@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Hacı Adaylarına Genel Tavsiyeler





HACI ADAYLARINA GENEL TAVSİYELER

Hac günleri yaklaştıkça,hacı adaylarının tatlı heyecanı artmaktadır

Hac yolculuğu çok bereketli bir yolculuktur.Pekiyi kim için? Tabii ki her giden için değil. Eğer işin şuurunda değilse kişi, değil gitmek, Kâbe'nin avlusunda yaşayıp ölse hiçbir şey fark etmez. Unutmayın ki Ebu Cehil'in evi Kâbe'ye Allah Rasulü'nün evinden yakındı.

Gittiğiniz gibi dönecekseniz, bu yola hiç çıkmayın.

Döndüğünüz zaman yine eskisi gibi olacaksanız, çıkmak için iyice düşünün.

Sadece isminizin önüne HACI ünvanı katmak için ise bu yolculuk, niçin gittiğinizi yeniden bir daha düşünün.

Bu kutlu yola çıkmak için ruhunuz, aklınız, imanınız ve bedeniniz ile birlikte karar verin.

Gidip "hacı" olmak da var, gidip "acı" olmak da.Mührü hiç bozulmadan gidip gelenler, zahmetli bir turistik yolculuk yapmış olurlar.

Kıymetli Hacı adayları, Hac yolu, bir mahşer yürüyüşüdür. Mahşere çıkarken mide düşünülmez. Ancak kalp ve kafa hazırlanır. Kendinizi mutlaka hacca hazırlayın ve Haccın ruhunu kavramaya çalışın.

Nereye gittiğinizi,Kim için gittiğinizi ve Niye gittiğinizi çok iyi bilmelisiniz unutmayın.

Hacdan önce nafile ibadetlerinizi artırarak kalbinizi ve kendinizi hacca hazırlayın.

İhramınızı kefeniniz bilip, nefsinizi öldürüp kendinizi yeniden doğmuş gibi temizleyecek bir hac yapmak için yola çıkın.

Baştan sona ömrünüzün bir muhasebesini yapın ve yarım kalmış hesaplarınızı mutlaka kapatın.

Kırgınlıklarınıza bir nokta koyun. Küskünlüklerinize son verin. Kırdığınız gönülleri alın.Yıktığınız kalpleri tamir edin. Üzerinizde hakkı olanların hakkını helal ettirin.

Yoldan önce yol arkadaşınızı iyi seçin. Unutmayın insanı yoldan çıkaran da, yola sokan da yoldaştır.

Kendiniz gibi yolcu olanların hak ve hukukunu gözetin. Bilin ki ataların dediği gibi, Sefer, insanın içini dışına döker. Tüm maskeler yolculukta düşer. Kişi gerçek karakteriyle yolculukta görünür.

Hac boyunca, başkalarına eziyet vererek sevaplarınızı heba etmeyin.

Nafile ibadet sevabı alacağım diye, haram işlemeyin.İyi bilin ki Hacda "cidal" haramdır. Cidal ise, başkalarıyla takışmak, çekişmek, kırmak, gücendirmektir.

"Otomatik ibadet motoru" gibi, şu kadar umre yaptım,bu kadar tavaf diye övünmek yerine, mukaddes mekanların kokusunu alacak, Peygamberlerin ayak izlerini görecek, Rasulullah'ın sesini duyacak bir kalbe sahip olmak için gayret edin.

Unutmayın,Mekkede Kâbe'den fazla çarşı pazarı dolaşmak, Kâbe'ye karşı yapılan en büyük ayıptır. Zaten herkesin evi Çin Malı takke, tespih ve seccade dolu.

Başınızda giden görevlileri "amigo", kafileyi "futbol takımı", haccı bir "maç" gibi görmeyin. Bilin ki,en makbul dua, içinden gelen duadır. Çünkü dua kalbin Allah'la konuşmasıdır. Duasını bile görevliye sipariş veren bir hacı, elleriyle göğsünü yoklaması lazım.

Şunu da iyi bilin ki Hac, İslâm ümmetinin genel kongresidir. Orada baş dilinden öte kalp dili konuşulur. Orada siyahın beyazdan, Arab'ın Acem'den,kimsenin kimseden farkı yoktur. Bir selam, bir tebessüm, bir ikram, bir yer gösterme, kalp diliyle yapılan en güzel konuşmadır.

