@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Mimarları Hayran Bırakan Harran Kümbet Evleri




Unesco Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan Şanlıurfa'nın tarihi Harran ilçesindeki yaklaşık 250 yıllık konik kubbeli evler

Harran ilçesiyle özdeşleşen, kare veya kareye yakın bir altyapı üzerine bindirme tekniğinde örülerek oluşturulan konik kubbeli evler görülmeye değer bir kültür mirasımız insanı kendine hayran bırakıyor. Eskiden burada yaşayan insanların yaşam tarzı hakkında fikir veriyor

Her kümbetin bir odayı simgelediği konik evlerdeki kubbe sayısı, hane halkının maddi durumunu da göz önüne seriyor.

Bölgede ağaç ya da orman olmadığı, çöl toprakları bulunduğundan dolayı harcında saman, pişmiş toprak ve yumurta akı kullanılan, gül yağı karıştırıldığı da rivayet edilen mimari yapısı ve malzemeleri sayesinde de yazları serin, kışları sıcak tutma özelliğine sahip evler, aşağıdan yukarıya doğru gittikçe daralıyor.

Yüksekliği içeriden 5 metreye varan ve 30-40 tuğla dizisiyle örülerek inşa edilen evler, içeriden ve dışarıdan balçıkla sıvanması sayesinde varlıklarını bugüne kadar sürdürüyor.

Yıkılmaması için çeşitli dönemlerde sıvaları yenilenen evler, ikili, üçlü, dörtlü, beşli ve altılı gruplar halinde bulunuyor.

Bu evlerle ilgili bir diğer söylenti ise, kubbelerin 4 taş üstüne kurulu olduğu ve bu taşlardan biri çekildiğinde evsin üst kısmının tamamen yıkıldığıdır Kubbenin oturtulduğu taşlardan birinin alınması ile kubbeli evlerin çökeceğine de inanılır.

İçeriden kemerlerle birbirlerine bağlanarak, geniş mekanlar elde edilen evlerde kubbelerin üzerinin açık bırakılmasıyla da aydınlatma ve içerideki dumanın dışarıya çıkması sağlanıyor.

Turizme kazandırılan evleri ziyaret eden turistler ise burada yöresel kıyafetler giyerek, fotoğraf çektirmenin keyfini de yaşıyor. Hediyelik eşyaların çokluğu da dikkat çekici. İsteyenlere de gecelik konaklama imkanı veriliyor. Yüksek yataklıklar bahçede yer almaktadır Çadırlarda oturup serinliyor cay kahve içiyor ve orada yaşayan insanlardan güzel bilgiler alıyorsunuz

#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.