@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

İcralık Mal Alımında Risk Nelerdir





İcralık mallar; taşınıor ya da taşınmaz olarak ikiye ayrılmaktadır. Taşınır malların icra yoluyla satışı giderek azalmasına rağmen taşınmayahn, yani gayrimenkul denilenlerin sayısında patlama olmaktadır. Bugün bir çok insan normal olarak pahalı olana binaların almakta zorlanınca icra ihalelerine yönlenmeye başladı.

Halk arasında "ahlı mallar" olarak nitelendirilen icralık gayrimenkullerin ahlı olmadığını dini, otoriterlerde belirtmektedir. İcralık malı almanın caiz olduğunu söyleyen dini otoriteler sadece "ölü fiyata" almayın uyarısı yapmaktadır. Yani "düşene bir de sen vurma" tarzı açıklama yapılsa da satılan binanın değerini devletin yönlendirdiği bilirkişi konumundaki kişi yapıyor ve belirlenen muhammen bedelin %50'si gibi bir rakamla ihale çıkılmasına da devlet karar verdiği için burada alıcının günahı yoktur.

Zira alacaklısını zor duruma düşüren borçlunun elindeki malın bu şekilde satışa konulması ya da icra kanalıyla elinden alınıp borca sayılmasının vebali ihaleden alacak olanı bağlamaz.

Gelelim icradan mal alımına...

  • İhaleye, 18 yaşını doldurmuş yüzde 20 teminatını yatıran herkes katılabilir. 
  • İhale sonrasında teminatı geri alabilirsiniz. Bunun garantisi vardır. Muammen bedel üzerinden 100 bin TL'lik ev için 20 bin TL yatırmak zorundasınız. 
  • Muhammen bedel ihale yolu ile satışı planlanan taşınır ya da taşınmaz bir malın, piyasa koşullarına göre bilirkişi tarafından tayin edilmiş piyasa değeridir.
  • İlk ihalede en az yüzde 60 ve masrafları veren kişi, yani 100 bin TL'lik ev için 60 bin TL ve icra masraflarını veren evi alıyor. Ama ihaleye katılanlar daha üzerine pay sürebilirler. 
  • Herkes en düşük değere almaya çalıştığı için ikinci ihaleye kaldığında daha düşük bedele alabilirsiniz. 
  • Bankalar icralık evlere kredi vermeye yanaşmıyorlar. Bunun nedeni ise ihale kazanılsa bile ihalenin feshi davasının açılabilecek olmasıdır. İhaleye katılıyorsanız verdiğiniz teklifin tamamının nakit olarak bulundurulması gerekiyor.
  • İhaleye ilişkin icra dairesinin hazırlamış olduğu şartnameyi iyice okuyun. Hisseli konut mu, şerh var mı, Hissesi mi satılıyor, rehinli mi bunlara dikkat edilmesi gerekiyor.
  • Ev veya arsanın dosyasını inceleyin. Bilirkişi raporlarını inceleyip fotoğraflarını görebilirsiniz hatta adresini öğrenebilir, dışarıdan yer tespiti yapabilirsiniz.
  • İhaledeki açık artırmada diğer kişilerin fiyat artırımlarına mantıklı yaklaşarak fiyat yükseltin ya da çekilin. Yoksa kendinizi kaybedip muammen bedelin de üstünde evi alabilirsiniz.
  • İhale sona erdi ve herhangi bir sorunla karşılaşmazsanız 10 gün içerisinde evin ihale değerinin tamamının yatırılması gerekiyor. Evin ödemesini yaparken KDV de karşınıza çıkacaktır. KDV tutarı 150 metrekareye kadar olan evlerde yüzde 1 ,üstündeki evlerde ise yüzde 18 olarak belirlenmiştir. Tüm ödemeler yapıldıktan sonra icra dairesi, ilgili tapu dairesine tescil işlemleri için yazı yazar ve tapu ihaleyi kazanana verilir.
  • İcra ihalelerinde, malı satın alan kişi satış bedeli dışında ihale bedeli üzerinden KDV ile damga vergisi ve tellaliye benzeri giderleri de ödemek zorunda. Tüm bunların yanında tapu masraflarını da ihaleyi kazanan ödüyor.
  • İcra dairesine gitmeden de ihaleye katılabiliyorsunuz. UYAP sisteminde otomatik teklif verme seçeneğini kullanırsanız ihaleye gitmeden ihaleye girebilirsiniz. Örnek olarak 250 bin liradan açılan ihalede 300 bin liraya kadar otomatik teklif seçeneğini açarsanız ihale 275 bin lirada bitse bile siz 276 bin lira ödeyerek satın almayı gerçekleştirebilirsiniz.
  • İhale tarihinden itibaren 3 yıl içinde satış yapılırsa Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi ödemek zorunda kalalbiliyorsnuz bu neden vergilerden kaçınmak için 3 yı süresince satamayacağınızı biliniz..
  • Unutmayın. İcra ihalesini kazansanız da sonrasında dava ile karşılaşabilirsiniz. İhalenin feshi davası, ihaleye katılanların ihalede usulsüzlük olduğu iddiasıyla açılır. Açılma süresi ise ihale tarihinden itibaren 7 gündür. İcra mahkemesi ise 20 gün içinde duruşma gerçekleştirir. İhaleye fesat karıştırma, ihaleye katılacak olanları engelleme, ihalenin yapılacağı mülke ilişkin bilgilerin gizli tutulması gibi sebeplerle ihalenin feshi davası açılıyor. Genelde icra daireleri usulsüzlük yapılmaması için titiz davranırlar.
@erolkaranet - 26.06.2020


Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam