@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Tavaf Nedir? Nasıl Yapılır?



Tavaf provası yapan hacı adaylar
Hadis-i Şerifte de şöyle buyrulur: "Kim Kabeyi yedi kere döner, konuşmaz, sadece 'Sübhenellahi ve'l-hamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber ve la havle vela kuvvete illa billah', derse kötülükleri silinir. Kendine on güzellik yazılır. On derece yükseltilir. Kim de tavaf eder de tavaf halinde iken konuşursa rahmetin içine ayaklarıyla girmiş olur, tıpkı suya ayaklarıyla dalan gibi." (Buhari, Hac, 18)

Tavaf’a Başlama Noktası 
Yeryüzünde inşa edilen ilk bina olan Kâbe’de, Hacerü’l–esved tavafa başlama noktasıdır.

Hacer-ül Esved adı verilen taşın bulunduğu yer, geleneksel olarak tavafa başlama noktası kabul edilir. Rivayetlere göre bu taş, Hz. İbrahim
tarafından özel olarak bulunduğu yere yerleştirilmiştir. Hacer-ül Esved, "siyah taş" anlamındadır.

Kabe'nin doğu köşesinde bulunan bu taş, yerden 1.5 m yüksekliktedir. Rengi sarıya çalan siyah olup, oval şeklindedir. Üzerinde kırmızı noktalar vardır. Yanları gümüşle kaplanmıştır. Hacılar tavafa Hacer-ül Esved'in hizasından başlarlar. Tavaf sırasında bu taşa doğru dönerek, ellerini kaldırarak selam verirler

Tavafa Ait Tavsiyeler:

1. Değerli hacı kardeşim! Tavafın Mescid-i Haram’ı selamlama olduğunu bilmelisin. Tavaf, Allah Teala’nın eda edilişi esnasında konuşmayı mubah kıldığı bir namazdır. Bundan dolayı küçük ve büyük pisliklerden temiz olmak ve avret yerinin kapalı olması gerekir.

2. Fazla beklemek kalabalığa neden olacağından Hacer-i Esved’i selamlarken çok bekleme.

3. Hacer-i Esved’i öpmek için sıkışıklık ve izdiham oluşturma. Çünkü Hacer-i Esved’i öpmek sünnet, kendine ve başkalarına eziyet vermemek ise vaciptir. Vacibin uygulanması sünnetten daha evladır. Allah en iyi bilendir.

4.Hacının tavaf esnasında huşu içinde olması ve kalbinin de başka şeyler ile meşgul olmaması müstehaptır.

5. Tavafta şavtları peşpeşe yapmak müekked sünnettir.

6. Tavaf esnasında parmakları kıtlatmak ve birbirine geçirmekten sakınınız. Aynı zamanda yemek, içmek, dua ve zikir dışında konuşmak da mekruhtur.

7. Küçük veya büyük abdesti sıkışmış halde tavaf yapmak mekruhtur.

8. Tavafın, Hatim’in içinden değil dışından yapılması gerekir. Eğer tavaf, Hatim’in içinden yapılırsa Kabe’nin bir kısmı tavaf edilmiş olur ve o şavt geçersiz sayılır.

9.  Tavaf esnasında sesinizi yükseltmeyiniz. Çünkü yüksek ses tavaf edenleri rahatsız edebilir.

10. Bütün şavtlarda remel (Remel: Tavafın ilk üçünde, erkeklerin kısa adımlarla, omuzları silkerek çalımlı yürümeleri. ) yapmayınız. Çünkü sünnet olan tavafın ilk üç şavtında remel yapmak olup diğer şavtlarda normal şekilde yürünür.

11. Remelin, ilk üç şavtta, ızdıbanın ( İztiba: Tavafa başlarken, ihramın ortasını sağ koltuk altından geçirip iki ucunu sol omuz üstüne getirmek)  ise bütün şavtlarda yapılması sünnettir.

12. Kadınların tavaf anında remel yapmaları ve sa’y anında hervele ( Hervele: Safâ ve Merve arasında sa’y yapılırken yeşil direkler arasında süratli ve çalımlı yürümek ) yapmaları sünnet değildir.

13. Namaz kılarken ızdıba yapmayınız.

14. Makam-ı İbrahim’e ve Kabe’nin duvarlarına elinizi yüzünüzü sürüp öpmeyiniz. Bu, sünnete aykırı olan bir bidattir. Allah her şeyin en doğrusunu bilir.

15. Eğer çok kalabalık ise tavaftan sonra Makam-ı İbrahim’in arkasında namaz kılmak için ısrar etmeyiniz. Harem-i Şerif’in herhangi bir yerinde de kılmanız caizdir.

16.Kadınların ihramdan çıkarken (saçlarını kısaltırken) saçlarını erkeklere göstermemeleri gerekir.
Tavaf sırasında Hacer-ül Esved taşına, Kâbe'ye ya da Makam-ı İbrahim'e dokunmak istiyorsanız acele etmeden sol adımınızı biraz içeri doğru atın. Her adımda sola doğru kayın, ama acele etmeyin, yavaş yavaş yaparsanız üçüncü turun sonunda kendinizi Kâbe duvarının dibinde bulursunuz. Kâbe'ye dokunmak için biraz itiş kakışı göze almanız gerekecek. O kadar sıkıntıyı yaşamayı göze almalısınız.

Tavafa Niyet

Umreci tavafa başlamak üzere Hacer-i Esved’in hizasına gelerek niyet edip tavafa başlar.

اَللَّهُمَّ إنِّي أُرِيدُ طَوَاف الْعُمْرَةَ فَيَسِّرْهُ لِي وَتَقَبَّلْهُ مِنِّي

Allahumme inni üridü tavafel umrete fe yessirhu li ve tekabbelhu minni
“Allah’ım! Senin rızan için umre tavafı yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabul eyle.”

Derleme @erolkaranet - 23.12.2019
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam