@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Amasra'da Yemek ve Tuvalet




Batı Karadeniz turumuzun duraklarından biri olan Amasra'ya çok umutlu gitmiştik. Deniz kenarında konumlanmış ve Unicef tarafından bir değer verilmiş bu sahil beldesi İstanbul'da yaşamış, Anadolu ya Rumeli Kavağına ya da Garipçe'ye görüp buralara doymuş biri için fazla önemsenecek bir yer değil:

Hemen hemen İstanbul Sarıyer ilçesindeki Garipçe köyünün bir kardeşi ya da şubesi desek yeridir.

O kadar ahım şahım bir yer olmadığını pek de İstanbul gibi bir şehirde yaşamış biri olarak bir kez daha merak edip gideceğim bir yer olmadığını söyleyebilirim. Hele hele İstanbul'da boğazı yaşamış kişiler için asla tavsiye edilecek bir yer olmadığı gibi oraya gitmektense Kavaklara gidin daha iyi diyebilirim.


Amasra'yı görmemek bir kayıp değilmiş. Gelelim damak tadı için lokantaların durumuna.

Çoğu salaş kulübelerden oluşmuş hatta bir zamanlar İstanbul Boğazında Kadıköy Eminönü arasında çalışmış, emekliye ayrılmış bir vapurun lokantaya çevrildiğini görmeniz olası. Uzun bir yolculuktan sonra yemek yemek için bir yer aradığımızda öğretmen evini tercih etmek istedik.


Ne yazık ki sahilin en güzel yeri gibi görünen öğretmen evinin menüsü de cazip gelmedi. Biraz daha dolaşıp bakındığımızda konum olarak ve içerisindeki müşterilerin çokluğu ile dikkat çeken Amasra Sofrasında karar kıldık.

Önce söyleyeyim. Kesinlikle tavsiye edilecek bir yer değil. Erkek personelin güler yüzlü bayan personelin asık suratı ve beyti gibi bir kebabın 7 dakikada servis edildiği bir yer.

Menü listesindeki pek çok çorba yokmuş. Balık çeşitlerinden dil balığı deseniz tanımıyorlar. Garsonlar doğulu.. Garsonlar doğulu olunca aşçiların da doğulu olabileceğini ve iyi bir kebap yiyebileceğimizi bir an düşündürttü.

Ne yazık ki bu düşüncede de yanılmışız. Kebap kültürü bu lokantaya uğramamış. Menüdeki resimler bile çakma olan bu yer Yemek kalitesi önceden pişirilmiş, müşteri gelince tekrar ısıtılıp en hızlı servisin yapıldığı yer.

Beytisi beytilikten uzak dürümün şekil değiştirmiş hali desekte istediğimiz köftenin bayat, içinin kupkuru, ağızda darmadağın olan hali ki bayan garsona "köfteniz" dediğimizde "değiştirebilirdik" cevabının hızlı çıkması bu tür şikayetlere alışık olduklarını gösterdi. Sanki getireceği daha iyi olacakmış gibi,

Sormazlar mı, daha iyisi varsa önce neden onu getirmediniz diye..


En iyi yer gibi duran bu mekanda yemekler soğuk ve tatmin edici lezzetten uzak. 

Fiyatlar mı, İstanbul neyse o. Kalite sıfır, ücret orta halliden biraz pahalı..Verilen hizmete göre fiyat pahalı. 


Bebeğimizin eline tutuşturdukları balon bile kalitesizliğin sembolüğ gibiydi. Yani dışarıdan bakınca bir şey benzettiğiniz Amasra Sofrası adını taşıyan lokanta bir balondan ibaretmiş.

Lokantanın kötü olduğunun bir diğer delili olarak turizm sayfası olan TripAdvison'daki yorumları okuyarak haklılık payımızı görebilirsiniz ( Tıklayınız )

Amasra'nın sahil kısmında tam bir curcuna hakim. hele otoparkın işgali altında ki sahilde şöyle keyfinizce bir yürüyüş yapmanız imkansız.

Merkezdeki cami Merkez İskele Cami adını taşıyor. Caminin tarihi yanı yok gibi. Öğrendiğimiz kadar Barok usulü yüzyılın başlarında yapılmış bir cami..

Merkez İskele Cami
Caminin hemen altında bulunan ve her haliyle camiye ait olan tuvaleti ve sözde şadırvanı kokudan girilemeyen, bakımsız, peçetesi bir yana adam gibi sabunu konmamış kimisi oynak kimisi kırık sabunluklar, engellilere ait tuvaleti dahil pek de temiz olmayan tuvaleti ile kapısında duran ve asla tuvaleti eleştirmenize izin vermeyen her an kavgaya hazır, hazırcevap iki bayan 1,5 TL ödemek zorunda kaldığınız tuvaletin kapısından kuş bile uçurmuyor.



Bunun yanı sıra bir Müslüman camiye girmek için abdest alması gerekse 1,5 Tl vermeden alma imkanı yok. Bunu soruyoruz bayana.. Abdestte mi paralı, şadırvan bedava diyor :))))

Şadırvan mı, dışarıdaki şadırvan inanın daha temiz..

Amasra mı.. Bence başka yerde geinin, yemeğinizi dışarıdan yiyin. Balık ile yeseniz mideniz bozulur.

Erol Kara - 01.08.2019

Değerli okurumuz Mustafa Sevimli beyefendi yazdığımız bu yazı üzerine twitterdan mesaj göndermiş.

Mesaj şöyle...


Erol Bey, öncelikle iyi akşamlar. Amasra ile ilgili yazınızı okudum. Amasra’da kırmızı et kültürü pek yoktur.  Balık için ise Mustafa Amca’nın yeri tercih edilebilirdi. Tripadvisordan da anlaşılacağı üzere Amasra Sofrası son derece yanlış bir tercihtir. Dil balığı konusuna gelince Karadeniz balıkları bulunur buralarda. “Doğulu garson” teriminiz tam bir facia.

Tarihi cami görmek isterseniz kale içinde bulunan camiye gitmeniz gerekmekteydi. Araştırmadan hadi ben Amasra’ya gittim seyahatname yazayım demek tam bir amatörlük. Birçok caminin WC si paralıdır. Abdest alma yeri ücretsizdir. İstanbul ve boğaz tüm Dünya’nın diline pelesenk olmuş güzellikte yerdir. İstanbul ile bırakın Amasra’yı Dünya’da eşine rastlanır az yer vardır. Kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim

*****

Öncelikle Sayın Sevimli'ye gösterdiği ilgi için ve tavsiyeleri için teşekkür ediyoruz.

Sayın Sevimli'nin yazısında haklı olduğu yerler var. Ne var ki günü birlik geldiğimiz ve gördüğümüz karmaşa, düzensizlik, curcuna ve yemek fiyaskosu ile ve zaman darlığından fazla kalmak istemediğimiz ilçe için bize sitemde bulunmuş.

Kendisine sormak istiyoruz,

Kırmızı et kültürü olmayan ilçede lokantalar bu konuda neden ısrarlı. Yapmasınlar. yapıyorlarsa da adam gibi yapsınlar. Zor mu ?. Madem kebap türü satıyorlar önceden pişirilmiş, müşteri gelince ısıtılıp servis yapılması doğru mu ? Kebap yapıyorlarsa bunu adam gibi neden yapmıyorlar. "Gelen turist bir daha ya gelir ya gelmez" anlayışı esnafın temel düşüncesi midir ?

Amasra Sofrası ya da diğerleri.. Neticede aynı yerde toplanan hangisi olursa olsun o ilçenin adını kullanıyorsa buna layık olmaları gerekmez mi ? Belediye denetlemiyor mu ?
İl ya da ilçe sağlık müdürlüğü hijyenden ve kaliteden uzak bu lokantaları hangi aralıklarla denetliyor.

"Garsonlar doğulu" dememizin amacı neden facia.. Farklı bir tabir mi kullandık. Bu konudaki siteminiz neden ?

Cami konusunda haklı olabilirsiniz ama tarih aramadık. Cami konusunda tuvaletin pis ve kokudan girilmemesi, ayrıca tuvalet içinde peçete olmaması, sulandırılmış sabun ve bakımsızlık karşısında alınan 1,5 TL hak mıdır.

Ayrıca turist yerli deolsa yabancı da olsa misafirdir. Okuduğumuz yorumlarda Amasra'da tuvalet kültürü denen düşüncenin oteller dahil olmadığını öğrendik.

Bugün İstanbul dahil bir çok şehirde turistik alanlarda tüm wcler ücretsiz, sabun ve peçete eksik edilmiyor ve tertemiz.. Ve belediyenin sorumluluğunda.

Amasra'nın merkezinde de salaş tuvaletlerden kaçarak camiye geldik. Yazdığımız gibi.. Abdest alma konusuna gelince, kime söyleseniz abdest alacağım deseniz size bedava su verir. Cami tuvaletlerinin ücretli olmasına senelerdir karşıyız. Cami görevlileri ücretli yaparak vebal altında kalmaktadır.

İstanbul için düşünceleriniz için size sonsuz teşekkürler. Sağolun varolun.

Amasra için değil hiç bir gezdiğim yerler için ifade ettiğiniz gibi "seyahatname yazayım" düşüncesinde olmadım. Olaya bir gazeteci gözüyle bakıyor ve halkın nabzı ile gördüklerimi birleştirip gidecek olanlara ya da merak edenlere romantik olmayan gerçeği dile getirecek düşüncelerimizi ifade ediyoruz.

İnsanların bilmesi gerek değil mi ?

Size de tüm yaşamınızda başarılar diliyor tekrar teşekkür ediyoruz.
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam