@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Cidde ve Merak Ettiikleriniz





Havva validemiz, Cidde’de vefat etmiştir. Mezarı da oradadır.

Bunun için bazıları “Cidde” isminin “cedde” yani nine manasına ninemiz, büyük annemiz Hz. Havva validemizle ilgili olduğunu söylemektedirler.

Mekke’den yaklaşık 73 kilometre uzaklıktaki sahil kasabası Cidde’de Hazreti Havva’nın Türbesi deniz içindeki Rahme Camii’nde bulunmaktadır

Cidde, Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz kıyısındaki en büyük yerleşim merkezi. Başkent Riyad'dan sonra ülkenin ikinci büyük, Mekke Bölgesi'nin de en büyük kenti. Yaklaşık 3.4 milyon nüfuslu olan bu kent, aynı zamanda Suudi Arabistan'ın ticaret merkezi sayılıyor. Cidde, Ortadoğu ve batı Asya'nın en zengin kentlerinden biri olmanın yanı sıra, İslam'ın kutsal kenti Mekke'nin de ana giriş noktası konumunda bulunuyor.

Cidde adının ne anlama geldiği konusunda anlatılan iki açıklama var: Bunlardan birincisi “Cidde”nin “deniz kıyısı” anlamına geldiği ve Kızıldeniz'de Mekke'nin ana limanı olarak kullanılmasından ötürü kente bu ismin verildiği. İkinci açıklama ise “Cidde”nin “büyük anne” anlamında kullanıldığı yolıunda. Ciddeliler Hz. Havva'nın mezarının bu kentte bulunduğuna inanıyorlar ve kentin de adını bu efsaneden aldığını anlatıyorlar.

Cidde, bundan 2500 yıl kadar önce bir balıkçı köyü olarak kurulmuş. İ.S. 647'de üçüncü İslam halifesi Osman burasını hacıların Mekke'ye gidişlerini kolaylaştırmak için bir limana dönüştürmüş. XII. Yüzyılda Eyyubi İmparatorluğunun bir parçası olan Cidde, XIII. Yüzyılda Memluk Sultanlığının, XVI. Yüzyılda ise Osmanlı İmparatorluğunun eline geçmiş. Birinci Dünya savaşı sırasında Hicaz Şerif'i Ali bin Hüseyin'in kontrolüne geçen kent, Suudi hanedanının eline geçtiği 1924'den bu yana, Suudi Arabistan'ın en önemli şehirlerinden biri haline gelmiş bulunuyor.
Kentte, bugün eski Cidde'den fazla bir iz yok. Ancak yer yer eski dönemlerden kalma geleneksel mimarinin temsilcisi olan evlere rastlanıyor. Genç kuşakların bu tür yapılara büyük bir ilgi ve sempatisi var. Bu gençler Cidde'nin eskilerden bugüne ulaştırdığı küçük ama özgün kültür mirasını geleceğe taşımakta kararlı görünüyorlar.

Modern Cidde'de bugün bir uluslararası hava limanı ile yine uluslararası nitelikte bir deniz limanı bulunuyor. Cidde'nin ekonomik yaşamı büyük çoğunlukla ticarete dayanıyor. Dünyanın hemen bütün ünlü moda ve ticaret firmalarının temsilcilikleri ve satış departmanları Cidde'de var. Bütün bunlar Cidde'ye zenginlik getirmiş ve Ciddelilerin yaşam kalitesini dünya standartlarının üzerine çıkartmış. Ticari anlamda ilgi odağı haline gelen Cidde'ye dünyanın her yanından da insanlar çalışmak için geliyorlar.

Ticaretin yanı sıra Cidde'de kültürel ve sanatsal faaliyetler de yapılıyor. Öyle ki, bugün Cidde'deki meydanlarda alışılmışın dışında modern heykeller ve sanatsal yapılar bulunuyor. Cidde günümüzde, dünyadaki en büyük açık hava sanat galerisine sahip olmakla övünüyor. Cidde'ye eser kazandıran sanatçılar arasında Jean (Hans) Arp, César Baldaccini, Alexander Calder, Henry Moore, Joan Miro ve Victor Vasarely gibi isimler de bulunuyor: Bu isimlerin Cidde'ye kazandırdıkları eserler, İslam dinince insanın bir sanatsal figür olarak kullanımı günah sayıldığı için, genellikle nesneler ve doğal konular üzerinde yoğunlaşıyor.

Modern Cidde'de bugün uluslararası bir hava limanı ile yine uluslar arası deniz limanı bulunuyor. Bunlar: Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı ile Cidde Limanı.

CİDDE’NİN GÖZ ALICI KÖŞELERİ

Kral Fahd Çeşmesi


1980'de Guinness Rekorlar kitabına da giren bu çeşmenin fiskiyesinden çıkan su 312 metre yüksekliğe ulaşıyor.

NCB Kulesi:

Yapımı 1983 yılında biten binanın yüksekliği 235 m. Ve Suudi Arabistan'ın en yüksek binası.

IBD Kulesi:

İslam Kalkınma Bankası'nın bulunduğu bina.

TV Kulesi

2006-2007 arasında bitirilen binanın yüksekliği 250m.

Stadyumlar:
Cidde'de futbol en ilgi çeken spor ve kentte “6” futbol stadyumu ile “3” büyük futbol takımı bulunuyor. Bu takımlar şöyle: Al-İttihad, Al-Ahli, Al-Rabea.

www.diplomat.com.tr

CİDDE HAVAALANI GELİŞ SAATLERİ
CİDDE HAVAALANI GİDİŞ SAATLERİ
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam