@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Çocukların Ezan Okuyup Kamet Getirme Meselesi..



Çocukların ezan okuma ve kamet getirmesi…
Geçenlerde bir makalede konu çocuklara kamet getirtilmemesi üzerinde idi. Bir din görevlimiz cevap yazmış. “Çocuklara okutmazsak nasıl öğrenecekler” diye tepki göstermiş.
Sırf yaranmak amaçlı olsun, görevli çocuğu ya da yakını olsun, eğitim maksatlı olsun, hatır gönül amaçlı olsun veya iyi kötü başka amaçla olsun ezan okutturulan,  müezzin mahfiline oturtulan çocuklara kamet getirtmenin, fıkıh kitaplarında “mekruh” dendiğini bilmeyen din görevlilerimizin varlığı da bizi üzüyor.
Ahir zamanda cahil din adamlarının olacağını biliyoruz. Biliyoruz da bu kadar da olmaz diyoruz. Hatırlatıp, uyardığımız günümüz imamlarına, cami memurlarına, müezzinlere "Aç fıkıh kitaplarını oku." diyoruz, "bunu benden iyi mi bileceksin, sen kendin oku" deyip tepki göstermiyor mu, susup kalıyoruz. Seviyeye inmek istemiyoruz. "Çocukların ezan ve kamet okumasında mahsur yok" diye inat edenler biliyor da "Mekruh" diye kitaplara yazanlar "alim" değil mi. ? "Sen onlardan öğrenip o göreve geliyorsun, göreve geldikten sonra onlara muhalif fetvalar veriyorsun. Sen neyin inadındasın," desek bizi camiden kovacaklar. Kovanlar da yok değil hani. Hatta cemaat bile sizi dışlayıp, "bu çocuklar ne zaman okuyacak" diye tepki gösteriyor. Aslında tepki bize değil "çocukların ezan ve kamet okumaları mekruh" olduğunu bildiren alimlere. 
O yüzden üzerimize de almıyoruz. Hatırlatırız, uyarırız, sonra onların bu cahilane ve ukalalık hallerine güler geçeriz. Bu arada, onlar okuttukça buğz ederiz. 
Nihâye'de de bildirildiği şekliyle kamet getirecek hatta ezan okuyacak kişinin “erkek, akıllı, salih, muttaki, sünneti bilen bir­ kişi olması” gerekir.
Hopörlerden çocuk sesi gelince henüz tam olarak ses cinsiyeti belli olmamış kimsenin sesi de karışıklığa neden olabilir. Duyan bir an kadın mı okuyor, çocuk mu okuyor diye tereddüte düşmesi de mümkündür.
Kıymetli yayınlardan edindiğimiz bilgiye göre “Kamet getirecek kişinin hadesten temizlenmiş, ( evlendirebilecek, sorumluluk alabilecek bir yaşta olması gibi ) âkil ve erkek olması gerekir  (İbn Nüceym, el-Bahrü’r-râik, III, 39; Ali el-Kârî, Feth-u Bâbi’l-İnâye, I, 230).
Mümeyyiz (iyiyi kötüden ayırabilir durumda) olmayan küçüğün ezan ve kameti geçerli olmaz (İbn Âbidîn, Reddu’l-muhtâr, III, 209)
Kamet normalde içinde emir kip olan bir uyarıdır. Çocuğun kendinden yaş ve ilim bakımında fazlaca olan bir topluluğa emir vermesi düşünülemeyeceğine göre bu tür bir çağrıyı “Haydin namaza, namaz başladı” uyarısını yapması da yanlış karşılanmaz mı? Büyüklerin, camiye gelmiş kimsenin, evinde kılan kimsenin kamet getirerek namaz kılacağı bellidir.
Bir çocuk imamın da vekili olamaz. Müezzinin de vekiliolamaz.
Çünkü bu durumlarda ezan okuyan ve kamet getiren kişi, bu işi hem kendi adına hem de namaz kılmakla/kıldırmakla mükellef olan ve namaz kıldıracak/kılacak olan kişilere vekâleten yapar.
Nihâye'de de bildirildiği şekliyle kamet getirecek hatta ezan okuyacak kişinin “erkek, akıllı, salih, muttaki, sünneti bilen bir­ kişi olması” gerekir.
Hatta aklı yerinde olan bir çocuğun ezan okuması da, bir rivayete göre mekruhtur.
Pekala, çocuklar bir şey yapmaz mı, yapar.
Çocuklar, müezzinliğin ezan ve kamet dışındaki bölümlerini yapabilirler, bunda bir mahzur olmaz. Bu da fıkıh kitaplarında vardır.
Unutulmasın ki, henüz buluğa ermemiş fakat temyiz çağına gelmiş çocuklar ise eksik edâ ehliyetine sahiptir..
TDV İlmihali - İman ve İbadetler - Cilt 1 Sayfa 268
Büyük İslam İlmihali - Ömer Nasuhi Bilmen - Sayfa 127

Akıl Baliğ Olmak Ne Demek 
Akıllı ve ergenlik çağına giren, evlenecek yaşa gelmiş olan kimse "Akıl Baliğ" olup her türlü ehliyete sahip kimsedir.. Akıl baliğe mükellef de denir. Çocuk, yedi ile on beş yaş arasında akıllı olur. Büluğa (ergenlik çağına) girmeleri daha sonradır. Erkek çocuklar on iki, on beş yaş arası balig (ergen) olurlar. Balig olduklarının alametleri, işaretleri vardır. Bunlardan en mühimi ihtilam olup (rüya görüp) meninin gelmesidir. Kız çocuklarının büluğa (ergenlik çağına) ermeleri, yani baliga olmaları dokuz ile on iki yaşları arasında olur. Baliga (ergen) olduklarının en açık işareti, en az üç gün devam eden kan görmeleridir. Buna "hayz kanı" denir. On beş yaşını tamamladıkları halde ergenlik alametlerinden birisini görmeyen erkek ve kız dinen büluğa ermiş, ergen olmuş sayılır. Böyle erkeğe mürahık; kıza mürahıka denir. Bunlara ait ayrıca hükümler vardır. Yedi veya on yaşında olan gösterişli kızlar ve on beş yaşını dolduran veya baliga (ergen) olan bütün kızlar, kadın hükmündedir 

İlmihallere istinaden dolambaçlı ve yuvarlak bir cevap DİB Din İşleri Kurulu açıklamasından görüyoruz. Son cümleye dikkat....


Buluğ nedir. TDV İslam ansiklopedisinden okumak için tıklayınız
Ehliyet nedir. TDV İslam ansiklopedisinden okumak için tıklayınız

@erolkaranet - 27.11.2019 - Güncelleme : 20.10.2022
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.