Dini otoriteler, hac ya da umreye gidenlere sıklıkla ibadet dışı hal ve hareketlerden uzak durması konusunda uyarıda bulunur. Ne var ki, avam yaparsa pek aldırış edilmeyen yasaklananları din görevlileri yapınca çirkin oluyor.
Hac kafile başkanlarına , grup sorumlularına hacda yapılması gereken ve gerekmeyenler, hacılara karşı hal ve hareketler ve ayrıca hac menasikisi hakkında detaylı bilgiler verilmeye çalışılıyor
Binlerce lira harcanarak lüks otellerde yapılan eğitimlerin ne kadara yararlı olduğu tartışılsa da "bildiğini okuyanlar" azalacağına çoğalıyor.
Yazılarımızda sıkça yer verdiğimiz konulardan biri de insanın ömründe bir kez yapabildiği hac konusu. Bir daha gitmenin oldukça zor olduğu, telafisinin de mümkün olmadığı ve düşünülemeyeceği bilinse de hacca gidenleri bilgilendirmek amacıyla bir çok yazılar ve görsel yayınlar ve hatta hacca gidenlerin deneyimleri yer almaktadır.
Hatta Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl seri programlar yaparak, sempozyum ve toplantılar yaparak hacıları hatta umrecileri bilgilendirmeye çalıştığı göz ardı edilemez. Bilhassa Hac Genel Müdürlüğünün bu konuda sarfettiği çabayı da kimse görmezden gelemez.
Ne var ki, bu kadar bilgilendirmeye, bilgi kaynaklarının çokluğuna rağmen giderek takvadan uzaklaşan hac ibadetinde dini anlamda helal ve yasaklara dahi özen gösterilmemektedir.
Cep telefonunun ve internetin yaygınlaşmasıyla hemen herşeyde olduğu gibi hac ve umrede de özçekim (selfie) ve canlı yayın yapanlar, eş dost ve yakınlarına bulunduğu yeri göstermeye çalışanlarda yaygınlaşmaktadır.
Normal bir insan belki cehaletinden, belki olayın tam mana ve önemini bilmeyişinden bunları yaparken dini otoriteler hac görevleri esnasında insanın yaradanıyla bir olduğunu hatırlatır. Sadece namazlarda değil tavaf ve say esnasında, mikat sınırına gidiş ve gelişlerde , ihrama girişlerinde , ihramlı oluşlarında kalplerin ibadetle dolu olmasını, dillerin ve gönüllerin dua, zikir ve ayetlerle dolu olmasını tavsiye ederler.
Ne var ki, takvaya sebep olacak olan bu düşünceler artık yok gibi.
Bilhassa insanların hac umre zamanı en fazla tavafta gereken dikkati göstermediği ve ibadet dışı konuların rahatça konuştuğu bilinmektedir.
Önceki yazılarımızda hal ve hareketlerine, hacıların yanında tutum ve davranışlarına dikkat etmesi gerektiği vurgulanan din görevlilerinin sigara içmemeleri konusunda uyaran bir başkanları dahi vardı.
Hacılara örnek olacak din görevlilerinin dikkat etmesi gereken sadece bu değil tabi.. Önce orada ne için bulunduğunu, hac menasikisini öğretmek zorunda kaldığını, hacıya hizmet için görev aldığını, haccın takvasını yaşatmak amacında olduğunu ve hacılar üzerinde hakkı bulunmadan, onların samimi dualarını alarak dönmeleri çok önemli. Yoksa hacının içine öfke, tepki, nefret koyduktan sonra dönüş uçağında "olan oldu yapılan yapıldı. Elde olmadan dilimiz sürçerek vs gibi bahaneleri sıralayıp "hakkınızı helal edin" demenin hiç bir anlam ve önemi olmadığı gibi, Allah'ın bir gün "benim misafirlerime nasıl davrandın" sorusu karşısında ezilmemeyi de düşünmelidir.
Tabii ahiret korkusu varsa..
@erolkaranet - 2020