![]() |
Bu manzaralar Kenya İçin Tarih Oldu |
Bilindiği gibi ülkemizde "çevreyi kirletiyor" gerekçesiyle plastik poşet yasağı başlatıldı.
Hükümetin bu kararını ranta çeviren esnaf bayram yaparken vatandaş tepkisini halen sürdürerek bu karara zoraki uymaya çalışıyor.
Ne var ki, poşet yasağının sadece ülkemizde olmadığını iddia ederek çeşitli ülkelerden örnekler veriyor.
Ancak hiç kimse plastik poşet yasağının diğer ülkelerde mesela Kenya'da nasıl uygulandığını söz etmiyor.
Türk hükümeti daha önce de yazdığımız gibi poşet yasağı uygulamasını yaptım oldu ile geçiştirmeye çalışsa da, 25 kuruşu veren her vatandaş istediği gibi poşeti alıyor ve yine çevreyi kirletmeye devam diyor.
Her ne kadar Çevre Bakanı poşet yasağı uygulaması başarılı dese de gerçek öyle göstermiyor. Zira plastik poşet üreticilerinin işleri artarken ya da üretimlerinde bir değişiklik olmaz iken olan gariban vatandaşa oluyor.
Ucuz ekmek almak için halk ekmeklere giden bir vatandaş 75 kuruş olan ekmeği poşet yüzünden ( ki 35*50 ebadında olan poşetler bedava olmak zorunda iken ) 100 kuruş vererek sözde ucuz ekmek aldığını sanıyor.
Hükümetin poşet yasağını bir kez daha gözden geçirmesini tavsiye ederken önerimizin Kenya'da olduğu gibi poşet üretimini kesinlikle yasaklaması gerekmektedir.
Hem plastik poşet uygulamasına yasak getirip hem de üretimi yasaklamaması bir ayıpgibi gözükse de Kenya'daki uygulamayı dile getirerek bir örnek teşkil etmesini diliyoruz.
The Guardian'ın haberine göre, İlk kez 2002'de Bangladeş'te uygulanmaya başlanan naylon poşet yasağının en katı olduğu ülke, Kenya.
Kenya'da 2017'de yürürlüğe giren uygulamaya göre, plastik poşet kullanan, üreten ya da satanlar 4 yıla kadar hapis ya da 40 bin dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabiliyor.
Kenya polisi çarşı ve pazarları dolaşarak plastik poşet kullananları da sıkı takibe almış. Gazete bu konuda da "Polis, kuralları uygulamak için Ulusal Çevre Yönetim Otoritesi (NEMA) ile yakın bir işbirliği içinde çalışıyor ve şu ana kadar, yetkililer, sokak ve pazarlardaki devriyelerin yaklaşık 100 üreticiye ve satıcının tutuklanmasına ve ceza kesilmesine yol açtığını söylüyor." diye konuyu gündeme taşıyor.
Dünya genelinde 60'tan fazla ülkede naylon poşet kullanımına yönelik düzenleme bulunurken, Türkiye, Avustralya, Tayvan, Kolombiya, Mozambik ve Güney Afrika'da plastik poşetler ücretli satılıyor.
Erol Kara - 02.07.2019