2014 yılında başlayan "Kudüs Hurması" tartışması her yıl olduğu gibi bu yıl da yine tartışılır oldu. Vatandaşlar tezgahları süsleyen Kudüs Hurmalarının iriliğine, güzelliğine hayran olurken diğer yandan da satın alındığında paranın Yahudilere kaynak sağlayacak ve Müslümanlara karşı silah olarak kullanılacağı endişesi ve İsrail menşeli hurmaların genetiğinin oynanarak daha zararlı hale getirildiği düşüncesi içerisinde tereddüt yaşıyor.
Son yıllarda Türkiye’de “Kudüs hurması” adıyla iri taneli İsrail hurmalarının Ramazan ayı ile birlikte tezgahlara girmiş olması şüpheleri de beraberinde getirdi. Bilhassa "Gıda Hareketi" olarak ünlenen bir yapının “Kudüs hurması” şeklinde bir hurma türü bulunmadığını, bu adla satılan ürünler hibrit tohumu diye tabir edilen genetik müdahaleye maruz kalmış ağaçlardan üretilen İsrail hurmaları olduğunu açıklaması ile başlayan tartışmalarda "Orijinal ambalajları incelediğinizde de ürünün Kudüs’le alakasının olmadığını, bilakis Telaviv ürünü olduğunu görürsünüz. Literatürde “Kudüs hurması” adlı bir tür yok. Kudüs hurması adıyla satılan hurma “medjoul” isimli hurma türünün genetik yapısıyla oynanmış halidir. İsrail’in genetik yapısıyla oynanmış hurmasının Kudüs Hurması adıyla pazarlanması, Müslümanların aldatılmasına yönelik bir pazarlama oyunudur. Bu aslında hem bir İsrail oyunu, hem de ahlaki sınır tanımayan sözde dindar bir yapının, Müslüman toplumun duygularını sömürmesidir” denildi.
Açıklamalarda, “Medjoul” hurmasının orijinal ile genetik yapısı değiştirilmiş sözde Kudüs hurmasını yan yana getirdiğimizde bile hiçbir benzerliğin kalmadığının çıplak gözle bile rahatlıkla görülebileceği, İsrail’de yetişen “Dehri” adlı hurmanın da Güney Afrika menşeli imiş gibi etiketlenerek piyasaya sürüldüğü belirtiliyordu.
Filistin gezisi sırasında bizzat gözlediğimiz ve yukarıdaki fotoğraflarda görülen hurma ağaçlarına bakıldığında soldakileirn genetiği oynanmış hurma ağaçlarını, sağdakinin de normal hurma ağaçları olduğunu gözlemlemiştik.
İsrail Tel Aviv’de faaliyet gösteren Hadiklaim İsrail Hurma Üretim Kooperatifi, işgal ettiği Kudüs’ün topraklarında hurma yetiştiriyor. Siyonist firma, ürettiği hurmaları dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ederek Müslümanlara yedirmeye çalışıyor.
Yahudiler bu hurmayı yemez’
İsminin açıklanmasını istemeyen bir Hurma ithalatçısı, İsrail’in ürettiği GDO’lu ürünleri, kendi vatandaşlarına yedirmediğini söylüyor. “Kendi ürettikleri hurmaları, kendi vatandaşlarına yedirmeyenler, sadece Medine’de yetişen dünyanın en kaliteli hurması Acve’yi yiyorlar. Hadis-i Şerifteki günde 7 Acve yiyen kişinin her türlü zehre karşı korunduğu müjdesinin farkında olan Siyonistler, kendi bozuk hurmalarını Türkiye başta olmak üzere Müslüman ülkelere gönderirken, kendileri Acve yiyor. Bundan da mı ibret almayacağız?” deniliyor.
Hurma Toplamak İçin Çocuk İşçileri Çalıştırıyorlar
Hurmaların seçilmesinin zor bir iş olarak belirten IHRC, İsrailli yerleşimcilerin düşük ücretli ve geneli çocuklardan oluşan Filistinli işçileri hurma toplam işinde çalıştırdıklarını dile getirerek " Budama mevsimi boyunca, işçiler boyları 12 metreye ulaşan ( 4 Katlı bir bina seviyesinde) ve saatte 8 mil hızla esen rüzgara rağmen tuvalet molası dahi verdirmeden hurma ağaçlarına vinç yardımıyla bırakmakta ve akşam da yine vinç yardımıyla aşağıya indirmektedirler.İşçiler bir kolla ağaca tutunur ve kotalarını karşılamak için var güçleriyle çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Aksi halde işlerini kaybetme tehlikesiyle karşılaşmak zorunda kalacaklardır. İsrailliler, ağaçlara daha hızlı tırmanabildikleri, daha az çalıştıkları yalanıyla onları aldatmanın ve aşağılamanın daha kolay olduğu için resmi çalışma izinlerini bile vermeden çocukları çalıştırmayı tercih ediyorlar Umutsuz yoksulluktan dolayı Filistinli aileler çocuklarını okuldan çıkarmak ve bir miktar için çalışmak üzere yerleşimcilere teslim etmek zorunda kalıyorlar." şeklinde çalışma ortamını hakkında bilgi vermektedir.
İsrail hurması nasıl anlaşılır?
Artık İsrail Hurmasına Filistin hurması etiketi vurulduğu, Filsitinli çiftçiler tarafından üretilmiştir veya Ürdün etiketi gibi ibareler kullanılarak ürünlerin pazarlandığı bu yüzden eskiden olduğu gibi barkod numaralarının bile fayda etmediği belirtiliyor.
Hurma tüketim ve ithalatı
Suudi Arabistan, İsrail, İran, Filistin, Tunus, Irak, Cezayir gibi ülkelerden 2 milyon tondan fazla hurma ithal ediyoruz. İthalatta ilk sırayı Suudi Arabistan alırken, ikinci sırayı ne yazık ki İsrail alıyor. Bunları ise İran takip ediyor.
Araştırma. erolkaranet / Arge