@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Vefa ve Süleymaniye Türklerden Geri mi Alındı





İstanbul denince akla ilk gelen semtlerden olan Eminönü bir kaç yıl öncesine kadar ilçe idi. Çok kalabalık ve çok yönlü oluşu ile ilk uğrak yerlerinden biri oldu.

Zamanla nüfus gelen bekar göçleri nedeniyle huzursuz oldu ve aileler kaçmak zorunda bırakıldı.

Sonra ilçe olması iptal edilen Eminönü'nün köklü mahallelerinden Küçükpazar, Süleymaniye ve Vefa terk edilmiş bir bölge haline geldi.

Şimdi yoğunluk olarak kaderine terk edilen binalarda genellikle Suriyeliler yaşıyor.

Ve son gelen haberlerden öğrendiğimize göre,  artık bu saydığımız semtler Katarlıların malı olma yolunda hızla ilerliyor.

Balat ve çevresi nasıl ki patrikhane tarafından gizli gizli ele geçiriliyorsa Türklerin artık parmakla sayılacak duruma düştüğü Fatih ilçesi de yavaş yavaş elden çıkmak üzere..

Gelelim Vefa ve Süleymaniye'ye

Haberi yapan Fatihhaber. Sürekli Fatihte olan olayları gündeme getirerek bir çeşit ihanetlere karşı savaş vermeye çalışan haber sitesi.

Bakın uyuyan İstanbulluları uyandırmaya çalışan Fatihhaber, Vefa ve Süleymaniye ihanetini nasıl anlatıyor.

"Katar Türkiye'ye ve İstanbul'a oldukça çok yatırım yapıyor, Daha önceki istihbaratlarımız da Araplar dediğimiz yeni mülk sahiplerinin katarlılar olduğu ortaya çıktı ve Müftülüğün altından inşa faaliyetlerine başladılar.

12 YILDIR KİPTAŞIN TOPLADIĞI SÜLEYMANİYE CAMİİ, UNKAPANI, VEFA ÜÇGENİNDE YENİ İNŞA EDİLECEK BİNALARIN TAMAMI KATARLILARA SATILDIĞI ORTAYA ÇIKMIŞ OLDU.

Bakanlar kurulunun 24/05/2006 Tarih ve 2006/10501 Sayılı kararı ile yenileme alanı ilan edilen Süleymaniye-Vefa-Küçükpazar üçgeninde bu tarihten itibaren parsel toplamaya başlayan İBB-KİPTAŞ, Yıllardır bölgeyi çöküntü alanı haline getirmek için ne gerekiyorsa yaptılar. Vatandaşa parsel bazında yenileme fırsatı vermeyen Fatih belediyesi M2'si 1300TL'den başladıkları satın alımında bu gün 18.500TL kadar piyasa yükseldi.

5366 sayılı yenileme yasası gereği proje alanındaki parsellerin %66.4'ünü elinde bulunduranlar diledikleri projeyi yapabiliyorlar.

PROJENİN ÇİNDE İMAL EDİLEN MAKETİNDEN BİR BÖLÜM



12 yıldır proje alanı serserilerin, göçmenlerin, kaçakların barınağı haline gelmişti.

Akşam yatsıdan sonra sokaklarda gezmenin imkânı yoktu. Böyle bir baskıya dayanamayanlar doğrudan Kiptaşa yada aracı simsarlara evlerini satarak mahalleden ayrılıp gittiler.

Geçmişte oldukça entellektüel bir nüfusun yaşadığı bu semt önce han hamallarının ve küçük imalat sanayinin istilasına uğradı, Semtin yerlileri huzursuz edilerek ayrılmak zorunda bırakıldı,

1958 yılında oturduğum sarıbeyazıt cami sokak ve çevresinde %90 Ahşap konaklar vardı, çok az yığma kagir binalar vardı.

1982 yılında çıkarılan SİK kanunu gerekçe gösterilerek evlerin basit onalrımı bile imkansız hale getirildi. İzinsiz, projesiz onarılamayan evler çöküntü haline geldi, sık sık çıkan yangınlar üzerine, çok az ahşap bina kaldı.

Şimdi Katarlı  "Al Rayyan Hospitality" firmasının mal sahibi göründüğü projede Yerli  firma olarak Kuzu inşaat görülüyor.



Katar’ın en önemli yatırım şirketlerinden Al Rayyan Hospitality’nin Türkiye şübesi Diar Süleymaniye Gayrimenkul firması adı altında Kuzu İnşaat ile bir ortaklığa imza attı.

Diar Süleymaniye Gayrimenkul A.Ş ile Kuzu İnşaat, Süleymaniye Yenileme Alanı projesi adı verilmesine rağmen Projenin hiçbir adası Süleymaniye mahallesinde değil. Projenin 1. etap İnşaat tabelasında 508 Ada 1-2-3-4 parsellerde kentsel yenileme yapılacağı yazıyor, Bu Alan Süleymaniye değil Hoca Gıyasettin mahallesi alanında görülüyor.

Proje alanındaki diğer mahalleler Yavuz Sinan mah. Hacı kadın mah. Molla Hüsrev mah., Demirtaş mahallelerinden oluşuyor, Fatih belediyesi bu konuda yanlış bilgilendirme yapmış.

Projenin Türkiye ayağındaki bürokratik işler, Personel temini,  için tüm izin ve ruhsatların alınması, proje kapsamındaki inşaat işlerinin icra edilmesi ve tamamlanması, yapı kullanma izinlerinin temini ve kat mülkiyeti tapularının çıkarılması amacıyla Katarlı ve Türk firma, ortak bir şirket olan Diar Süleymaniye Gayrimenkul'ü kurdular.

532 milyon lira sermaye ile Diar Süleymaniye Şirketi kuruldu.

Nisan ayında Al Rayyan Hospitality Gayrimenkul A.Ş ile kurulan şirket 2015’te isim değiştirdi ve Diar Süleymaniye Gayrimenkul adını aldı. 532.5 milyon TL’lik sermayesi olan şirketin yönetiminde tamamı Katarlı 5 yönetici var.

Bakanlar kurulunun 24/05/2006 Tarih ve 2006/10501 Sayılı kararı ile yenileme alanı ilan edilen UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Süleymaniye Camii ve külliyesinin kuzey ve batısında yer alan 102 bin metrekarelik alanda, 733 parsel üzerindeki 5 mahallede 327'si tescilli 707 bina yenilecek.

Süleymaniye'de dönüşüm inşaatları 508 adada başladı.

Detaylar için https://www.fatihhaber.com/suleymaniye-projesi-katarlilarin/2820/
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam