Uzun bir aradan sonra ilk defa cemaatin sınırlı ve kısıtlı şekilde camileri doldurup cuma namazında bir araya gelmesi büyük bir heyecan oldu. Korona belası yüzünden yaklaşık 60 gün camilerden uzak olan Müslümanlar ilke geçtiğimiz gün, 29 Mayıs 2020 günü camileri doldurdu.
Büyük bir şevk ve heyecanın yanı sıra bu cemaate katılmaktan mahrum kalan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşların buruk halleri de vicdanları sızlattı.
Devletin emri böyle idi, yapacak bir şey yok. İstanbul Fatih camiinde Diyanet İşleri Başkanı hutbe ve namazı kıldırmış bir çok yerde cami avluları, bahçeleri ve spor sahaları binlerce Müslüman cuma namazını müftüler ya da diğer din görevlileri kontrolünde eda edilmişti.
Cumanın güzelliği günlerce konuşuldu ancak konuşulmayan ve müminlerin mahrum kaldığı bir konu vardı ki, böyle bir kararın Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alınıp uygulanması, cemaatin uyarılması büyük bir hata idi.
Cuma 10 rekattır. Zuhr-u ahir denilen vaktin namazları dışında kalanlar neyse de ilk dört rekat sünneti ve iki rekat farzı camide cuma saatinde eda edenlere neden son dört rekatı camide kılmaya izin verilmedi. Merak konusu oldu.
Başta DİB başkanı olmak üzere hutbe okuyanların tamamı tüm Türkiye'de cuma namazına katılan herkese aynı uyarıyı yaptı. "Sünnetlerinizi evde kılın." denildi ve farzın sonunda sünnetler evde kılınmak üzere terk edildi. "Acaba cumaya katılan kaç kişi evine gidip de cumanın son sünnetini kıldı. Buna neden sebep oldunuz," diye sayın Diyanet yetkililerine sorsak..İlk sünneti evde mi kılıp geldiler. Hayır. O halde son sünneti camide kılsalardı kıyamet mi kopardı yoksa salgın zirve mi yapardı ?
Cuma camide kılınır. Cumanın tüm rekatları da camide eda edilir dersek insanları bundan mahrum etmek hangi akla hizmettir.
Salgının bulaşmaması için alınan tedbirlere paralel olarak hutbenin sonunda "sünnetlerinizi evde kılın" demek orada dua ile vakit geçirilmesinden daha mı önemliydi.
Tüm ilmihallerde cuma namazı 10 rekattan söz ederken bunu 6 rekatta bırakmak, daha önce 6 rekat kılarak camiyi terk edenlerin haklılığını ispatlamış olmadı mı ?
Diyanet, bu hatasını bu haftadan itibaren hayat normalleşene kadar 10 rekatın camide eda edilmesine engel olmayacak şekilde düzeltme yoluna gitmelidir. Cuma ibadetinin sonunda yapılacak olan tesbihat ve dua faslı evlere bırakılsın.
DiniErk / Arge / 01.06.2020