@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Aldığınız Evdeki Kiracı Nasıl Çıkartılır




Aldığınız evdeki kiracıyı yasal olarak ne kadar sürede çıkartabilirsiniz?

Ev alırken dikkat edilmesi gereken durumlardan birisi de satın alınan alınan evde bir kiracı olup olmama halidir. Bu konu ile ilgili olarak yasal mevzuatlar ve düzenlemeler belirlenmiş olsa da yine de satın alınan evde kiracı olması çoğu zaman tartışmalar ve sorunlar yaşanmakla sonuçlanan bir durum olabiliyor. İçinde kiracı olan bir ev satın aldığınızda kiracının sözleşmesini de doğrudan kabul etmiş olursunuz İçinde halihazırda bir kiracı oturan ev satın alındıysa kiracıyı evden çıkarmak için belirli prosedürleri izlemek gerekir. Bunun yanısıra , kiracılı bir ev satın alırken  kiracı lehine tapuda şerh olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Aldığınız evin tapusunda şerh varsa, doğrudan bu şerhi kabul ettiğiniz varsayılır.

Satılan evdeki kiracının tahliyesi için, kiracıya durumun edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde kiracıya yazılı olarak bildirilmesi gerekiyor. Yeni ev sahibi yaptığı bildirimden sonra kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor. İçinde kiracı oturan bir evi satın almayı düşünüyorsanız öncelikle kiracı ile anlaşma yoluna gitmenizi tavsiye ederiz. Normal şartlarda evde bir kiracı varsa onun bir de kira sözleşmesi olacaktır. Yasal olan kira sözleşmesine baktığımızda kiracının evle ilgili bazı hakları bulunmakta. Kiracıya ev boşaltma ihtarnamesi gönderildikten sonra kiracının evden çıkması için ona tanınan süre 6 aydır. Yalnız bu ihtarnameyi gönderebilmek için tapuyu aldıktan sonra sadece 1 aylık süreniz var. Bu süre içinde noter kanalı ile ihtarname göndererek kiracının 6 ay içinde çıkmasını yasal olarak sağlayabilirsiniz. Kiracı ona tanınan 6 aylık süreçte çıkmayı kabul etmezse tahliye davası açma hakkına sahipsiniz. Size tanınmış olan 1 aylık süreyi kaçırmanız halinde önceki kira sözleşmesini kabul ettiğiniz varsayılır.

Kiracı ile anlaşmazlık yaşanması durumunda iki taraf için de yasal yollar açıktır.

Kiracı İle Nasıl Anlaşmaya Varılır?
Evi almadan önce ya da aldıktan sonra yasal kiracı ile anlaşmaya vardıysanız herhangi bir süre beklemeye gerek kalmadan evi boşaltmasını isteyebilirsiniz. Kiracı ile yaptığınız anlaşmanın yazılı olması, her iki tarafın imzasını taşıması ve hatta her iki tarafın şahitleri huzurunda yapılması gerekir. İşlerin bu şekilde resmi kanallar dahilinde yürütülmesi, çıkabilecek herhangi bir sorun halinde sizin açınızdan avantaj sağlayacaktır.

Ev Sahibinin Kiracıyı Çıkarma Koşulları
Yeni mülk sahibi, kiracıyı tahliye etmek istiyorsa aşağıdaki prosedürleri takip etmelidir:
Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir.
İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır. Kiracı evden çıkmayı kabul etmiyorsa dava yoluyla tahliye edilebilir.
Tapu devri yapıldıktan sonra 1 ay içinde ihtarname yollanmazsa yeni ev sahibi, kirayı verene ait kira sözleşmesinin şartlarını kabul etmiş sayılır.
Kiracı bu süreç dahilinde kira sözleşmesi şartlarını bozarsa -örnek olarak kira bedelini belirli sürede ödemezse- daha erken sürede tahliye edilebilir.
Satın almadan önce evde bulunan kiracı ile anlaşma yoluna gitmek, en ideal yöntemlerden biridir. Bu durumda kiracı ve kiraya veren, anlaşarak kira sözleşmesini feshedebilir. Böylece kiracının evden çıkması için beklemeye gerek kalmaz.
Eski ev sahibi ile kiracı belirsiz süreli sözleşmeye göre anlaşma yapmışsa bu durumda devreye Borçlar Kanunu’na Göre Ev Sahibi Hakları girer. Bu tür durumlarda taraflar karşılıklı anlaşabileceği gibi süreç yasal yolla da çözülebilir.
Satın alınacak evde kiracı oturuyorsa dikkat edilecek durumlar arasında yer alan depozito, kiracının ev sahibine teminat bedeli altında ödediği miktarı ifade eder. Ev satın alınacaksa eski ev sahibinden bu depozito temin edilmeli veya evin bedelinden bu miktar düşülmelidir.
Evi satın almadan önce içindeki kiracı ile yasal olarak bir anlaşma yapmadıysanız ve kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa tapu devri tamamlanma tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde bir ihtarname göndermeniz gereklidir (ihtarname örneğini indirmek için tıklayın). Bir ay içerisinde herhangi bir ihtarname göndermemiş olmanız daha önce yapılan kira sözleşmesi süresini ve şartlarını kabul ettiğiniz anlamına gelir. İhtarname gittikten sonra kiracı, kira sözleşmesi bitiminde veya kira sözleşmesi kalan süresi 6 aydan fazla ise en geç 6 ay içerisinde evi boşaltmak zorunda. Fakat bu süre içerisinde kiracı yükümlülüklerini yerine getirmezse, kira sözleşmesi bitimini ya da 6 ayı beklemeden çıkarma şansınız da mevcut. 
Borçlar Kanunu Madde 351: "Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir."
Öte yandan, kiracı ile evi almadan veya aldıktan sonra bir anlaşma yapmanız durumunda yasal olarak beklemeniz gereken bir süre yok. Fakat yapılacak olan bu anlaşma mümkün olduğunca yazılı ve şahitler huzurunda yapılmalıdır. Aksi durumda bir anlaşmazlık çıkarsa sözlü olarak yapılan anlaşmalar ispat açısından çeşitli sıkıntılar yaşatabilir.
Dikkat edilmesi gereken bir konu da ev kiralanırken ödenen depozitonun geri alınmasıdır. Kira sözleşmesi ve şartları yeni ev sahibine devir olduğu için usül olarak tapuda işlemler tamamlandıktan sonra eski ev sahibi yeni ev sahibine depozitoyu devir etmelidir. Depozito, kiracıya da iade edilebilir, ancak bu doğru bir usül değildir. Öte yandan eğer eski ev sahibi depozitoyu devir veya iade etmez ise hem yeni ev sahibinin hem de kiracının dava açma hakkı mevcuttur.

Kaynaklar :
Sahbinden
HangiKredi

@erolkaranet - 28.06.2020
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.