Trandas Sokak ve Kilise Cami - 1980'ler
Doğduğum büyüdüğüm ama doyamadığım sokağımız Tirendaz sokak. Vefa'nın en işlek ve bir o kadar sinemacılara platform olan ve olacak bir sokağı. Komşuluğu, yerleşimi ve sıcaklığı hep konuşulacak. Son bir vefalı kalana kadar ya da bu konuda araştırma yapacak biri son buluncaya kadar.
Sokak ile ilgili araştırma yaparken okçuları konu edinen bir web sitesinde bulduğum "sokağımızın adı; tirendaz. Kökeni farsça olan tir, ok anlamına gelir. Tirendaz ok atan kişi anlamına gelse de, halk dilinde becerikli, iş bitiren anlamında kullanılır. Okçuluk köklü kültürlerin çoğunda savaş sanatı olarak bilinse de aslında bir yaşam sanatı halini almış durumdadır. Buna en iyi örnek kendi kültürümüzdedir. " şeklindeki paragraf üzerine gülümsemek zorunda kaldım.
Zira aslı "Trandas" olan sokağımızın adı zamanın belediyesi tarafından tabelalar değişince "tirendaz" olmuş" bu okçusever vatandaşta buradan yola çıkarak " tir" "mir" demiş işi okçuluğa bağlamış.
Oysa sokağın orijinal adı Trandas olup Ermenice kökenli bir kelime olarak "ev hanımı "anlamındadır.
Yine araştırmalar sonucunda bulduğum aşağıdaki paragrafta hoşuma gitti.
Burada paylaşmak istedim
"Tirendaz sokak.. Molla Şemseddin camii ile başlar, Atıf Efendi kütüphanesi ile biter bir sokak. Şehrin en değerli konumunda, Süleymaniye Cami arkalarında lakin hüzünden bitap düşmüş, hüznü belki de o kızıl binaya minare dikilip adına cami denildiğinde başlamış olabilir. Kimbilir belki de Atıf Efendi kütüphanesinde çalışanlar bir bir gidip evler sahip değiştirince de sokağa bir ağırlık çökmüş olabilir.
2009’da gördüğüm hüzündü, ama bugün yaşananın adına hiç çekinmeden acı diyebiliriz.
2009’da sokak yaşıyordu, şimdi ölmüş.
Çok yakında yeni evler göreceğiz o sokakta, cansız. Mahallelinin diliyle Kilise Camii’nin ve kütüphanenin gölgesinde yaşarken, mahalle yutacak camiyi de kiliseyi de, görünmez olacaklar.
Tirendaz sokak bu şehrin en güzel sokaklarından biriydi, adı gibi, gitti.
Sokak fotoğrafları için tıklayınız