@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Açık Öğretim Fakültelerine İlahiyat Lisans Ekleniyor.



Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından gerçekleştirilen Din Eğitimi ve İlahiyat Tamamlama Programı (İLİTAM) Çalıştayı’nın açılışı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Eski Başkanı Sait Yazıcıoğlu, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, rektörler, dekanlar ve dernek temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.


Din Eğitimi ve İLİTAM Çalıştayı’nın açılışında konuşan Başdenetçi Şeref Malkoç, 2018 yılında 17 bin 585 yazılı başvuru alan, 97 bin 583 vatandaşa danışmanlık hizmeti veren Kamu Denetçiliği Kurumu’nun yüzbinlerce kişiye destek sağladığını ve yardım ettiğini belirtti. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bir tavsiye kararıyla binleri, on binleri mağduriyetten kurtardığını ifade eden Malkoç, ÖSYM’ye verilen 9:45 tavsiye kararının eğitim alanında gelen şikâyetleri yüzde 10 azalttığına dikkat çekti.
Malkoç: “Türkiye bin 400 Yıllık Bir Din Eğitimi Geleneğine Sahip”
Türkiye’nin din eğitimi alanında bin 400 yıllık bir birikime sahip olduğunu anlatan Başdenetçi, KDK’ya yapılan İLİTAM ve din eğitimi şikâyet başvurularında karar almayı kolaylaştırmak için bu çalıştayı düzenlediklerini söyledi. Türkiye’de geçmiş dönemlerde vatandaşların din eğitimi almak konusunda sıkıntı yaşadığını anlatan Şeref Malkoç, FETÖ ve Adnan Oktar gibi grupların din eğitimi konusunda tahribat yaptığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle bu FETÖ ve Adnan Oktar olayı gibi basına yansımayan pek çok gruplar var. Üzerimize düşeni yapmazsak pek çok grup ortaya çıkacak. Evet, FETÖ’yü yargılıyoruz ama bu olay sadece kriminal değil. Bunların dini alanda yaptıkları tahribatı nasıl düzelteceğiz? Veya benzer grupların ortaya çıkmasını nasıl önleyeceğiz? Bunları hep beraber sizlerle konuşacağız.”
Erbaş: “Din güvenliği milli güvenlik meselesi haline gelmiştir.”
Din Eğitimi ve İLİTAM Çalıştayı’nın açılışında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da bir konuşma yaptı. Erbaş konuşmasında dünyanın ve Türkiye’nin son yüz yılda sosyal, kültürel, teknoloji ve dini alanda gelişmeler yaşadığını söyledi. Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Son asır boyunca yaşanan gelişmeler göstermiştir ki, birincisi bu coğrafyada İslam’ı yok sayarak, öteleyerek bir hayat ve gelecek planlamak mümkün değildir. Dahası İslam’ın ilke ve değerleri bilinmeden bu toplumu anlamak mümkün değildir. İkincisi ise bugün dini doğru anlamak en hayati meselelerden birisidir. Din güvenliği milli güvenlik meselesi haline gelmiştir. Din istismarı arkasına gizlenen terör örgütleri geleceğimizi tehdit etmektedir. Bunu yaşayarak gördük.”
Başkan Erbaş İLİTAM programının başlangıcına dair bilgileri paylaştı ve devam etti: “İLİTAM sürecinde en önemli etken 28 Şubat sürecinde yaşanan sıkıntılardır. Söz konusu dönemde ilahiyat kontenjanları azaltılmış, imam hatip liselerinin katsayı marifetiyle seçenekleri daraltılmıştır. Bu süreçte İLİTAM bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bugüne geldiğimizde din açısında sıkıntılı dönemler geride kalmış, mağduriyetler giderilmiş, 8 yıl önce 19 fonksiyonel ilahiyat fakültesi varken bugün bu fakültelerin sayısı 105 olmuştur. Bu fakülteler 2018’de 18 bin kontenjanla eğitime devam ediyor. İLİTAM’ın öğrenim çağında istediği eğitimi alamayana imkân sağlaması, eğitim giderlerinden tasarruf etmesi, öğrenmenin sorumluluğunu kişiye yükleyerek bireysel sorumluluğu arttırması gibi özellikleri var. İLİTAM programı diyanet personeline eğitimlerini yükseltme imkânı da sunmaktadır.” Başkan Ali Erbaş bu çalıştayda İLİTAM ve din eğitimi konularının çok boyutlu olarak ele alınacağını ve sağlıklı bir sonuca ulaşılacağını umut ettiğini söyleyerek sözlerine son verdi.
Din Eğitimi ve İLİTAM Çalıştayı’nın açılışında konuşan ve İLİTAM’ın kurulmasına öncülük eden eski Diyanet İşleri Başkanı Sait Yazıcıoğlu böyle önemli bir konuyu çalıştay şeklinde ele aldıkları için başta Şeref Malkoç olmak üzere tüm Kamu Denetçiliği Kurumu çalışanlarına teşekkür etti. Yazıcıoğlu şunları söyledi: “Akademik anlamda Türkiye’de ilahiyat fakülteleri var. Bugün ilahiyat fakültelerinin sayılarının 105 civarında olduğunu biliyoruz. Ancak biz medrese geleneğinin eğitime kattıklarıyla modern eğitimin kattıklarını, bu ikisini bir araya getirme konusunda başarılı olamadık. Bu konuya bağlı olarak açıköğretim ve İLİTAM şeklinde devam eden uygulamanın varlığı da önem arz ediyor. Bu işin başlatıcısı olarak gerekçelerini oturumlarda ifade etmeye çalışacağız. Umuyorum ki çalıştayda önemli bir noktaya ulaşılıp bundan sonraki uygulamalara ışık tutacak bir sonuca varılmış olur.”
Denetçi Dülger: “60 bin vatandaş yapılacak düzenlemeden yararlanacak”
Çalıştayda Kamu Denetçisi Arif Dülger de bir konuşma yaptı. Dülger “Ülkemizde açıköğretim ilahiyat lisans tamamlama eğitiminin diğer alanlara göre daha zorlu olduğu görülmüştür. Dini eğitiminin sürekliliği, hayat boyu devamı ve diyanet işleri örgütlenme biçimi de göz önüne alındığında açılacak olan bir açıköğretim ilahiyat lisans eğitimine başvurunun oldukça fazla olduğu öngörülmektedir. İlk başta 60 bin vatandaşın yapılacak düzenlemeden yararlanacağı düşünülmektedir” dedi. Dülger din görevlilerinin lisans mezunu olmalarının toplumun onlara bakış açısını değiştireceğini söyleyerek sözlerine son verdi.
"İLİTAM İlahiyat eğitimi tekrar gözden geçirilmesi gerekir” 
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan ise İLİTAM programlarını eleştirerek “Bu konunun olumsuz yönlerinden birisi de FETÖ ve FETÖ benzeri cemaatlerin olmasıdır. Bu öğrencilerin bir kısım cemaatler tarafından kullanılabilmesidir. Bunların bir kısmının hal ve tavırlarından bazı cemaatlere mensup oldukları anlaşılıyor. Arapçaları çok iyi olduğu için kolaylıkla eğitimi tamamlayıp, bir kısım devlet kademelerinde görev alabilecekler. Böylece FETÖ’nün yaptığı kalkışmanın benzeri yapılabilir diye düşünüyorum. Bu tehlikeye istinaden de uzaktan eğitim olarak hem önlisans ve İLİTAM İlahiyat eğitimi tekrar gözden geçirilmesi gerekir” uyarısında bulundu
Çalıştaya katılan Baybut Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu’nun, konuşmasında, “Altmış beş yıldan beri bu mesleğin içindeyim. 16 yıl fiilen medresede okumuş ve ondan sonra üniversiteyi okuyan birisiyim” ifadeleri yer aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanı Ali Uygun da “12 Eylül öncesinde 5 yıl gibi bir süre medrese eğitimi almış bir kardeşinizim. Sonrasında imam hatip okudum. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunuyum. Şu anda da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda daire başkanı olarak görev yapıyorum” ifadeleri ile medresede başlayan eğitim hayatının bürokrasideki karşılığını anlattı. Çalıştayda Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu da konuşması öncesinde, “Hocamız, Of ve Çaykara medreseleri geleneğinde, babadan atadan hem yetişmiş hem de yetiştirici olarak gelen bir aileden geliyor” ifadeleri ile tanıtıldı.
Çalıştaya Kamu Denetçileri Saadettin Kalkan ve Hüseyin Yürük’ün yanında eğitimciler ve İLİTAM öğrencileri de katıldı.
#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

2 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.