@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Türkiye Yasaklamıştı.. Hulahop Yeniden...



Hulahup, genellikle plastikten yapılan ve vücudun çeşitli yerleriyle (genellikle bel etrafında) çevrilen halka oyuncak.
Türk hükümeti tarafından yasaklanan oyuncağı hatırlayanınız var mı ?
Aslen bir çocuk oyuncağı olmasına rağmen zinde kalmak için veya gösteri amaçlı olarak da yaygın olarak kullanılırdı. Kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte dünyanın çeşitli bölgelerinde antik çağlardan beri oynanır.
Adını Hawaii'deki hula dansından alır. Bu dansta hulahup çevirmeye benzer bel kıvırma hareketleri yapılmaktadır.
1980’li yıllarda ve 2000’li yıllarda ara sıra gündeme gelen “hula-hoop” lar 1950’li yılların en moda oyuncağıydı. Genel olarak plastikten yapılan ve sıklıkla belde çevrilen bu oyuncaklar, 50’li yıllarda yakaladıkları şan şöhreti diğer yıllarda yakalayamadı.
2000-2001 yıllarında spor amaçlı tekrar gündeme gelen ve sevilen hula-hooplar ile ilgili Türkiye'de 1958 yılında ilginç bir karar alınmıştı. 7 Aralık 1958 de İstanbul sokaklarında "hula-hoop" çevirmek hükümet tarafından yasaklanmıştı.


Bu yasağın sebebi, her ne kadar sır gibi saklansa bile halk arasında bir iddia kulaktan kulağa yayıldı.
1950’li yıllardan bu yana çocukların oynadığı bir araç olarak bilinen hula-hoopların modern tarihte ilk sermayecisi ''Carlon ürünleri şirketi'' idi. 25 milyondan fazla hula-hoopu 4 ay içerisine bitirmiş, günde 50 bin hula-hoop ihraç etmeye başlamıştı. Carlon ürünleri şirketi, bu plastik oyuncağı üretmek için Ortadoğu’daki petrol sahibi ülkelere ekonomik gelir bırakmaktaydı. İşte bu Ortadoğu’da yeni yeni güçlenen İsrail’in canını sıkmıştı. Hula-hoop sektörü, İsrail hükümetinin attığı her adımı boşa çıkardı. 7 Aralık gününü kutsal kabul eden illuminati örgütü, Türkiye başta olmak üzere Carlon ürünleri şirketinin hula-hoop ihraç ettiği yaklaşık 5 ülkeye kendi adamları vasıtasıyla bir uyarı gönderdi. Adnan Menderes zamanındaki hükümet 6 Aralık günü çıkardığı ve 7 Aralık günü Resmi Gazetede yayınlanan yasa ile İstanbul sokaklarında hula-hoop çevirmeyi yasaklamış, bu da Carlon ürünleri şirketinden ürün satın alan toptancıları korkutmaya yetmişti. Şirketin Türkiye’deki pazarı yüzde 100 azalmıştı.

Hulahop çeviren kızlar
Amerikalı Kadın Ölünce
Yasağın ardındaki bir başka iddia ise, o günlerde gazetelerde yer alan bir başka haber, ‘acaba yasağın sebebi bu mu’ sorusunu da akıllara getirdi.
O tarihte Amerikalı bir kadının Ankara’da hula-hoop çevirirken öldüğüne dair dedikodular Türkiye’de gündem olmuştu. Ardında gazetelerde hula-hoop çevirenlere garip bir yaklaşım peydah olmuş. 30 Aralık tarihli Milliyet gazetesi haberinde “Ankara’da bir genç kızın Hula-Hoop yaparken öldüğüne dair rivayetlere rağmen, Hula-Hoop salgını süratle yayılmaktadır” sözleri yer alıyor. 
Günümüzde ise hula-hooplar, spor aletleri merkezinde satılmaya devam ediyor ve zayıflamak için bir fitness aracı olarak rağbet görüyor.

Derleme : @erolkaranet - 24.07.2021
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm