Ramazan-ı Şerif kutlu ay evlerimize gelerek biz müminleri şereflendirecek.
Kalbi İslam'ın nuru ile dolu olanlar şimdiden hazırlıklarını tamamlamak üzere.
Taklitçi Müslüman kardeşlerimiz de sıcak ve uzun günleri tutma tutmama kararsızlığı içerisinde bocalamaya devam ederken yine büyük bir çoğunluğun Ramazan orucu ile barışıklığına şahit olacağız.
Bu yazımızda bilinenlerin dışında önemli bir konuya büyük şehirlerde yaşayanların iftar ve sahur saatlerine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulunacağım.
Büyük bir metropol olan İstanbul'un durumunu, orucu erken açan ve açmayan ilçelerimizi ve yıllarca İstanbul'un batısında yaşayanların nasıl erken iftar açtıklarına değineceğim.
Malumunuz internet bu kadar yaygın, teknoloji bu kadar çok kullanılmazdan önce duvarlarımızı süsleyen Saatli Maarif Takvimi, Diyanet takvimi, Fazilet takvimi gibi duvar takvimleri ile gazetelerin veya bazı esnafın dağıttığı imsakiyeleri evlerimizin en dikkat çekecek yerine asar, oradan takip ederdik.
Şimdi onlara teknoloji sayesinde gerek kalmadı. Akıllı telefonlar sayesinde namaz vakitlerine gayet kolay ulaşabiliyor, hatta beş vakit ezana zamanında ceplerimizdeki teknoloji sayesinde hemen ulaşabiliyoruz.
Ancak dikkat edilmeyen namaz vakitlerinin tam olarak halka yansıtılmaması sebebiyle genelde her ilin ezan vakti merkez ilçesine göre ayarlanmakta olup , merkeze olan uzaklıkları dikkate alınmadığından kimi erken kimi geç iftar açmak zorunda kalınmaktadır.
Genelde merkezi doğuda olan bir şehrin batısındakiler ne yazık ki oruçlarını ya da akşam namazlarını kerahat vakitlerinde ya da iftarlarını erken zamanda eda etmek zorunda kalmaktadır.
Gerçi ezanların 2-3 dakika sürmesi ile birlikte namaz vakitleri kendilerini kurtarmış olsa da iftarda vatandaş acele ettiğinden orucunu erken açmış olmaktadır. Bu da fıkıh açısından ne kadar sorun olur, ulemaya bırakalım derim.
Çünkü takvimler ve programlar merkeze endeksli yazıldığından genelde batıdakiler daha fazla mağdur olmaktadır.
Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'u esas alarak namaz vakitlerinin dolayısıyla iftar ve sahur saatlerinin ne kadar fark ettiğini ilçelere göre belirtmeye çalışacağım.
İstanbul'da Merkez olarak Eminönü (eskiden ilçe idi) alınmaktadır.
İstanbul için tüm imsakiyelerdeki vakitler Eminönü merkez olmak üzere baz alınmaktadır. Doğusu ve batısında bulunan yerlerde buna göre vakitler artıp eksilebilmektedir. Her ne kadar doğusundakiler merkeze uyduğundan garanti içerisinde olurken batısındakiler o kadar şanslı olmamaktadır
İlçeler
- 2 Tuzla
- 2 Şile
- 1 Pendik
0 İstanbul Merkez
+ 1 Sultangazi
+ 2 Arnavutköy
+ 2 Büyükçekmece + 3 Çatalca
Artık ilçeler bazında namaz vakitleri yayınlanıyor.
Şimdi kimse tembellik etmeden ve ilçesine, ilçe merkezine göre uzaklığa göre iftar ve sahur saatlerine dikkat etsin diyoruz..
İİ ve ilçelere göre namaz vakitleri için buraya tıklayabilirsiniz
Erol Kara - 02.06.2016 - @erolkaranet - Güncelleme - 26.02.2023
Erol Kara - 02.06.2016 - @erolkaranet - Güncelleme - 26.02.2023