Ramazan ayına kısa bir süre kala merak edilen konulardan biri de evde kılınacak olan teravih namazı oldu.
Bilindiği gibi, Diyanet İşleri Başkanlığı korona salgını yüzünden Ramazan ayında camilerde teravih namazının kılınmayacağını açıkladı. Ve teravih namazlarının evlerde tek başına ya da evde hasta yoksa aile bireyleri tarafından kılınabildiğini tavsiye etti.
Peki, teravih namazı evde nasıl kılınır, evde kılınır mı?
Ramazan ayına özel bir namaz olan teravih namazını tek başına nasıl kılınır:
Teravih namazının, nafile namazlardan bir farkı yoktur. Yani iki rekât bir namaz nasıl kılınıyorsa, mesela sabah namazının farzı ya da sünneti nasıl kılınıyorsa teravih namazının iki rekâtı da o şekilde kılınır. Ondan sonraki bütün rekâtlar da bir birinin aynıdır. 10 kez selam verildiğinde teravih namazının tamamı eda edilmiş olunur.
İsteyen 4 rekatta bir selam vererek, yani ikindi namazının sünneti ya da yatsı namazının ilk sünnetini nasıl kılıyorsanız o şekilde namazı eda ederek bu kez 5 kez selam vererek tamamlayabilirsiniz.
Teravih namazı, yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra başlanır. Vitir namazı da teravih namazı bittikten sonra eda edilmiş olur.
Evde cemaat halinde teravih namazı kılmak
Önce herkes Yatsı namazının ilk sünnetini tek başına kılar. Daha sonra cemaat halinde yatsı namazının farzı eda edilir. Ardından yine herkes tek başına yatsı namazının son sünnetini kılar
Ardından cemaat olarak toplanılır ve Teravih namazına geçilir.
Teravih namazı kılınışı:
Dört Rekatta Bir Selam Verilerek Teravihin Cemaatle Kılınışı
- Namaz kıldıracak imam: "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum" diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar.
- İmam'ın arkasında kılan cemaat da "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama" diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra "Allahü Ekber" diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.
- Bundan sonra imam ve cemaat gizlice "Sübhâneke"yi okur. Sübhaneke'nin okunması bitince, (Cemaat ayakta başka bir şey okumaz) imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir ilave bir sûre daha okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.
- Burada imam gizlice Besmele'yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okur ve üçüncü rekata kalkarlar.
- Üçüncü rekatın başında hem imam, hem de cemaat gizilce Sübhaneke'yi okur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rekata kalkarlar.
- İmam gizlice Besmele'yi, açıktan da fatiha ve bir sure okuyarak yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.
- Bu son oturuşta da imam ve cemaat "Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbena firli" okuduktan sonra selâm verirler. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.
- Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.
- Sonra da cemaatle vitir namazı kılınır.
İki Rekat bir selam vererek Teravih Namazının kılınışı
1. Rekat
"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Teravih namazı kılmaya" diye niyet ederiz
"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız
Sübhaneke'yi okuruz
Euzü-besmele çekeriz
Fatiha Sûresini okuruz
Kur'an'dan bir sure okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz
2. Rekat
Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
Besmele çekeriz
Fatiha Sûresini okuruz
Kur'an'dan bir sure okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız
NAFİLELERİ TEK BAŞINA KILMAK DAHA FAZİLETLİ OLMASINA RAĞMEN TERAVİH NAMAZINI CEMAATLE KILMAK NEDEN DAHA ÇOK TERCİH EDİLİR
Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu hâlde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasıyla sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir. (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’-Müsâfirîn, 177).
Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha uygun olacağını düşünmüş ve sahabeyle istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, “Ne güzel bir âdet oldu” diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1). Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle “Ömer mescitlerimizi teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer’in kabrini öyle nurlandırsın.” (Müttakî, Kenzü’l-ummâl, XII, 576) diye dua etmiştir.
Teravih namazını on rekâtta bir selam vererek iki selamla bitirmek mekruhtur. Şâfiî’de ise hiç sahih olmaz. Teravih, vitirden önce kılınır. Vitirden sonra da kılmak caizdir. Ta’dil-i erkân, Hanefî’de vacib, Şâfiî’de ise farzdır. Bunun için ta’dil-i erkâna riayet etmeli, teravihi hızlı kılmamalı.
EVDE CEMAAT HALİNDE NASIL DURULMALI
Kadın ve erkek aşağıdaki şekillerde görüldüğü gibi yanyana namaz kılamaz. En önde erkek imam vazifesi görür, arkasında varsa diğer erkekler yoksa kadınlar bir saf arkada durur
Bir aile cemaat halinde aşağıdaki gibi durur.