
Yolculuğa Çıkış Duaları
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yolculuğa çıkacağı zaman şöyle dua ederdi:
Duanın Arapça Okunuşu: “Allahümme inni e’ûzü bike min va’sâis-seferi ve Kâbetil münkalebi vel’havri ba’del kevri ve da’veti’l-mazlûm“
Duanın Türkçe Anlamı: “Allah’ım! yolculuğun meşakkatinden, döndükten sonra kötü şeylerle karşılaşmaktan, gördüğümden geri kalmaktan ve mazlumun bedduasını almaktan sana sığınırım.”
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim evinden çıkmadan önce Âyeül-Kürsi okursa, dönünceye kadar istemediği hiçbir şey kendisine isabet etmez.”
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yolculuğa çıktığı zaman şöyle buyururdu:”Bir sefere çıktığın zaman arkadaşların içinde hali en güzel ve azığı en bol bir kimse olmak istermisin ey Cübeyr? Öyle ise şu beş sureyi oku: ‘Kâfirun, Nasr, İhlas, Felak ve Nas suresi’, Her Sureye Besmele ile başla ve Besmele ile bitir.”
Hz. Cubeyr /Radıyallahu Anh) buyurdu ki: “Bu sureleri okuduğu seferlerde, arkadaşlarımın arasında ayrı bir değerim oldu ve rızkım bollaştı.”
“Allah’ım! Sana yöneldim. Sana sığındım. Allah’ım, benim önemli olan ve olmayan her işimde bana yardım et. Allah’ım! beni takva ile rızıklandır. günahlarımı bağışla ve her yerde her zaman beni doğruya yönelt.”
EVDEN ÇIKARKEN
Abdullah b. Sercis'in Allah Rasulu (s.a.v.)'nden rivayet ettiği dua:
"Allah'ım, seferde dost Sen'sin, ailemde güvendiğim Sen'sin.

Allah'ım, bu seferimizde bizimle beraber ol ve aramızda ehlimizi koru.
Allah'ım, ben yolculuğun zorluklarından, davranış ve dönüşümlerin kötü görünümünden sana sığınırım. Allah'ım zorluklardan sonra eksiklerden ve mazlumun duasından ve dönüşümünde ehlimde ve malımda hoşa gitmeyen şeyi görmekten sana sığınırım."
****
“Rahmân ve Rahîm olan Allâh-u Te’âlânın adı ile (evimden çıkıyorum). Büyük Arş’ın Rabbi olan Allâh’a tevekkül ettim. Günahlardan kaçmak ve ibadetleri yapmaya güç yetirmek ancak yüce Allâh’ın yardımı iledir.
Allâh’tan beni bağışlamasını diler, tövbe ederim. 9 «Muhakkak Biz onu(; o ebedî mucize olan Kur’ân-ı Kerîm’i) Kadir Gecesi’nde (Levh-i Mahfûz’dan, birinci kat semaya) topluca indirdik! Kadir Gecesi’nin ne (kadar büyük bir gece) olduğunu sana bildirmiş olan şey de nedir? (Kimse bilemez ki bildirsin! İşte şimdi Ben sana bildiriyorum ki;)
Kadir Gecesi(, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan) bin aydan daha hayırlıdır! (Bu nedenle onda yapılan salih bir amel, seksen üç sene dört ay boyunca sürekli yapılan bir amele denk olmaktan öte, ondan daha faziletlidir!) Melekler de, Rûh (diye adlandırılan Cebrâîl (Aleyhisselâm)) da (o geceden bir dahaki seneye kadar takdir edilmiş olan) her önemli işten dolayı Rablerinin izniyle onda iner de iner. Fecir doğuncaya (ve tan yeri ağarıncaya) kadar (melekler karşılaştıkları her imanlı erkek ve kadına selâm verdikleri için,) o (gece) ancak bir selâmdır!»[1]
1 Kadir Sûresi, 1-5
Derleme @erolkaranet