@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


İstibra Nedir, İstibra Mendili Nasıl Kullanılır




İstibra; İdrar boşalttıktan sonra, yani küçük abdest dediğimiz idrardan sonra herhangi bir kalıntının çamaşıra bulaşmasını önleyecek tedbir almak demektir.

Bu ne demektir?

Yani idrar boşalttıktan sonra özellikle erkeklerde bir miktar bekleyerek, sıvazlayarak, peçete kullanarak, yani peçeteyle kurumayı sağlayarak ayağa kalkıp yürümeye başladığında beş on dakika sonra çamaşırına kalan damlacıkların, idrardan kalan damlacıkların damlamamasını; özellikle yaşlılık yıllarında, damlamamasını sağlamaya istibra denir.

İstibra Nedir, İstibra Mendili, 

Özellikle sıklıkla abdest alanlar için idrar sonrası akıntılar çok sıkıntı verir. Ürün burada devreye girerek kullananların hem idrar akıntılarının kesildiğini fark etmelerini hemde çamaşırlarının temiz kalmasını garanti eder.


İstibra ya da Erkek Pedi Nasıl kullanılır

İstibra, idrar yolunu idrardan temizlemek demektir.

İstibra, erkeklerin mahreçte idrar kalmadığına emin olmak için, idrardan sonra yaptıkları müstehap bir ameldir.

Değişik şekilleri vardır, onlardan biri şöyledir: İdrar kesildikten sonra, eğer büyük abdest mahalli necis olmuşsa önce onu temizlemeli, sonra üç defa sol elin orta parmağıyla büyük abdest mahallinden alete kadar çekmeli ve daha sonra başparmağı aletin üzerine ve şahadet parmağını da aletin altına koyup üç defa aletin dibinden sünnet yerine kadar çekmeli ve sonra aletin ucunu üç defa sıkmalıdır.
Erkeklerin yürüyerek, öksürerek veya sol tarafa yatarak istibra etmesi, yani idrar yolunda damlalar bırakmaması vaciptir. İdrar damlası kalmadığına kanaat gelmeden abdest almamalıdır. Bir damla sızarsa, hem abdest bozulur, hem de çamaşır kirlenir. Çamaşıra avuç içinden az sızarsa, abdest alıp kıldığı namaz mekruh olur. Daha çok sızarsa, namaz sahih olmaz.

"Küçük abdest bozduktan sonra idrar sızıntılarının tamamen kesilmesi için bir müddet beklemek,bu amaçla biraz hareket etmek,yürümek ve öksürmek gereklidir.İstibra, idrar yolunu idrardan temizlemek demektir.Kadın istibra yapmaz.

Erkeklerin yürüyerek, öksürerek veya sol tarafa yatarak istibra etmesi, yani idrar yolunda damlalar bırakmaması vaciptir. İdrar damlası kalmadığına kanaat gelmeden abdest almamalıdır.(-İstibra asla,sadece bir  müddetinin geçmesiyle, meydana gelmiş olmaz.-40 Adım atmak,5 dk. beklemek vs.- Sızmanın tamamen kesilmesi gerekir-). (Abdest alırken ve daha sonra) Bir damla sızarsa, hem abdest bozulur, hem de çamaşır kirlenir.(İdrar,bir) Çamaşıra avuç içinden az sızarsa,(O çamaşır ile) abdest alıp kıldığı namaz mekruh olur. Daha çok sızarsa, namaz sahih olmaz.

Ayrıca beklemeye vakti olmayan veya vesveseye tutulanların pamuk kullanması tavsiye edilir.İstibra da güçlük çekenler arpa kadar nebati pamuğu idrar deliğine koymalıdır.Pamuk kullanmak en sağlamıdır.Sızan idrarı pamuk emer.Hem abdest bozulmaz,hem de don kirlenmez.Yalnız pamuk uzun olup,ucunun dışarıda kalmaması lazımdır.Ucu dışarıda kalır ve bevl ile ıslanırsa,abdest bozulur..."

İstibraya dikkat

Müslümanların istibraya çok dikkat etmesi gerekir. Günümüzde maalesef pek çok Müslümanın istibraya dikkat etmedikleri müşahede edilmektedir. Bu sebeple abdestsiz namaz kılanlar bir hayli fazladır. Hatta birçok imam bu duruma lâkayd kaldığı için, kendi namazları sahih olmadığı gibi cemaatin namazını da ifsat ederek büyük bir vebal altına giriyorlar. İdrardan sakınmayıp istibra yapılmadan alınmış bir abdestle imamın arkasında namaza duranların, imama ve cemaate nasıl zarar verdiğini şu hadis-i şerif bize açıkça gösteriyor:

''Rasûlullah (s.a.v) bir sabah namazını kıldırırken şüpheye düşüp yanıldı. Namazı kılınca şöyle buyurdu:  Bir takım kimselere ne oluyor ki, bizimle beraber namaz kılıyorlar da taharetlerini güzel yapmıyorlar. Bize Kur'ân' ı karıştırıp okuyamaz hâle getiren ancak işte onlardır.'' [Nesâi, Sünen, 2’nci cüz, 156]

''Bizim namazımızı karıştıranlar ancak abdestsiz gelen kimselerdir. Her kim namaza gelirse abdestini güzel alsın.'' [Câmiu’s-Sağîr, ‘innemâ’ kelimesi]

Bilmemek özür sayılamıyacağına göre, gönül huzuru ile sahih bir namaz kılmak ve içimizdeki vesveseleri atmak için bu hususa çok dikkat etmemız gerekmektedir.

İstibra yapmayı ilmihal kitablarımız yeterince ele almamaktadır. Bazıları istibrayı kısaca kurulanma olarak tarif etmişler ve bu hususta fazla malumat vermemişlerdir. Halbuki tenasül uzvunu yıkadıktan sonra kurulanmayı, idrar kesilmesini sağlamak için yapılan gayretleri kapsayan istibra ile aynı manaya almak mümkün değildir. [M. Zihni Efendi, a.g.e., Sönmez Neşriyat, s. 42] Çünkü istibra, idrar damlasının sızıntısını kesmek ve gidermektir.
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam