Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler
Bir Müslüman sağlık konusunda ibadetlerini yapabilmek için karar alacağı zaman bunu dindar, Allahtan korktuğuna emin olduğu kişilere sormalıdır.
Ne yazık ki ülkemizde böyle bir arayış bulunmadığından medyanın veya herhangi bir sağlıkçının sözüne uymak zorunda kalıyor. Hatta dini düşünce ve duyguları da yüzeysel ise bahane olarak "doktor böyle dedi" deyip işin içinden çıkıyor.
"Hamile kadın oruç tutar mı?" sorusunun cevabı olarak akıl hocaları "tutmaz, tutmamalı, bebeğe ve anneye zarar veriyor" diye halkı korkutmaya, anne adaylarını heyecana sürüklemeye sebep oluyor.
Pekala gerçekten anne adayı oruç tutamaz mı.. İşte yetkili ağızlardan cevaplar :
Pekala gerçekten anne adayı oruç tutamaz mı.. İşte yetkili ağızlardan cevaplar :
"Zann-ı galip ile, kendi hayatından veya çocuğunun hayatından korkan hamile yahut zahirü'r rivayeye göre, anne olsun, süt anne olsun emzikli kadın oruç tutmayabilir." (İbn Âbidin, IV, 338) hükmü kayıtlıdır.
Esas olan; gerek hamile, gerek çocuk emziren kadınların, kendi nefislerinin veya çocuklarının helâk olma tehlikesinin bulunmasıdır. Nitekim Fetevay-ı Hindiyye'de: "Hâmile olan veya çocuk emziren kadınlar; gerek kendi nefislerinden, gerekse çocuklarının helâk olmasından korkarlarsa oruç tutmayabilirler veya iftar edebilirler. Bu durumdaki kadınlara keffaret gerekmez, daha sonra oruçlarını kaza ederler."denilmektedir (İbn Âbidin, I, 207).
Bir diğer kaynakta şu şekilde açıklama yapılmaktadır:
Kur'an-ı Kerim, 'Ey insanlar başkaları için iyilikte bulunun ve kendinizi kendi elinizle tehlikeye atmayın' der. Din alimleri, 'Anne ve bebek sağlığı ile ilgili risklerden dolayı İslam dini, hamilelikte ve emzirme döneminde oruç yükümlülüğünü kaldırmıştır' diyor ve ekliyorlar, 'Bu görev, emzirme bittikten sonra yerine getirilebilir.' 'Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez' buyuran İslam dini, yolculuk sırasında bile oruca izin vermezken, hamilelerin ve annelerin oruç tutmak konusundaki ısrarı, anne ve bebek sağlığı açısından çok önemli riskleri de beraberinde getiriyor.
* Hamile olan hanımlara da Ramazan orucu farz'dır.Ancak sağlık açısından her hangi bir rahatsızlığı varsa Ramazan ayında tutmayıp daha sonra kaza etmeleri caizdir. Hamilelik kişiye göre değişir.Bazıları çok rahatlıkla oruç tutabildikleri gibi bazıları da zorlanır.Onun için ben hamileyim oruç "tutmasam da olur"diyemeyiz.Zira Ramazanda özürzüz oruç tutmamak günahtır.Hamilelik bir özür değildir. Ancak tutulacak oruç saatini ve açlık süresini düşünerek bu kadar uzun açlığın bebeğin sağlığına zarar vereceği göz önünde bulundurulduğunda (doktorun görüşüne göre) tutmamaları da caizdir. (fetvalar.com)
*Diyanet hamilelikte oruç tutulur mu ?
Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).
Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise hamile ve çocuk emziren anne oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan bayanlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinânî, el-Hidâye, I, 127).
Oruç tutmalar› kendilerine veya çocuklar›na zarar vermesi hâlinde, hamile kadınlar oruçlarını tutmayabilirler. Emzikli kadınlar da, sütlerinin kesilmesi ve çocuklarının zarar görebileceği durumlarda oruç tutmayabilirler. Hz. Peygamber buna müsaade etmiştir (Nesâî, “S›yam”, 50-51). ( Diyanet )
* Hamileyken Oruç Tutmak Caiz Midir
Hamilelik süresince anne adayının oruç tutması uzmanlar tarafından önerilmez.Bunun nedeni hamilelik döneminde anne adayının yeterli miktarda sıvı gıda alması hamile olmayanlara göre fazlasıyla önemlidir. Anne adayının yeterli sıvı almaması ve annenin susuz (dehidrate) kalması erken doğuma neden olabilmektedir. Aynı şekilde gebe bayanların kan şekeri diğer insanlara göre daha kolay düşme eğilimindedir , oruç sırasında uzun süre aç kalındığında bu durum gelişebilir ve bulantı, kusma, mide yanması, kabızlık gibi şikayetlerde artış görülebilir.
Özellikle gebeliğinde riskli bir takım durumlar tespit edilmiş olan anne adaylarının (diyabet, erken doğum tehdidi, kanama, çoğul gebelik, gelişme geriliği gibi) oruç tutmaları daha da sakıncalı olabilir. Gebelikte uzun süre aç kalmadan sık sık ve azar azar yemek yenmesi önerilir.
Lohusalık Döneminde Oruç Tutulabilir mi?
Lohusalık dönemi doğumdan sonraki 6 haftalık dönemdir. Bu dönemde kadınların oruç tutmaları dinimize göre haramdır. Emzirme Döneminde Oruç Tutulabilir mi? Emzirme döneminde oruç tutmak anne sütünün miktar ve kalitesini etkiliyor ve bebeğin beslenmesini güçleştiriyorsa dini hassasiyeti olan bir doktora başvurarak o doğrultuda hareket edilmelidir ?
GEBELİKTE ORUÇ TUTMAK İSTEYEN ANNE ADAYLARI
Gebelik sırasında oruç tutmak isteyen anneler mutlaka doktorlarının ve diyetisyenlerinin denetiminde oruç tutmaya başlamalılar. Hamilelik ve emzirme döneminde oruç tutan kadınlar aşağıdaki durumlara dikkat etmelidir.
• Mutlaka sahura kalkın ve dengeli beslenin.
• Aşırı şeker ve yağlı gıdalardan uzaklaşın.
• Emziriyorsanız sağlıklı beslenme ilkelerine dikkat edin.
• Emzirme döneminde artan kalori ihtiyacınızı gidermek için meyve suyu gibi boş enerji kaynaklarının yerine daha sağlıklı olan meyve, esmer ve tam tahıllı ekmeklerden yararlanın.
• Özellikle bir alerjiniz yoksa mutlaka her gün süt ve süt ürünleri tüketin.
• Yumurta, et, tavuk, balık, kurubaklagilleri her gün çeşitlendirerek protein alımını artırın.
• Çok şekerli ve yağlı gıdalardan, tatlılardan kaçının. Hafif sütlü ve meyveli tatlılar tercih edin.
• Mevsimine uygun meyve (kavun, karpuz, kiraz, kayısı vb) ve sebze (enginar, bakla, semizotu gibi) tüketin.
• Özellikle emziriyorsanız sütünüzün azalmaması için 3 litre veya daha fazla su için