Unutmayın Hac ve Umre, bir tür ümmet zirvesidir. Orada ulusal kimlikler değil,ümmet kimliği yani Müslüman kimliği geçerlidir. İşte bu sebeple herkes kendi memleketinde giydiği elbiseyi çıkarıp bembeyaz ihramlara bürünmektedir. Orada, takvadan başka hiçbir üstünlüğün Allah katında değerinin olmadığı yaşanarak gözlenmektedir.

Asla Müslümanların gıybetini yapmayın, ırklar arasında üstünlük taslamayın. Oraya başka ülkelerden gelmiş Müslümanları sakın hor ve hakir görmeyin.

Dünyanın neresinden gelirse gelsin oraya gelenlerin hepsine DİN KARDEŞİM diye bakın. Onlar tarafından size bir yanlışlığınız hatırlatıldığında bunu bir onur vesilesi yaparak kızmak yerine, verilen bilgi ve yapılan nasihatten yararlanmaya çalışın.

İnsanların ne yaptığını takip etmeyi bırakıp kendi amellerinize ve ibadetinize önem verin. Bazı Müslümanların cehaletten dolayı tuhaf ameller yaptığını görseniz bile bunları sabır ve yumuşaklıkla çözmeye çalışın. Çünkü böyle davranmak yüce ahlâkın alametlerindendir.

Hac yolculuğunun, ticari ya da turistik bir seyahat değil, bir ibadet yolculuğu olduğunu, bu yolda atılan her adımın, çekilen her sıkıntının, bir taraftan size sevap kazandırırken diğer taraftan günahlarınızı eriteceğini hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.

Hac ve Umre çeşitli zorluklarla ve sıkıntılarla yerine getirilen bir ibadettir.Rasulullah Efendimiz bile bu ibadete niyet ederken Allahtan kolaylık dilemiştir.

Yolculuk hakkında mutlaka bir şeyler okuyarak, dinleyerek gittiğiniz yer ve yapacağınız işlemler hakkında mutlaka bilgi sahibi olun, kuru kuruya gitmeyin.

Amelleri bozacak veya sevabını azaltacak herhangi bir duruma fırsat vermemek için, yola çıkmadan önce Haccı ve Umreyi genel hatlarıyla öğrenmeye çalışın. Özellikle Türk hacıların çoğu bunu yapmayarak işi tamamen kendilerini götürecek firmaların görevlendireceği rehberlere bırakmaktadırlar. Bu yüzden özellikle Türk hacı adayları bu ibadetin yerine getirilişi konusunda önemli yanlışlıklar yapıyorlar. Hatta bazen haccın sıhhatini (geçerliliğini) tehlikeye düşürecek hatalar bile yapılıyor. Bunun sebebi hac ve umre ibadetini yeterince öğrenmemek.

Bütün hal ve fiillerinizde adabı muaşeret kurallarına riayet edin. Çünki Hacda karşılıklı ilişkiler açısından da önemli yanlışlıkların yapıldığı görülüyor. Bunun sebebi de ahlak ve adabı muaşeret eğitimindeki yetersizliktir. Bu yanlışlıklar her ne kadar haccın ve umrenin sıhhatine zarar vermese de fazilet ve sevabına büyük zararlar vermektedir.Öyleyse günah işlemeye, kavga ve dövüş etmeye karşı kendinizi koruyun.

Evinizden ayrılmadan mutlaka eş-dostla,özellikle de komşularınızla helalleşerek, iki rekat sefer namazı kılıp gusül abdesti aldıktan sonra yola çıkın.

Harameyn (Mekke ve Medine) halkına karşı iyilik ve yumuşaklıkla davranın. Sakın onlara sert ve kaba davranmayın. Çünkü Mekke halkı Allah’ın Evi’nin, Medine halkı da Resulullah’ın (s.a.v) komşusudurlar.

Hacda bazı ibadetlerde bazen diğer hak mezheplerden birini taklit etmek gerektiğini de bilin. Bundan dolayı gücünüzün yetmediği şeyle uğraşmanıza gerek yoktur.(Allah hiç kimseye gücünün yetmeyeceği şeyi yüklemez.)

Bazı ibadetlerin hikmet ve sebebini kendinize veya başkasına sormak yerine, kendinizi Allah’a teslim etmeye çalışın.

Bir ibadet seyahati olan hac yolculuğunun kendine has birtakım sıkıntıları vardır. Bu itibarla sabırlı olun, kalp kırmamaya, kimseyi incitmemeye çalışın,daha sonra vicdanınızı rahatsız edecek tavır ve hareketlerden uzak durun.

Her an bir grup ve kafile içinde olduğunuzu unutmadan insani münasebet, edep ve görgü kurallarına riayet edin.

Hocalara ve görevlilere karşı saygılı olun.Özellikle onlara hitaplarınızda saygısızlık etmeyin.Onların Peygamber varisleri olduklarını unutmayın.Biliyoruz ki onlar da etten ve kemikten yaratılmış,yorgunluk,uykusuzluk ve hastalığa yenik düşebilirler.Şunu da iyi bilin ki saygı gösteren saygı görür.Her istediğini yapan veya söyleyen istemediği şeyler görür veya duyar.

Hocaların ve Görevlilerin sizler için birer rehber olduğunu,köle veya hizmetçi olmadıklarını da akıldan çıkarmayın.

İhramda da adabına mutlaka riayet edip, avret yerlerinizi örtmeye özen gösterin,uyarılara da kızmak yerine teşekkür edin.

YOLCULUĞA AİT TAVSİYELER

Hemen yarından itibaren her gün yürüme alıştırmaları yapın. İlk gün 300-500 metre ile başlayın. Bu alıştırmalara her gün ilaveler yaparak günde 3-5 kilometreye kadar çıkartın. Çünkü yürümek zorunda kalacağınız günler daha çok olacaktır.

Mutlaka ortopedik bir ayakkabı ve ortopedik bir sandalet veya terlik almayı da unutmayın.Ayrıca dağ gezilerine katılıp,dağa tırmanacak olanlar da mutlaka uygun bir ayakkabı alsınlar.

Yanınıza bol bol sabır alın.Hacda sabrınız paranızdan mutlaka çok olsun.

Her Hacının yanında enaz 500-1000 euro para bulunmalıdır.Haccı ifrad yapanların dışındakiler kişi başı ortalama 100 euro kurban parasını ayrı hesap etsin.

Buradan giderken hediye olarak bolca hatim,salat-ü selam,tekbir,tehlil vs.götürün.

Sadece ihram değil,Sivil elbise de giyileceğini hesabederek yanınıza yeterli giysi alın. Sıcak iklimde terleneceği düşünülerek yeterli ve yüzde yüz keten olan iç çamaşırları alın.

Oradaki Kuranı Kerimleri okumanız zordur.Oraya okuyabileceğiniz bir Kuranı Kerimi mutlaka götürün.

Kadınlardan çarşaf giyenler orası için yazlık kumaş ve açık renkli çarşaf alırlarsa rahat ederler.

Özellikle Medine’de sabahlar serin olduğu için el bağajınızda bir hırka,yelek veya ceket bulunsun

Para için fermuarlı veya cırt cırtlı bir bel kemeriniz olursa iyi olur.Ayrıca Milli Görüş‘te hem Mekke,hem de Medine‘de para emanet büroları vardır.Varınca hemen paranızı emanete yatırın.

Parası emanette olanlar ayrılırken paralarının tamamını çekmeyi unutmasınlar.


Gidiş-dönüşte Amsterdam,Istanbul,Cidde veya Medine havaalanlarında ve ilk vardığınızda otelde kahvaltı yapacak kadar yanınıza biraz yolluk alın.

Uçuş saatinden en az 3 saat önce Schiphol Havaalanında olun.

Pasaportlar ,biletler,aşı kartı,ilaç raporu ve oturum kartlarınızı havaalanına gitmeden önce hazırlayıp,çantaya iyice yerleştirin ve çantayı da evde veya arabada unutmayın.Paranızı yanınıza almayı da.

Uçağa binerken, Amsterdam,Istanbul,Cidde ya da Medine Havalimanlarında giriş-çıkış işlemleri yapılırken pasaport, kimlik ve uçak biletleriyle ilgili kontrol ve işlemler yapılacaktır.Bu sebeple herkesin Pasaport ,bilet,aşı kartı,ilaç raporu ve oturum kartı kendi elinde olsun.İstendiğinde kolayca çıkarabilmesi için de onları pasaport çantasına veya cebine koysun.Bu durum hem giderken hem de geriye dönerken böyledir.

Herkes kendisine geri verilen pasaport,kart ve evraklarını iyice kontrol etsin.

Mutlaka Menenjit aşısı olacaksınız! Menenjit aşı kartını da Cidde havaalanından geçinceye kadar yanınızda (cebinizde veya el çantanızda) bulundurun.Kesinlikle bavul içine koymayın.

Sürekli ilaç kullananlar, beraberlerinde götürmek zorunda oldukları ilaçlar için eczanesinden mutlaka MEDICIJNENPASPORT alsın ve bu raporu havaalanında yanında bulundursun.Çünki bazı ilaçlar Arabistanda uyuşturucu sayılıyor ve yasak.

Kendi sağlınızla ilgili ilaçları mutlaka el bagajında yanınıza alın.Antibiyotik ve ağrı kesici gibi…

Şeker hastaları da ilaç ve insülinlerini yanlarına almayı unutmasın.

Hanımlar doktora danışmadan kesinlikle adet geciktirme hapları kullanmasın.

Kendiniz ve eşiniz için mutlaka birer cep telefonu götürmeyi unutmayın.Telefonunuza kafile başkanınızın,grup başkanınızın ve otelin telefon bilgilerini kaydedin.

Buradan telefon kartı götürenler kartlarını iyi korusun,kartı değiştirsin ve aman kaybetmesin.Dönünce zorda kalabilirler.

Hem kendinizi hem de eşyanızı başkalarına yük etmemek için az eşya alın, gidiş ve dönüşteki yük hakkınız bütün havayollarında 30 kg’dır unutmayın.

Ayrıca her hacının 10 litrelik birer bidon zemzem getirme hakkı vardır.

Eşyalarınızın üzerine mutlaka kime ait olduğunu gösteren etiketler yapıştırın.

Bağajlar bizzat sahipleri tarafından ilgililere teslim edilsin ve verilen bağaj fişleri iyi korunsun.

İçinde ne olduğunu bilmeden başkasına ait bir eşyayı Suudi Arabistan'a götürmek üzere kabul etmeyin. Ayrıca Gümrük kontrollerinde, başkalarına ait eşyaları da sahiplenmeyin.

Eşyalar otobüse verilirken ya da otobüsten indirilirken herkes kendisine ait olan eşyayı versin,indirsin veya başında beklesin. Eşyalarınızın otobüse verilip verilmediğine dikkat edin.Pahalı bavul ve eşya götürmeyin.

Havaalanlarında,otellerde ve geziler sırasında mutlaka görevlilerin uyarı ve talimatlarını dikkate alın.

Uçaklarda, otobüslerde, otellerde size ait bir yer mutlaka vardır,öncelik kazanmak için acele edip etrafınızı rahatsız ederek kul hakkına girmeyin.Unutmayınız ki o uçak ya da otobüs sizi almadan kesinlikle hareket etmeyecektir.

Uçakta Istanbul-Cidde ve Cidde-Istanbul arası yolculukta önde kafile ve grup başkanları için mutlaka yeterli boş yer bırakın.

Otobüslerde öndeki iki koltuğu kesinlikle kafile ve grup başkanları için boş bırakın.

Otobüslere binerken, otele geldiğinizde oda anahtarını alırken, uçaklara binerken ve inerken acele etmeyin, kargaşaya sebep olmayın, görevlilere sabırla yardımcı olun ki,işiniz daha çabuk bitsin.

Otellere ulaştığınızda önce namaz vaktini ve mescidin yolunu sorun,asansörlere yığılarak,merdivenlere doluşarak yerleşmeye çalışmayın.Yoksa daha çok yıpranır,daha ilk günden kazanacağınız sevapları kaybetme tehlikesine düşersiniz.

Hacılar hocalardan tamam yerleşin sözünü duymadan eşyalarını yerleştirmesin.

Mutlaka ama mutlaka varılan otelin adresini bildiren adres kartını yanınıza alın.

Mekke’ye varılınca oda yerleşimi ve kısa bir istirahatın ardından, her grup kendi hocasının gözetiminde Beytullah’a gidip ilk umre tavaf ve say’ını yapacaktır.

Tavaf ve say sonrasi kaybolma ihtimaline karşı,Tavaf ve Saye başlamadan mutlaka bir buluşma noktası belirleyin.

Tavaf, sa’y ve diğer ibadetlerde kalabalıktan ve insanlara eziyet vermekten kaçının.

Sabredin ve kimseyi kırmayın.Uçağa binerken,Yemekhanede,Asansörlerde, Otobüslere binerken,tavafta ve sayde çok ama çok sabırlı olun.Yanlışlıkla bir kardeşimizi kırar üzerseniz onunla helalleşin.Haklı dahi olsanız kendinizi savunup kesinlikle tartışmayınız..

Kabe de tavaf yaparken panik yapmayın. Kafile veya gurubunuzu kayıp etseniz de Türk hacı kardeşlerimizden yardım isteyin. Mutlaka size yardımcı olacaklardır. Kaybolacağım korkusuna kapılmayın.Çünkü kutsal topraklar dünyanın en güvenli yerleridir.

Kalabalığın çok olduğu tavaf,sa’y ve Arafat gibi yerlerde erkekler özenle kadınlara dokunmaktan ve sürtünmekten kaçınmalıdır.

Hacı Kimlik Kartı boynunuzda takılı olsun.Bunların hac sezonu boyunca da devamlı olarak takılı kalması gerekmektedir.

Geziler ve tavafta her hacı mutlaka yaka kartını taksın.Bayan hacılar da kafilemize ait bir işaret ve hacımızı tanıtıcı bir sembol olan başörtüyü mutlaka başına veya boynuna alsın.

Takip eden günlerde Mekke’deki ziyaret yerleri için geziler düzenlenecektir. Arafat’a çıkış gününe kadar hacı adayları (hocalar ve görevliler gözetiminde) ibadetlerinde ve gezilerinde serbesttirler.

Ömrümde belki de tek bir defa hac görevi yapma imkanım olur düşüncesiyle eldeki bu fırsatı çok iyi değerlendirin.

O topraklarda her anımızın bir ibadet olduğunu unutmayın. Boşa vakit geçirmeyin. Buralara geri döndüğünüzde vicdanınız rahat olsun.

TAVAF'A AİT TAVSİYELER

Tavafın Mescid-i Haram’ı selamlama olduğunu bilmelisiniz.

Tavaf, Allah Teala’nın eda edilişi esnasında konuşmayı mubah kıldığı bir namazdır.

Tavafta küçük ve büyük pisliklerden temiz olmak ve avret yerinin kapalı olması gerekir.

Kabe'yi görür görmez dua etmelisiniz.O sırada yapılan dualar kabul edilir. Dualar arapça yada türkçe yapılabilir. Önemli olan dua ederken ne söylendiğinin bilinmesidir.Allah sizi hangi dilde dua ederseniz edin anlar. Hatta hiç konuşmasanız, dua etmeseniz dahi kalbinizden geçeni bilir. Allah ile kul arasına dil giremez. Çünkü sevginin, yakarışın dili olmaz.

Fazla beklemek kalabalığa neden olacağından Hacer-i Esved’i selamlarken çok beklememelisiniz.

Hacer-i Esved’i öpmek için sıkışıklık ve izdiham oluşturmamalı. Çünkü Hacer-i Esved’i öpmek sünnet, kendine ve başkalarına eziyet vermemek ise vaciptir. Vacibin uygulanması sünnetten daha evladır. Allah en iyi bilendir.

Hacının tavaf esnasında huşu içinde olması ve kalbinin de başka şeyler ile meşgul olmaması müstehaptır.

Tavafta şavtları peşpeşe yapmak müekked sünnettir.

Tavaf esnasında parmakları kütletmak ve birbirine geçirmekten sakınınız. Aynı zamanda yemek, içmek, dua ve zikir dışında konuşmak da mekruhtur.

Küçük veya büyük abdesti sıkışmış halde tavaf yapmak mekruhtur.

Tavafın, Hatim’in içinden değil dışından yapılması gerekir. Eğer tavaf, Hatim’in içinden yapılırsa Kabe’nin bir kısmı tavaf edilmemiş olur ve o şavt geçersiz sayılır.

Tavaf esnasında sesinizi yükseltmeyiniz. Çünkü yüksek ses tavaf edenleri rahatsız edebilir.

Bütün şavtlarda remel yapmayınız. Çünkü sünnet olan tavafın ilk üç şavtında remel yapmak olup diğer şavtlarda normal şekilde yürünür.

Remelin, ilk üç şavtta, ızdıbanın ise bütün şavtlarda yapılması sünnettir.

Kadınların tavaf anında remel yapmaları ve sa’y anında hervele yapmaları sünnet değildir.

Namaz kılarken ızdıba yapmayınız.

Makam-ı İbrahim’e ve Kabe’nin duvarlarına elinizi yüzünüzü sürüp öpmeyiniz. Bu, sünnete aykırı olan bir bidattir. Allah her şeyin en doğrusunu bilir.

İhramlıyken özellikle Kabenin Duvarlarına el ve yüz sürmeyin.Çünkü vücudunuza misk bulaşması ihram yasağıdır.Cezaya çarptırılırsınız.

Eğer çok kalabalık ise tavaftan sonra Makam-ı İbrahim’in arkasında namaz kılmak için ısrar etmeyiniz. Harem-i Şerif’in herhangi bir yerinde de kılmanız caizdir.

İkindi namazından ve sabah namazından sonra yaptığınız tavafların namazlarını kerahet vaktinden sonra kılın.

Kadınların ihramdan çıkarken (saçlarını kısaltırken) saçlarını erkeklere göstermemeleri gerekir.

ARAFAT'A AİT TAVSİYELER

Arafat a çıkacağınız gece soğuk olabilir. Oraya ona göre tedbirli gidiniz. Fazla giysi ve eşyalarınızı da orada bırakınız. Üzerinize ağırlık almayın. Çünkü uzun ve zorlu bir yol yürüyeceksiniz.

Arafat’a giderken telbiyeyi sesli olarak getiriniz.

Kadınlar tekbir,tehlil,salavat ve telbiyeyi daima kısık sesle getirirler.

Arefe günü tembellik, uyuşukluk ve vakti boşa geçirmekten kaçınınız. Kendinizi dua ve zikirle meşgul ediniz. Çünkü Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: (Duaların en hayırlısı Arafe günü yapılan duadır)

Dua yaparken mümkün mertebe Kabe’ye doğru yöneliniz.

Arafat sınırları içinde kalmaya dikkat ediniz. Eğer unutarak Müzdelife'ye gitmiş ve geri dönüp vakfe yapmamışsanız haccınız fasid olur.

Müzdelife'de vakfe ve gecelemeyi terk etmeyiniz. Malik ve Şafii'ye göre böyle kimseye kurban gerekir. İbn Huzeyme ve alimlerden bazılarına göre haccı batıl olur.

Nemire Mescidi’nin %75’i Arafat sınırları içinde %25’i ise Arafat sınırları dışındadır. Hacının buna dikkat etmesi gerekir. Çünkü Arafat sınırları dışında vakfe yapmak hac ibadetinin iptal olmasına neden olur.

Kalabalığa ve insanlara eziyete neden olacağından vakfeyi Rahmet tepesinde yapmaktan kaçınınız.

Arafat’tan güneş battıktan sonra ayrılmaya dikkat ediniz. Böylece gece ve gündüz kalmış olursunuz. Eğer güneş batmadan ayrılırsanız kurban kesmeniz gerekir.

Allah’ın, günahlarınızı affetmeyeceğine dair sui zanda bulunmayınız. Eğer böyle yaparsanız ilk günahı işlemiş olursunuz.

Arafatta öğle vaktinde öğle ve ikindi namazları birleştirilerek cemi takdimle kılınır.

MÜZDELİFEYE AİT TAVSİYELER

Müzdelifede 70 tane fındık büyüklüğünde taş toplamayı untmayın.

Yanınıza alacağınız içinde yarısı su dolu küçük bir su şişesinin içine topladığınız taşları koyup,yıkayın.

Taşları kesinlikle Müzdelifede toplayın.

Müzdelifede de akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek (cemi tehir) yatsı namazı vaktinde kılınır.

Müzdelifede geceleme bazen kısa olabilir.Bunu da şimdiden bilin.

Ama herşey fetva iledir.Unutmayın...

MİNA'YA AİT TAVSİYELER

İlk gün sadece büyük şeytana 7 taş atılır.

Taşlar baş parmak ve şehadet parmağı arasına alınarak atılır.

Taşlar atılırken Bismillahi Allahüekber Rağmen lişşeytani ve hızbih denir.

Taşların Cemrelere vurması gerekir. Taşlar, gelişigüzel atılmamalıdır.

Taşların hepsinin bir defada atılmaması gerekir. Hepsi bir defada atıldığı zaman yedi atış değil bir atış sayılır.

Cemreleri taşlarken tersten başlamayıp küçük, orta ve büyük sırasını takip ediniz.

Atılan taş adedinde şüphe olmaksızın kasıtlı olarak az veya fazla atmayınız.

Küçük ve orta cemreyi taşladıktan sonra dua etmeyi ihmal etmeyiniz. Bu durum sünnete aykırıdır ve büyük bir hayrı kaçırmış olursunuz.

Büyük (Akabe) cemreden sonra dua yapmayınız. Çünkü bu sünnete aykırıdır.

MEDİNE'YE AİT TAVSİYELER

Peygamber’in (s.a.v) sünnetine tam olarak uyun ve vakarlı hareket edin.

Eğer birisi Peygamber’e (s.a.v) selam göndermiş ise, falan şeyhin, hacının, mühendisin veya doktorun gibi lakaplar kullanılmayıp sadece ismini zikrederek selamını iletin. Çünkü Resulullah’ın (s.a.v) karşısında herhangi bir rütbe yoktur.

Namazları mübarek Ravda’da kılmaya önem verin(Çünkü orası Cennet bahçelerinden bir bahçedir).

Medineye varınca kalınacak otellerde odalara yerleşip,kısa bir istirahattan sonra görevli hocalar eşliğinde Mescid-i Nebevi ziyareti yapılacaktır.

Toplam 40 vakit namaz kılma süresi olan 8 gün boyunca Medine’de kalınacaktır.

Bu süre içerisinde ayrıca Medinedeki ziyaret yerlerine geziler düzenlenecektir.

Bu 40 vakit namazı mutlaka Mescid-i Nebevi’de kılın.Cemaat şartı yok ama sevabı çok unutmayın.

Kabe’de kılınan namaz diğer camilerde kılınan namazlardan 100.000 kere daha fazla sevap kazandırır.Cemaatle kılarsanız sevabınız 27x100.000 olur.

Mescid-i Nebevi’de kılınan namaz diğer camilerde kılınan namazlardan 1000 kere daha fazla sevap kazandırır.Cemaatle kılarsanız sevabınız 27x1000 olur.

Mescid-i Aksa’da kılınan namaz diğer camilerde kılınan namazlardan (Kabe ve Mescid-i Nebevi hariç) 500 kere daha fazla sevap kazandırır.Cemaatle kılarsanız sevabınız 27x500 olur.

Medine’de 40 vakit tamamlandıktan sonra Mekke’ye hareket edilecektir.

Kabirlerin duvarlarına el-yüz sürmeyin ve öpmeyin.

Medine’de sakin, vakarlı ve edepli olarak hareket edin (Çünkü sen Peygamber’in (s.a.v) ve ashabının ayak bastığı yerlerde yürümektesin).

Yüksek sesle gülmeyin ve yüksek sesle konuşmayın. Çünkü Resulullah’ın (s.a.v) yanında yüksek sesle konuşmak hayırlı amelleri boşa çıkartır.

Sigara içmeyin. Eğer sigara içiyorsanız bu mukaddes topraklarda ondan vazgeçin. Çünkü sigara içmek, özellikle de Resulullah’ın (s.a.v) kentinde içilmesi günahtır. Aynı zamanda Resulullah’a (s.a.v) karşı yapılan bir terbiyesizlik sayılır.
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam