Bu sorunun cevabını verebilmek için, öncelikle birkaç temel noktaya değinmek gerekmektedir. Bunların başında bankaların yapmış oldukları hayat sigortası gelmektedir. Hayat sigortası, genellikle her kredi kullanımından önce tarafınıza yapılmaktadır. Ancak bu, yasal bir zorunluluk olmadığı için isterseniz yaptırmayabileceğiniz bir sigorta türüdür. Hayat sigortasını eğer kredi kullanırken banka tarafından yaptırıyorsanız, sigorta ücreti tarafınızdan tahsil edilmektedir. Birkaç bankanın, müşterilerine kredi vermek için hayat sigortasını zaruri kılması da önemli bir husustur. Peki, bu hayat sigortasının bu kadar önemli olmasının sebebi nedir?
Hayat sigortası, bilindiği gibi kişiye ait borçları ödemekle mükelleftir. Yani kredi borçlusu bir kişi hayatını kaybederse, herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmadığı takdirde tüm borçları sigorta şirketi tarafından ödenmektedir. Olumsuz durumdan kastımız da, vefat eden kişinin herhangi şüpheli bir ölüm olayı olup olmadığıdır. Bu tür noktalarda ölen kişiye, otopsi yapılması istenebilir.
Fakat, kredi borcu devam ederken vefat eden kişi hayat sigortası yaptırmadıysa, bu durumda tüm borçlarını yasal mirasçıları üstlenmek durumundadır. Bu olay, miras durumlarında nasıl dağıtım yapılıyorsa, borçlanmada da aynı şekilde yapılmaktadır. Ancak yasal mirasçılar eğer ölen kişinin mirasını reddeder, yani redd-i miras yaparlarsa o hâlde borçlarından mesul olmamaktadırlar. Borç ödeme durumlarında bir de kredi kefili faktörü bulunmaktadır.
Eğer ölen kişi kredi kullanırken başka bir bireyi kefil olarak gösterdiyse, banka bu bireyi de takip altına alabilmektedir. Yani borçlu ölen kişinin borçları, kanunda aksi belirtilmedikçe muhakkak tahsil edilmektedir. Bu noktada hayat sigortasının oldukça önemli olduğunu vurgulamayı, kendimize görev addetmekteyiz.
Yine, vefat eden kişinin kredi kartı ya da kredi borcu ödenmesi gerekir ve sigorta kapsamında olmamakta ve yasal mirasçılara kredi kartı borcuda miras kalır.
Bir diğer husus ise; vefat eden kişiye ait kredi borcunun tamamı sigorta şirketi tarafından fonlandığından yani bankaya tüm borç üzerinden sigortalama yapıldığından, mücadele edilmesi halinde ödenen taksitlerinde geri alınabileceği durumu da söz konusu olmaktadır, ancak bunun için hukuki mücadele etmek gerekecektir ancak bu bizim şahsi çıkarımımızdır.
@erolkaranet - 11.03.2019