Mekke’de başta Türk hacılar olmak üzere müthiş denilebilecek bir alışveriş hastalığı hâkim. Çoğu hac mevsimindeki üç aylık sezon için açılan dükkânlar her gün hacı adaylarınca dolup dolup boşalıyor. Fiyatların pazarlıkla bazen yarı yarıya indirildiği bu dükkânlarda hemen hemen hepsi Türkiye’de daha ucuza bulunacak türden eşyalar satılıyor. Dükkân sahiplerinin en çok memnun oldukları müşterileri Türkler oluşturuyor. Bu yüzden çoğu anlaşabilecek seviyede Türkçe biliyorlar. Dil bilmeleri daha çok mal satmalarını sağladığı için hacı adaylarımızın kaldıkları yerler her geçen gün artan miktarda eşyalarla doluyor. Öyle ki bazen eşyalar hacıdan daha kıymetli hale geliyor.
Hacılarımız döndüklerinde ziyaretçilerine hediye yetiştirmek için ne bulursa alıyorlar. Seccade, takke, parfüm, battaniye, elektrikli sobalar, aklınıza ne geliyorsa. Bundan dolayı hacılar kendi aralarında şakalaşırken tavafı, “Kâbe tavafı ve alışveriş tavafı”, diye ikiye ayırıyorlar: Burada Misvak, Hurma, Zemzemin dışında hemen her şey ithal. Dolayısıyla bunların dışında götürülecek hediyelerin hepsi ülkemizde de var. Bence bunlar tercih edilmemeli.
Dünyanın dört bir yanından, hac farizasını yerine getirmek üzere Mekke’ye gelen hacı adayları, ibadetlerinden arta kalan zamanlarında bol bol alışveriş yapıyorlar. Türk hacı adayları, daha çok memleketteki yakınlarına hediye için gümüş yüzük, tespih, seccade, takke, saat, Mekke’ye özgü süs ve hediyelik eşyayı tercih ediyorlar.

Bu arada, yerel yemeklere alışık olmayan hacı adayları, daha çok Türkler tarafından işletilen lokantalara ya da daha kaliteli yemek bulabilecekleri fast foodlara gitmektedirler. 2004 ve 2006 yıllarında ne ise 2011 yılında da fiyatların aynı olması yüzünden 18 Riyale tavuk , Ayran 6 Riyal. 2 Riyale muz ,2 riyale bir paket tost ekmeği almanız halen mümkün olup en meşhur tavuk ürünleri satan Medine'deki Al-Baik lokantasında da 6 -8 - 10 -12 -Riyal arasında değişen kaliteli tavuk menüleri bulmanız mümkün ,
Türk lokantalarında 16 -18 -20 ve daha üstü fiyata kebap yiyebilirsiniz.. Pek çoğu da bakkal ve manavlardan alışveriş yaparak yemeklerini temin ediyorlar. Son yıllarda Diyanetin yaptığı uygulama ile hacıların yemek sorunları da ortadan kalkmış bulunmaktadır. Sabah ve akşam dışında yemek yemek isteyen hacılarımız dışarıda bu sorunu çözebilmektedirler. bazı hacılarımızda biraz daha sabır göstererek otelde verilen yemek saatlerini kendilerine göre ayarlamaktadırlar.
Hacı adaylarının kutsal topraklara gelmesiyle nüfusu 2,5 milyonu aşan Mekke sokaklarında adım başı seyyar satıcı görmek mümkün. Sokaklara tezgâh kuran Hindistan, Afganistan, Pakistan, Sudan, Nijerya, Gana ve Somali kökenli seyyar satıcılar, esanstan misvaka, mekanik tespihten penseye, çakıdan saate kadar her türlü alet ve hediyelik eşyayı satıyorlar. Ayrıca, bu tür malzemelerin dışında, yine Afrika kökenli olan satıcılar, sokak aralarında kurdukları tezgahlarda, kına, karanfil tohumu ve baharat gibi ürünler pazarlıyorlar.
80 milletten insanın yaşadığı Mekke-i Mükerreme’de bir yandan hac sürerken diğer yandan da çok büyük bir ticari hareketlilik yaşanıyor. Bu ticaret öylesine detaya inmiş ki, Mekke’deki pazar hacminin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Sokaklar ise 24 saat açık seyyar pazarlar gibi. Hayatın hiç yavaşlamadığı Mekke’de gecenin 03.00’ünde istediğiniz tarzda bir restoranda yemek yiyebilir, berberde traş olabilir, marketten alışveriş yapabiliyor. Buralarda Türk ağız tadı yok. Ağır yağlı yemekler var.
Artık HACILARA VE UMRECİLERE YEMEKLER VERİLDİĞİNDEN YEMEK SORUNU KALMADI
Kargo sorunu da yıllar öncesine göre kalkmış durumdadır. PTT'nin Medine'de kargo acentesi açmasıyla güvenli bir kargo hizmeti alabiliyorsunuz. Umre mevsimi Mekke'de olmayan bu kargo hizmetinin Hac mevsiminde olup olmayacağı konusunda farklı bilgiler vardır. PTT Kargo ile evinizin kapısına kadar eşyalarınızı göndermeniz mümkün olmaktadır. Hacılarımıza 1-2 Riyale götürürüz diyen kargo firmalarına aldanmamalarını makul ücretler taşıyan PTT Kargo'yu tercih etmelerini tavsiye ederiz.. PTT 'ye buradan duyurumuzu yapmak isteriz. Kargo hizmetinizi hem Mekke'de hem Medine'de olmalıdır.
Yoğun Türk nüfusu sebebiyle âdeta bir Türk Mahallesi haline gelen Mekke’nin Mesfele bölgesi Türk kahvehaneleriyle de dikkat çekiyor. Hacı adaylarımızın kadınlı erkekli oturup yorgunluk çayı içtikleri ve derin derin sohbet ettikleri bu mekânlar bilhassa geceleri büyük ilgiye mazhar oluyor.
Türk hacı adaylarının yoğun yaşadıkları yerlerde Türk bakkal, Türk berber vs.nin yanı sıra Türk döner kebapçılar da var. Türkiye’de yediklerimizin lezzetinde olmasa bile, damak zevkine hitap ettikleri için hacı adaylarımızdan büyük ilgi görüyorlar. Yalnız pahalı olduklarını söyleyelim.
Diğer birçok dükkân gibi mevsimlik açılan dönerciler, özellikle akşamları yaptıkları satışlardan oldukça memnun görünüyorlar.
Türk hacılara hizmet amaçlı çalışan Türklere ait iş yerlerinde fiyatlar pahalı.
Taksiciler. Zilhicce ayının başlamasıyla fiyatlar her gün tırmanıyor. Bu durum veda tavafıyla beraber yolcular evine dönünceye kadar devam ediyor. Çünkü bu insanlar 3 aylarda kazandıklarıyla bir sene boyu geçinmek zorunda. Özellikle hac mevsiminde tutulan dükkânların kirası ateş pahası olduğundan satıcılar kısa zamanda kâra geçmek zorundalar.
Pazarlık yapmadan hiç bir şey alınmamalı, hiç bir taksiye binilmemeli aksi takdirde maceranız on kat fiyatla neticelenebiliyor.