Ülkemiz sağlık hizmetleri devlet tekelinden yavaşça çıkmakta ve özel hastanelerin açılmasıyla yeni bir sektör oluşmakta. Bu süreçte bazı özel hastanelerin kurumsallaşmadan ve belli nitelikleri taşımadan sağlık hizmeti verdikleri görülmektedir. Sağlık sektöründeki bu oturmamışlık bazı hastanelerde yanlış tedaviye ve doktor hatasına sebebiyet vermektedir.
Doktorların devlet hastanelerindekinin aksine daha yoğun çalıştıkları ve kar amacıyla kurulan bazı özel hastanelerin kar kaygısı veya başka nedenler yüzünden yanlış tedavi ve doktor hatası na sebebiyet verdikleri ülkemizce yaygın olarak bilinen ve dillendirilen bir durum haline gelmiştir. Ameliyat sırasında hastanın vücudunda unutulan makas, yanlış teşhis neticesi hastandan alınan rahim, başkasına ait raporla veya yanlış tedavi sonucu az ömür biçilen ancak sağlığında hiçbir kusur olmadığı anlaşılan hastalar, aşırı narkoz verilerek ölüme sebep verme, yanlış ilaç tedavisi gibi durumlarda sonucu hayatını yitiren veya kalıcı zarar ve zararlarla karşı karşıya kalan kişiler bundan sonra artık maddi tazminat talep ederken doktor’un sigortasından da bu parayı talep edebilecekler.
Ancak hukuk bu türlü tıbbi kötü uygulamalara ilişkin vatandaşlara en azından zararlarının tazminat la telafi yolunu sağlamıştır.
Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’yla beraber tüm hatalarından doğan zararlara ilişkin doktorlar dahil bazı tıp çalışanları zorunlu olarak sigortalanmışlardır. Dolayısıyla doktor un yapmış olduğu hatadan dolayı dava sonrası ödeyeceği tazminat artık sigortalar tarafından karşılanmaktadır. Bu tazminatlara yanlış tedavi tazminat ı doktor hatası tazminat ı denilebilmektedir.

Yazar: Av. Hakan Cindemir
http://www.cindemir.av.tr/doktorhatasi.html