
İstanbul Vefa semtinde , Dede Efendi caddesinde Vefa Lisesi bahçesinde asırlık ve tarihi bir konak.
Burası Mütercim Rüştü Paşa tarafından yaptırılmış. Kesin inşa tarihi ve mimarı belli olmayan Şehzabaşı Camii’nin hemen yanındaki caddeden aşağıya doğru yürüdüğünüzde kolaylıkla bulabileceğiniz meşhur Vefa Lisesine ait bir bölüm.
Günümüzde sapasağlam ayakta duran ve eğitim öğretime hizmet amaçlı olarak yüzyılı aşkın zamandır kullanılan koca konak.
HASTANE OLARAK DA KULLANILDI
![]() |
Vefa 1930'lar ve ortada Rüştü Paşa Konağı |
Sonraları ismi Vefa Lisesi olan bu okul İstanbul’un Türkçe eğitim veren ilk mülkiye idadisi olarak eğitim ve öğretime devam etti. Bu arada ismi bulunduğu semtin adını alarak “Vefa İdadisi” oldu. 1908 yılında okulun ismi “Vefa Sultanisi”ne çevrildi.
1910 yılında İstanbul’da çıkan büyük yangında Mütercim Rüştü Paşa Konağı ailelere verildiğinden, okul Vezneciler’deki Saffet Paşa Konağı’na taşındı. 1912 yılında olan Balkan Savaşı’nda bir çok öğrenci ve öğretmen gönüllü olarak cepheye gitti ve geri dönmedi.
Bu sırada Mütercim Rüştü Paşa Konağı Hilâl-i Ahmer (Kızılay) Hastanesi olarak kullanıldı.
![]() |
Rüştü Paşa Konağı |
1958 yılında Vefa Lisesi’nin bünyesinde İstanbul’un İlk Akşam Lisesi açılıyor. Vefa Akşam Lisesi adıyla öğretim yapan bu lise Pertevniyal Lisesi’ne aktarıldığı 1978 tarihine kadar beş bin civarında mezun vermiş. Bu mezunlar içinden bakan, milletvekili, sanatçı, bilim adamı ve işadamları yetişmiş.
![]() |
Eski Vefa Semti, Vefa Lisesi Mütercim Rüştü Paşa Konağı ve tepede Süleymaniye Camii. |
Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa kimdir? okumak için tıklayınız