
Dünyanın ‘tek kemerli’ nadir tarihi köprülerinden bir tanesi olan Cendere Köprüsü, Roma Köprüsü veya Septimius Severus Köprüsü olarak da bilinir
Kâhta ilçesinden Nemrut Dağı’na doğru giderken Karakuş Tümülüsü’nü geçtikten yaklaşık 10 km sonra Sincik- Kocahisar yol ayrımında bulunmaktadır.
Roma İmparatoru Septimius Severius (MS.192-211) zamanında XVI. Lejyon tarafından 92 büyük blok kesme taştan yapılan, 120 metre uzunluğunda, 30 metre yüksekliğinde ve 7 metre genişliğindeki Cendere Köprüsü, iki kaya üzerine oturtulmuş ve köprünün en ilginç mimari özelliği harç kullanılmadan yapılmış olması.
2003 yılı sonu itibariyle alternatif olarak araç geçişleri için yapılan 350 metre uzunluğundaki alternatif köprünün yapılmasının ardından Cendere Köprüsü’nden araç geçişlerine izin verilmiyor. Köprüyü aya olarak geçiyorsunuz.
Köprü başında 2 adet sütun bulunuyor Köprü sütunları üzerindeki kitabede Kommagene şehirleri tarafından Roma İmparatoru Septimus Severus, karısı ve oğulları adına yapılmış olduğu anlaşılıyor.
Köprüden çok köprünün hemen altındaki dar vadi tabanında çay kenarında piknik yapan ve yüzen insanlar ilgimizi çekti
Cendere Köprüsü, Nemrut dağlarının muhteşem gölgesinde kalan tarihi cendere köprüsü deniz kenarında yaşayamayan insanların altında akan tertemiz dağlardan gelen suda yüzdüğü ya da su kenarında mangal yapmayı tercih ettiği bir yer.