Erkeklerin aile içinde dizleri gözükmesi yada dizi gözüktüğü halde Allah'ın adını anması ya da dua etmesinde sakınca var mı. Bunları yapabilir mi ?
İslam dini her şeyden önce 'edep' üzerine kurallarını koymuştur. Edep Müslümanın şiarıdır, vazgeçilmezidir. Kural olarak evli olan eşler birbirleri yanında örtünmese de olur. Olur ancak insanın olduğu her yerde katibin melekleri dışında rahmet melekleri de vardır. Cin de vardır, şeytanda... Her şeyden önce bir Müslüman yanında kimse olmasa da edepli olmalıdır. İnsan soyundukça rahmet melekleri yanından kaçar. Tuvalet ve banyo buna örnektir. Buralara rahmet meleği girmez.
Hal böyle olunca bir erkek veya bir kadın helali olan eşinin yanında çıplak dahi dursa da bu odada bulunan melekleri rahatsız eder.
Erkeklerin kendi eşleri dışındaki kimselerin yanında ya da namazda, göbekle diz kapağı arasını örtmeleri farzdır. Sağlam görüşe göre diz kapağı da avret yeri kapsamına girer. Kimsenin olmadığı yerde eşinin olduğu yer dahil diz kapağı açık olsa da ( avret mahalleri kapalı olmak şartıyla ) yaptığı zikir ve dua caizdir. (zaruret halinde caiz olur) Tuvalet ve banyoda dua, zikir, tesbihat vs olmaz.
Kişi çocuklarından dahi sakınması lazımdır.
Bir kimsenin açması, başkasına göstermesi ve başkasının bakması haram olan yerlerine (Avret mahalli) denir. Erkeklerin avret mahalli göbekten, diz altına kadardır. Evde ya da imkanı olan yerde giyinebilmesi için gerekli olan elbiseler varsa diğer yerlerini de kapatmalıdır. Diz kapağı ve göbek arası örtünme olayı zaruret durumu için geçerlidir. Keyfe göre olmaz.