@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Asırlardır kılıçla hutbe okunan camiler





Osmanlı döneminde, kılıçla fethedilen yerlerde hutbeler de kılıçla okunurmuş. Yüzlerce yıl öncesine dayanan bu gelenek bazı camilerde hâlâ devam ediyor; imamlar hutbe okumaya kılıçla çıkıyor.
Osmanlı'dan kalan bu gelenek, bugün Anadolu'nun çeşitli yerlerindeki camilerde devam ediyor.
İşte o camiler
Bu camilerden biri, Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapan serhat şehri Edirne'deki Eski (Ulu) Cami. 1414 yılından bu yana yaklaşık 600 yıldır camide hutbeler kılıçla okunuyor.
Fatih Sultan Mehmet Han, 1460 yılında Amasra’yı teslim almasının ardından kiliseden camiye çevrilen Fatih Camii’nde her Cuma ve Bayram namazlarında hutbeye çıkan imam, hutbeyi eline aldığı kılıçla okumaya devam ediyor.
Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı 6 bin nüfuslu Edincik beldesindeki tarihî Emir Sultan Camii'nde, 612 yıl önce başlayan gelenek devam ediyor. 
Kastamonu'daki Atabeygazi Camii'nde imamlar 737 yıldır kılıç kuşanıyor. Dinî bir vecibe olmamasına rağmen yüzyıllardır uygulanan gelenek, fethin simgesi olarak sürüyor. Selçuklu Atabeyi Emir Hüsamettin Çoban Bey'in 1273'te fethettiği, ilk cuma hutbesine çıktığı minberde hutbeyi kılıcıyla okuduğu söyleniyor.
İstanbul’da Beyazıt Cami’inde de hatiplerin kılıçla çıktığı bilinmektedir
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinin en eski camisi Gazi Süleyman Paşa'da da imamlar, 700 yıldır elinde kılıçla hutbeye çıkıyor.
İzmit Orhan Cami'de de kılıçgeleneği devam ediyor
Samsun'un Ladik ilçesindeki Cuma Camisi'nde 14. yy'dan beri bu gelenek sürüyor
Tokat Niksar’da 1145 yılında yaptırılan tarihi Ulu Cami’de de kılıçla hutbe okunuyor.
Ve bundan böyle 86 yıl sonra camiye çevrilen İstanbul Ayasofya Kebir Camiinde kılıçla hutbe okunmasına devam edilecek
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.