede onlarda insandır. Arada bir onları mutlu edin. Ödüllendirin. Çok az ceza ve çok takdir sizi başarıya götürür. Avukatsınız tanrı değilsiniz. Çalışanlarınıza karşı mütevazi olursanız verim alırsınız. Yüzgöz olun demiyoruz. Baba gibi. Öğretmen gibi. Otoriter ama şefkatli..Sakın çalışanlarınızı aptal ya da tehdit eder şekilde konuşmayın. Bazen bir çalışanın işten çıkmayı göze aldıysa kazık atması işten bile değildir.
19. Çalışanlarınızı denetleyin. Raporlar isteyin İş planlarını gürün. Emir tekrarı yaptırın. Nerede, ne zaman olacaklarını öğrenin. Para harcamaları varsa belge isteyin. belge istemezseniz bile fiş düzenletin. Fişleri ara ara kontrol edip mukayese edin.
Daha ne diyelim. Bizden bu kadar. Eklenmesini istediğiniz varsa yoruma yazarsanız buraya adınız ve soyadınızla maddeleriz.
Şimdiden başarılar..
Derleme: @erolkaranet - 31.08.2020